Brændeovn
En brændeovn er med til at skabe hygge, og det er noget os danskere godt kan lide! Du kan nu samle hele familien til aftenkaffen omkring en Morsø brændeovn eller en Varde Ovn, så I kan opleve mange hyggelige stunder i skæret fra pejsen.
En fritstående brændeovn er klart mest populært i Danmark, og derfor finder du et bredt udvalg af disse hos 10-4.dk - naturligvis til markedets stærkeste priser - og altid gode tilbud. En brændeovne kan også være en vigtig varmekilde for huset.
Bredt udvalg af brændeovne
Vores mål har været at kunne tilbyde Danmarks bedste brændeovne, så derfor har vi udelukkende Varde og Morsø brændeovne.
Disse to producenter er kendt for det stilfulde design og den altid høje og gode kvalitet.
En brændeovn er typisk en langtidsinvestering, så derfor skal du naturligvis have en ovn du bliver glad for, og som stadig er pæn efter mange år. Af samme grunde er en brændeovn fra Varde eller Morsø det helt rette valg, hvis du er på udkig efter en effektiv varmekilde, som samtidig pynter i hjemmet.
Varde Ovne
Varde Ovne har en høj varmemæssig kvalitet, og kan nemt og hurtigt varme stuen op. Alle ovnene er CO2-neutrale med høj virkningsgrad, så du får mest mulig ud af dit brænde, og findes i både væghængte, fritstående og indbyggede varianter
Morsø brændeovn
Morsø brændeovne har både et tidsløst design samt høj effektivitet, og er miljøvenlige brændeovne til hjemmet. Find et udvalg på piedestal, støbejernsbrændeovne og pilleovne.
Vælg den rigtige brændeovn
Brug
- Før en udskiftning skal man overveje, hvordan man i det hele taget bruger sin brændeovn. Er det en afgørende varmekilde i boligen, fordi centralvarmeanlægget eller elradiatorer ikke kan varme huset tilstrækkeligt op? Eller er det mere for, at familien kan samles i flammernes skær i stuen til hygge fredag aften?
- Den overvejelse skal man regne med ind i, hvilken brændeovn man i det hele taget har behov for, og hvor ovnen skal placeres i huset.
Hvilken størrelse brændeovn skal jeg vælge?
- Det er rigtig vigtigt at vælge en brændeovn, der passer til netop det rum, den skal opvarme. Typisk har vi en tendens til at købe en brændeovn, der er for stor, hvilket betyder, at rummet hurtigt bliver for varmt. Så skruer vi i stedet ned for lufttilførslen, og det giver en enorm uhensigtsmæssig og uøkonomisk forbrænding.
- Har man behov for, at brændeovnen varmer flere rum op, er det derfor som oftest en bedre idé, at have to mindre brændeovne end én stor.
Hvilken model skal jeg vælge?
- Som udgangspunkt anbefales det altid at købe en brændeovn, der lever op til nyeste standarder. Derudover skal man selvfølgelig sikre sig, at målene passer, såfremt man er ude at købe en ny erstatningsbrændeovn, der skal tilsluttes den eksisterende skorsten.
- Man bør altså overveje, om brændeovnen kan placeres tæt på den eksisterende skorsten, eller om det vil være en fordel at lave en helt ny
- Endelig er der de æstetiske hensyn at tage. Har du et ældre hus med den klassiske byggestil, kunne du overveje en mere klassisk brændeovn, så ikke nødvendigvis passer nær så godt i et moderne hus med en minimalistisk indretning. Her har vi til gengæld nogle pejse med et mere moderne look, som denne Varde Bolton brændeovn, eller denne Morsø med pedistal.
Overholder jeg reglerne?
- Det er vigtigt at holde sig for øje, at der naturligvis gælder en række love, uagtet om man køber sin første brændeovn eller erstatter en gammel. Bygningsreglementet stiller blandt andet en række krav til brandisolering, som man har pligt til at overholde.
- Desuden kan man faktisk få en bøde af kommunen, hvis den røg der kommer op af skorstenen er meget sort og generende for naboer, hvorfor det er en særdeles god idé at anskaffe sig en mere miljøvenlig brændeovn, og kun fyre med tørt brænde.
Hvornår bør jeg skifte brændeovnen ud?
- Desværre er udskiftning af brændeovnen ret langt nede på ønskelisten hos de danske boligejere. Har man luften i økonomien, prioriterer de fleste at renovere badeværelset eller anskaffe sig et nyt køkken.
- Men faktisk er det en rigtig god idé at udskifte sin brændeovn netop nu. Miljøstyrelsen har nemlig indført den nye skrotningsordning, så tilbagebetalingstiden på en ny brændeovn netop nu er historisk lav. Så har man en brændeovn fra omkring årtusindeskiftet eller før, så er det bare med at slå til.
Hvordan tænder jeg op i min brændeovn?
Den rigtige optænding og luftregulering i brændeovnen er afgørende for din brændselsøkonomi og for miljøet. Se med i videoerne og få gode råd nedenfor.
Korrekt optænding og genfyring i Varde Ovne
1) Åben for både den primære forrest på ovnen og sekundære lufttilførsel bag på ovnen.
2) Læg 2-3 lidt større pinde i bunden af ovnen (6-8 cm tykke). Brændet skal være tørt (ca. mellem 16-18%)
3) Læg herefter mindre stykker på tværs, oven på de store stykker (2-3 cm i tykke). Når første lag er lagt, lægges der endnu et lag - nu i den anden retning
5) Læg 1-2 optændere i toppen af stakken, og læg et par af de små tykker brænde rundt om disse, så ilden kan få hurtigt fat, og sæt nu gang i ilden.
6) Lad evt. lågen stå på klem under optændingen, så der kommer så meget luft til ilden som muligt. Denne lukkes efter få minutter.
7) Når ilden har godt fat, lukkes for den primære lufttilgang. Juster den sekundære luft efter behov ift. hvor varmt du ønsker at have det.
Genfyring
1) Åbn for hhv. primær og sekundær luft
2) Læg to stykker brænde oven på hinanden, så de danner et kryds.
3) Når træet er brændt sort, lukker du til for den primære luft forrest på ovnen (husk handske).
4) Juster den sekundære luft efter behov (husk handske).
Luftregulering i Varde Ovne
1) Den primære lufttilførsel benyttes typisk i starten af opstartsfasen
2) Den primære luft kan dog ofte også være nødvendig under selve forbrændingen og ved genfyringen.
3) Den sekundære lufttilførsel bruges til forbrændingsluft under hele fyringen og dermed også til at regulere den varme, ovnen afgiver under forbrændingen.
Optænding i Morsø brændeovne
1) Stabl små stykker brænde på kryds og tværs i 3-4 etager
2) Anbrig optændingspuder mellem de små stykker brænde, og sæt ild til optændingspuderne så ilden brænder oppefra og ned.
3) Luk lågen til
4) Når ilden har brændt i et lille stykke tid, tilføjes større stykker brænde, og ilden kan nu brænde.
Tilbehør
Her på 10-4 sælger vi også flere forskellige underlag, skorsten- og røgrør, samt andet tilbehør til brændeovne i form af brændespande, pejsesæt, handsker, askesuger osv.
Vil du vide mere?
Få mere nyttig viden i folderen "Det gode liv med ild" fra DAPO (Foreningen af Danske Leverandørere af Pejse og Brændeovne), eller kontakt 10-4 for rådgivning om valg af brændeovn.
Ring, send en e-mail eller chat med os i dag. Vi glæder os til at høre fra dig.