11. jul. 2024

Hus og have i juni hos 10-4.dk

Huset og haven i juni

Juni er årets første sommermåned, og temperaturen gør haven flot og grøn. Det er småt med opgaver inde i huset, men der er et par overvejelser du kan gøre dig alligevel.

Huset i juni

Her er nogle af de indendørs sysler som kan blive aktuelle.

Mal boligen

Selvom det kan være varmt at udføre arbejde indenfor, når graderne når op i de to-cifrede decimaler (der starter med et 2-tal) kan der alligevel være en fordel i at friske boligen op med ny maling på vægge og loft i sommeren. Det, at lufte ud, er en vigtig del af arbejdet, når du maler indendørs. Så når du nu alligevel giver boligen ekstra luft, kan det være fornuftigt at kombinere de to ting.

Så kan du køle af på terrassen med lidt koldt at drikke, når arbejdet er veludført.

Undgå myrer og andre kryb i boligen

Generelt kan man sige at myrer trænger ind i hjemmet i deres søgen efter mad, vand og ly. De er tiltrukket af sukkerholdige og proteinrige fødevarer, hvilket gør spildte krummer og ubeskyttede madvarer til store attraktioner. I tørre perioder kan myrerne også søge indendørs efter vand, hvor køkkener og badeværelser med deres fugtige forhold bliver særligt attraktive. Hjemmet beskytter også myrerne mod ekstreme vejrforhold og naturlige fjender, hvilket gør det til et ideelt sted for dem at etablere kolonier. De benytter små sprækker og revner til at trænge ind og oprette reder.

For at forhindre myrer i at indtage et hjem, kan det hjælpe at rengøre regelmæssigt, reparere åbninger og sikre tørre omgivelser uden stående vand. Du kan lære mere om bekæmpelse af myrer og hvilke muligheder du kan tage til både inde og ude.

Artiklen fortsætter under billedet

Hus og have i juni hos 10-4.dk

Haven i juni

De høje temperaturer betyder en have i fuldt flor. Græsset vokser, planterne vokser og frugttræerne begynder så småt at give afkast.

Klip hækken

Der er forskellige religioner i forhold til det at klippe hækken. Skal det være to gange, eller kan man nøjes med kun en gang?

Klipper du den to gange får du et pænere resultat, men du kan også få et rigtig fint resultat ved kun at gøre det en gang. Her er et gammelt husråd, at det bør gøres omkring sankthans, for at give det bedste resultat i længst tid, og for at undgå at forstyrre småfugle, der måtte have bygget rede i hækken. Bemærk: stedsegrønne hække, som gran, cypres og taks skal kun klippes en gang om året.

Klip hækken i overskyet, tørt vejr, så du undgår spredning af svamp – og overvej at benytte en hækkeklipper på el, benzin eller batteri, da det giver en kortere arbejdsgang.

Beskæring af træer og buske

Juni måned er en god måned at påbegynde en eventuel beskæring af træer og/eller buske. På dette tidspunkt heler sårene nemlig hurtigere, end resten af året, da træet er i god vækst. Træer og buske blomstrer og afmodner typisk i april-maj samt i oktober-november, hvorfor træerne ikke skal udfordres yderligere. Som udgangspunkt skal du, som nævnt ovenfor, betragte en beskæring som et sår på træet, som skal hele. ”Såret” kan både blive inficeret med bakterier og svampe, som kan svække planten. Derfor, tænk over om indgrebet er nødvendigt, inden du svinger grensaksen.

  • Klip grenene af helt inde ved stammen, uden at klippe i selve stammen.
  • Bevar grenkraven (ringen omkring roden på grenen), da det kan give træet store problemer med at hele såret, hvis du fjerner den.
  • Ved tykke eller tunge grene er det bedst at klippe den i flere stykker, så du har kontrol med arbejdet.

Græsplænen

HVis du har en robotplæneklipper, hvor der ligger totter af afklippet græs ovenpå græsplænen, fordi den har klippet græsset ned efter vinterens lange græs, så overvej at få det revet sammen og fjernet fra græspklænen. De store totter kan være med til at forhindre græssets vækst.I juni måned med god vækst kan du indstille klippehøjden på robotplæneklipperen til ca 3-4 cm og plæneklipperen til ca. 5 cm. Skift gerne kniven på rototplæneklipperen ca. hver 3-4 uge hvis det er små knive og ca. 2 gange om ugen hvis du har en fast kniv eller slib den. Undgå at klippe før morgenduggen er væk, hvilket typisk er omkring kl 9. Når du klipper græsset jævnligt og i små stykker, kan du lade det drysse ned mellem græsstråene og derved formulde. Husk at gøde græsplænen.

Tynd ud i frugterne på frugttræerne

Særligt blomme-, æble- og pæretræer kan have mange frugter på lidt plads, og det kan derfor påvirke væksten af den enkelte frugt. Det kan derfor være en fordel at fjerne nogle af frugterne, for at give færre, men større frugter.

En god huskeregel er, at gøre sådan, at der ca. er en håndbredde mellem hver frugt. Så giver du den enkelte frugt god plads til at udvikle sig.

Udplantning og såning i havens bede, køkkenhaven og krukker

Juni er årets første sommermåned og efter grundlovsdag er nattefrosten væk og derfor kan du plante stort set alt i haven, bare du er opmærksom på at de nye planter skal have vand i tørre perioder. Du kan sagtens plante både græskar, squash, kål og salat i køkkenhaven samt agurker, tomat og peber i drivhuset. Husk i øvrigt at luge i køkkenhaven og i drivhuset, da lyset og varmen betyder at ikke kun planter vokser, men også ukrudtet – og det vokser hurtigt. Så vær over det, så ukrudtet ikke overtager køkkenhaven.

Du kan også med fordel plante ud i krukker og bede, men helst inden vejret bliver for tørt. Og er det en varm og tør periode i sommeren, er det vigtigt at vande regelmæssigt, så du giver dem de bedste betingelser. Alternativt kan du installere en siveslange i bedet kombineret med en vandmængdetæller, så du får doseret den ønskede mængde vand til bedets planter. 

Overvej, om du måtte have lyst til at plante krydderurter i dine krukker – og måske endda flere krydderurter i samme krukke. Det kan være lækkert at have ved hånden ved grillen, eller der, hvor du sidder ude og spiser. Det kunne være rosmarin, salvie eller timian som fås i flere udgaver, som også kan bruges som pensel til dit kød inden grilning.

Har du plantet kartofler er det også nu du skal have din opmærksomhed på hypning, så du undgår grønne kartofler. Kartofler skal også vandes hvis vejret er varmt og tørt eventuelt med en vippevander.

Skygge og udluftning i drivhuset

Husk at sørge for både godt med skygge og udluftning i drivhuset. På den måde undgår du at dine planter bliver angrebet af skimmel eller at solen brænder diine planter af.

Herudover er det vigtigt både at vande planterne rigeligt og ofte. Alternativt kan du bruge selvvandingsskasser, som sparer dig for det store arbejde og planterne får friheden til selv at styre deres behov for vand.

Lær mere om årets gang i hus og have.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.