Huset & haven i juli - hvad skal du have styr på?

Huset & haven i juli

Juli er årets første sommermåned, og temperaturerne gør haven flot og grøn. Det er småt med opgaver inde i huset, men der er et par overvejelser, du kan gøre dig alligevel.

Huset i juli

Undgå indbrud i sommerferien, og luk godt ned, hvis du skal på ferie

Det er vigtigt at man føler sig godt tilpas, inden man tager afsted på ferie. Her er nogle hurtige konkrete råd til, hvordan du forebygger indbrud og unødvendig brug af strøm i boligen:

Forsøg både at få huset og haven til at se en smule rodet ud, inden du tager hjemmefra. Med andre ord er det bedst, at det ligner I kun er kørt for en periode, og ikke at I har lukket ned, fordi I er taget på ferie.

Sørg for, at skuret er låst – og gerne med en hængelås så dit værktøj, haveredskaber og stiger er lukket inde. En indbrudstyv ville elske at få disse hjælpemidler, hvis de vil forsøge at bryde ind i huset, så det er bedst, de er lukket forsvarligt inde.

Saml dine smykker og andre værdigenstande i en bankboks eller i et brandsikret pengeskab/værdiskab i hjemmet. Undgå at placere dette i soveværelset da indbrudstyvene helt sikkert vil kigge her først.

Benyt nabohjælp så naboerne, der også benytter det, holder øje med huset. Klistermærket i sig selv kan også fungere som en form for værn, mod indbrud.

Sluk for computere, routere, spillekonsoller, mikroovn og fladskærm når du er på ferie, og hiv stikkene ud af kontakten, så de ikke ødelægges af overspænding ved eventuelle lynnedslag.

Lad være at uploade billeder fra ferien på sociale medier. Det er ikke kun dig, der er sådanne steder, men også eventuelle indbrudstyve, der ville være glade for informationen.

Sluk for cirkluationspumpen på fyret, oliefyret, fjernvarmen, naturgasfyret eller biomassefyret. Nu, du ikke bruger radiatorerne, er det ikke nødvendigt at fyret kører. Luk desuden for vandet, tøm køleskabet og sluk det, og overvej også at slukke fryseren. Skulle strømmet gå, mens du er på ferie, er du sikret mod rådden mad, når du kommer hjem.

Mal dine vinduer

Skal du have malet vinduer, er det altid en god ide at gøre det i sommer- og/eller sensommermånederne: juli, august og september. Husk dog at du aldrig må male i fuld sol.

Til arbejdet skal du bruge:

  • Spartel
  • Sandpapir
  • Lille kost
  • Afdækningspap
  • Rund eller oval pensel (lille)
  • Maling til udvendig behandling af vinduer
  • Malingskraber
  • Vinduesstålskrabere

Se Bolius’ guide til maling af gamle trævinduer her

Haven i juli

Haven er i fuldt flor, så der er masser af opgaver at lave:

Høst dine grøntsager eller krydderurter

I juli måned er køkkenhaven klar til at blive høstet. Så nu er det tid til at få egne grøntsager, frugter og krydderurter på bordet. Du kan også høste kartofler, løg og hvidløg – og sidst, men ikke mindst, kan du ofte også høste bær som solbær, ribs og hindbær. Det er dog vigtigt, at du løbende holder øje med, om planterne har vand og gødning nok.

Skal du på ferie, kan det være en rigtig god ide at få venner eller familie til at høste frugter og grøntsager, mens du er på ferie. Få dem til at høste og lægge på køl, evt. ved at bestikke dem med smagsprøver, så dit arbejde med at dyrke diverse frugt og grønt ikke går tabt, når du er på ferie.

Når afgrøderne er høstet, bliver der god plads til nye køkkenurter, hvis du ønsker det. Husk helst at så på kølige dage, da frøene spirer bedst her.

Beskær dine hække og træer

Lige nu vil fx roser blomstre, og når de gamle blomster er afblomstrede, skal de klippes af, så der er plads til, at rosen kan sætte nye blomster.

Har du brugt vinteren på at klippe nogle af dine frugttræer til, skal du huske at klippe de nye skud af, som dannes hen over sommeren. Ellers vil de tage næring og vand fra de andre skud på træet, som du har givet mere plads til ved at klippe træet til.

Vanding af havens planter

Juli er en varm måned, så husk at vande dine planter. En god huskerelg er at vande grundigt en gang ugentligt i stedet for at gøre det i mindre grad hver dag – og vand helst enten tidlig morgen eller sen aften, hvor vandet ikke tørrer for hurtigt, men får mulighed for at trække ned i jordbunden.             

Egne stiklinger

I sommermånederne kan du let lave dine egne stiklinger af fx lavendler, pelargonier og andre planter. Træk det nederste bladsæt af, og sæt den i en potte med så- og priklemuld, og put planten i en hvid affaldspose, der lukkes let til.

Når der efter et par uger er rødder på stiklingerne, kan de sættes over i deres egne potter, og videreudvikles.

Fjern bladlus

Bladlus fjerner blade og knopper af planterne, og kan gøre dem både deforme, give dem dårlig vækst, svamp eller andet.

Bekæmp bladlusene ved at skylle planten med koldt vand eller benytte dig af insektsæbe (husk at købe godkendt sæbe). Herud over er de bedste naturlige værn mod bladlusene at give roserne de bedste betingelser, ved at gøde (4 gange årligt) og vande roserne (5-10 liter vand om ugen i sommeren) så planten er stærk.

Herud over, hvis du ellers har en have med megen aktivitet i form af friske, grønne planter, vil de naturlige modstandere af bladlusene, som mariehøner, svirrefluer mv. også tage sig af mange af lusene, og så er problemet pludselig ikke så slemt længere.

Slå plænen to gange efter ferien

Kommer du hjem efter en længere ferie, kan det være en god ide at slå græsset to gange.

Første gang er det en god ide at slå græsset med en højde på 5 cm., og herefter slå græsset igen på tværs af første slåning – nu, med en højde på 2-2,5 cm. Så får du klippet græsset godt ned, men også så resultatet bliver jævnt, uden for mange helligdage.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.