Huset & haven i juni

Huset & haven i juni

Juni er årets første sommermåned, og temperaturerne gør haven flot og grøn. Det er småt med opgaver inde i huset, men der er et par overvejelser du kan gøre dig alligevel.

Huset i juni

Mal boligen

Selvom det kan være varmt at udføre arbejde indenfor, når graderne når op i de to-cifrede decimaler (der starter med et 2-tal) kan der alligevel være en fordel i at friske boligen op med ny maling på vægge og lofter i sommeren.

Det, at lufte ud, er en vigtig del af arbejdet, når du maler indendørs. Så når du nu alligevel giver boligen ekstra luft, kan det være fornuftigt at kombinere de to ting.

Så kan du køle af på terrassen med lidt koldt at drikke, når arbejdet er veludført.

Undgå myrer og andre kryb i boligen

De højere varmegrader betyder desværre også bedre forhold for myrer og andre kryb, der også begynder at vise sig. Og holder du ikke huset nede, kan du også opleve dem i boligen.

For at undgå dette, bør du følge disse grundregler i boligen:

  • Gør hyppigt grundigt rent i huset.
  • Hold huset både varmt, tørt og tæt
  • Opbevar madvarer som fx mel, gryn og sukker i hhv. plast- eller metalbokse.

Er du allerede angrebet, kan du læse mere i Bolius' guide til bekæmpelse af kryb og skadedyr her

Haven i juni

De høje temperaturer betyder en have i fuldt flor. Græsset vokser, planterne vokser og frugttræerne begynder så småt at give afkast.

Af opgaver i boligen i juni er:

Klip hækken

Der er forskellige religioner ift. det at klippe hækken. Skal det være to gange, eller kan man nøjes med kun en gang?

Klipper du den to gange får du et pænere resultat, men du kan også få et rigtig fint resultat ved kun at gøre det en gang. Her er et gammelt husråd, at det bør gøres omkring sankthans, for at give det bedste resultat i længst tid, og for at undgå at forstyrre småfugle, der måtte have bygget rede i hækken. Bemærk: stedsegrønne hække, som gran, cypres og taks skal kun klippes en gang om året.

Klip hækken i overskyet, tørt vejr, så du undgår spredning af svamp – og overvej at benytte en motoriseret hækkesaks, da det giver en kortere arbejdsgang.

Beskæring af træer og buske

Juni måned er en god måned at påbegynde eventuelt beskæring af træer og/eller buske. I sommeren heler sårene nemlig hurtigere, end resten af året.

Som udgangspunkt skal du, som nævnt ovenfor, betragte en beskæring som et sår på træet, som skal hele. ”Såret” kan både blive inficeret med bakterier og svampe, som kan svække planten. Derfor, tænk over om indgrebet er nødvendigt, inden du svinger grensaksen.

  • Klip grenene af helt inde ved stammen, uden at klippe i selve stammen.
  • Bevar grenkraven (ringen omkring roden på grenen), da det kan give træet store problemer med at hele såret, hvis du fjerner den.
  • Ved tykke eller tunge grene er det bedst at klippe den i flere stykker, så du har kontrol med arbejdet.

Tynd ud i frugterne på frugttræerne

Særligt blomme-, æble- og pæretræer kan have mange frugter på lidt plads, og det kan derfor påvirke væksten af den enkelte frugt. Det kan derfor være en fordel at fjerne nogle af frugterne, for at give færre, men større frugter.

En god huskeregl er, at gøre sådan, at der ca. er en håndbredde mellem hver frugt. Så giver du den enkelte frugt god plads til at udvikle sig.

Udplantning og såning i bede, køkkenhaven og krukker

Nu, vi er på den anden side af grundlovsdag, er nattefrosten ude af jorden, og du kan derfor påbegynde udplantning eller såning i bede og køkkenhaven.

Du kan altså nu sagtens plante både græskar, squash, kål og salat. Husk i øvrigt at luge ofte, da lyset og varmen betyder at ikke kun planter vokser, men også ukrudtet – og det vokser hurtigt. Så vær over det, så ukrudtet ikke overtager køkkenhaven.

Du kan også med fordel,plante ud i krukker og bede, men helst inden vejret bliver for tørt. Og er det en varm og tør periode i sommeren, er det vigtigt at vande regelmæssigt, så du giver dem de bedste betingelser.

Overvej, om du måtte have lyst til at plante krydderurter i dine krukker – og måske endda flere krydderurter i samme krukke. Det kan være lækkert at have ved hånden ved grillen, eller der hvor du sidder ude og spiser.

Vær over alle bede og krukker. Varmen og betyder ikke kun, at de planter, du ønsker i haven, vokser – men også ukrudtet vokser godt nu. Vær over det, så ukrudtet ikke kvæler planterne.

Skygge og udluftning i drivhuset

Husk at sørge for både godt med skygge og udluftning i drivhuset. På den måde undgår du at dine planter bliver angrebet af skimmel.

Herud over er det vigtigt både at vande planterne rigeligt og ofte.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.