Gødning og kalk

Gødning og kalk er vigtige produkter til haven, der spiller en vigtig rolle i at fremme sund vækst og vedligeholde jordens kvalitet. Gødning tilfører nødvendige næringsstoffer til planterne, som hjælper dem med at vokse stærkere og sundere, mens kalk anvendes til at justere jordens pH-værdi, forbedre jordstrukturen og øge næringsstofoptagelsen. Både gødning og kalk medvirker til mindre mosdannelse.

Filter:
Sortering:
80 produkter

Gødning er godt for planternes vækst og sundhed

Gødning er nødvendig til havens planter og blomster, da gødning sikrer at planter og blomster får de næringsstoffer som de skal bruge, for at vokse og trives. Gødning forbedrer plantens udseende, hvor den styrker plantens blomstring, farver og blade, samtidig med at jordens kvalitet forbedres. Dertil styrker gødning plantens modstandsdygtighed mod skadedyr og plantesygdomme. Både kalk og gødning modvirker mosdannelse i plænen.

Gødning findes i fast form som piller og som flydende gødning og fås hos 10-4.dk til haven, græsplænen, drivhusplanter, krukkeplanter, blomster, stueplanter samt specialgødning. 

Du kan læse mere om, hvordan du får en optimal græsplæne, i vores guide til pleje af græsplænen.

Overvejelser ved valg af gødning og kalk

Når du vælger gødning og kalk til din have, er der flere vigtige faktorer at overveje.

 • Jordens tilstand
  • Test jordens pH-værdi og næringsstofindhold for at bestemme behovet for kalk og specifikke typer gødning.
 • Plantetyper
  • Vælg gødning baseret på de specifikke behov hos de planter, du dyrker, da forskellige planter kræver forskellige næringsstoffer.
 • Anvendelsestidspunkt
  • Overvej det bedste tidspunkt på året for at anvende gødning og kalk for at maksimere deres effektivitet.
 • Dosering
  • Overvej miljøvenlige og naturlige gødningsalternativer og følg producentens anbefalinger for dosering, så du undgår overdreven brug af næringsstoffer.

Vælg den rigtige type gødning og kalk baseret på din haves specifikke behov. Ved at gøre dette kan du sikre optimal vækst og sundhed for dine planter.

Hvor ofte skal jeg gøde og hvor meget skal planterne have?

Hvornår du skal gøde, afhænger af, hvilke planter du skal gøde samt jordens ernæringsmæssige kvalitet. Men hovedregelen er, at du skal gøde regelmæssigt hele vækstsæsonen. Når du har fundet den rigtige gødning, er det vigtigt at følge den angivne doseringsmængde og -tidspunkt som står på gødningspakken så du får optimal værdi af dit arbejde. Generelt kan man sige, at du kan starte med en lille mængde gødning og øge doseringen hen over sæsonen, når planterne viser tegn på en sund tilstand. 

 • Gødning til stueplanter
  • Stueplanter gødes gerne samtidig med at du vander dem, hvis du bruger gødning i flydende form. Du kan også vælge gødningspinde eller gødningstabletter som du stikker i jorden, hvorfra den tilfører den nødvendige gødning i den på pakken givne periode. Så er du sikker på en god og sund plantevækst. 
 • Gødning til drivhusplanter
  • Drivhusplanter vokser ofte i et miljø med høj fugtighed og varme, hvorfor planterne ofte skal vandes og gødes hyppigt for at kunne opnå en sund vækst. Følg anvisning og doseringsmængde på pakken. Drivhusplanter vokser direkte i jorden eller i en sæk på en kapillærkasser og gødes via tilsætning af flydende drivhusgødning til vandet i kapillærkassen. 
 • Plænegødning og gødning til havens planter
  • Grønne planter som græsplæne og buske, gødes tidligt om foråret og blomstrende planter gødes tidligt i sæsonen, så du får en god blomstring og høst. Når du gøder, er vanding nødvendig, for at planterne kan optage næringen, hvorfor det er vigtigt at planterne vandes efter gødskning.
 • Gødning til havens krukker
  • Sommerblomster, krydderurter, prydplanter og andre flotte planter til krukkerne skal også gødes i vækstsæsonen og det er super praktisk med næringspinde som afgiver næring over tid, hvis du skulle glemme det. Du kan selvfølgelig vælge en anden gødning såsom universalgødning, plæntenæring mm og bruge til krukkerne. Hovedsagen er at planterne får den næring de har behov for, da de er afgrænset til den næring der er i jorden i krukken.
 • Kalk
  • Kalk er vigtig for havens planter herunder også græsplænen, da planterne ikke kan optage næringsstoffer som fosfor og kalium og væksten forhindres. Kalk øger jorden pH-værdi som også beskytter planterne mod sygdomme og skadedyr, da det hæmmer væksten af surelskende organismer. Mange af os kender sikkert kampen med mos i græsplænen, hvor kalk ofte kan være med til at hjælpe græsset til at gro og derved udkonkurrere mosset.

   Derfor kan det være vigtigt at tilføje kalk til havens planter, men vær samtidig opmærksom på at nogle planter har brug for sur jord. Følg derfor pakkens anvendelsesmuligheder og doseringsvejledninger så du får optimalt ud af dit arbejde.

 • Naturgødning
  • Rig på organiske materialer, naturgødning forbedrer jordstrukturen og fremmer sund mikrobiel aktivitet. Den kan anvendes 1-2 gange årligt, ideelt i foråret og/eller efteråret, for at berige jorden.

Ved at vælge den rette type gødning og kalk til dine planter, kan du sikre optimal vækst, sundhed og blomstring. Husk at følge anbefalingerne for anvendelse nøje for at opnå de bedste resultater og undgå overgødning. Med den rette pleje og ernæring vil din have trives og belønne dig med sin skønhed og overflod.

Du kan lære mere i vores guide til pleje af græsplænen samt guiden til en sund græsplæne med topdressing.

Spred gødning og kalk i haven med en gødningsspreder

Du kan anvende en gødningsspreder til gødning i fast form, hvis du vil sprede gødningen legende let på større områder som græsplæne og urtehaver. Samtidig kan du indstille doseringsmængden præcist så du undgår overgødning af f.eks.  frugt- og grøntsagsplanter. Overgøder du planterne, vil den overskydende gødning som planterne ikke kan optage, sive ned i jorden og forurene miljøet. Køb vores gødningsspredere her.

Vi har et stort udvalg til havepleje herunder et udvalg af Jord og muld, gødning, bark og flis, græsfrø, sten og sand og ukrudtbekæmpelse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.