Gulv - Vælg det rigtige gulv

Hvilket gulv skal jeg vælge?

Det kan være en stor og svær beslutning, når der skal vælges gulv, da du skal have det liggende i mange år - og der findes samtidig et hav af muligheder. 

Hos 10-4 har vi et stort udvalg af gulve. I sortimentet kan du finde trægulv, herunder parketgulv, massivt trægulv og plankegulv - herudover har vi et bredt udvalg af laminatgulv, vinylgulv samt fliser og klinker.

 

Hvilke typer af gulv kan jeg vælge?

Når det kommer til at vælge gulv til dit hjem, er der mange forskellige valgmuligheder at vælge imellem. Vinylgulv, laminatgulv, trægulv samt klinker & fliser er nogle af mulighederne - så der er rig mulighed for at få opfyldt dine behov og præferencer, når du skal vælge hvilken gulvtype, du vil have i dit hjem. 

Vinylgulv

Laminatgulv

Fliser og klinker

trægulv

 

Vinylgulv

Vinylgulv er et slidstærkt gulv, der er nemt at rengøre. Vinylgulvet er specielt velegnet til miljøer, hvor gulvet udsættes for ekstra slid, og hvor der oftest skal rengøres. Derfor passer vinyl perfekt til køkkenet, hvor der i forbindelse med madlavningen og opvasken ofte kommer vand og andet på gulvet. Vinylgulvet er også lyddæmpende, derfor er dette gulv helt ideelt til børnefamilier, hvor slid og rengøring er en del af hverdagen.
Vinylgulvet kan i nogle tilfælde lægges ovenpå et allerede eksisterende gulv. Derudover er det støjdæmpende, hvilket er med til at give en behagelig akustik i rummet. Vinylgulvet kan lægges i de fleste af hjemmets rum, dog ikke i vådrum som badeværelset. Vinylgulve fås i mange forskellige farver og mønstre, så der er mange muligheder. Vinylgulve er også bløde og behagelige at gå på, hvilket er en ekstra bonus. 

vinylgulv - Wicanders Nordic Ash

laminatgulv Pergo Living Skagen Eg

Laminatgulv

Laminatgulve er et gulv, som består af flere lag materialer, der smeltes sammen gennem en lamineringsproces. Det øverste lag består af et tykt plastmateriale (laminat), som imiterer udseendet af f.eks. træ, mens toplaget er forstærket med et slidlag af aluminiumoxid.
Laminatgulvet er fugtfølsomt, og kan derfor ikke anvendes i vådrum som badeværelset, ellers kan laminatgulvet anvendes i alle rum.
Laminatgulve er nemme at holde og skal ikke overfladebehandles, derudover er laminatgulve yderst slidstærke. Det er ofte et meget tyndt gulv, og man kan derfor lægge det oven på et allerede eksisterende gulv. Laminatgulve virker lyddæmpende i rummet, og så kan laminatgulvet også anvendes med gulvvarme.

Slidskader på laminatgulve kan ikke udbedres, og derfor skal gulvet udskiftes, hvis der kommer slemme slidskader.
Laminatgulvet kan både lægges som svømmende, limet eller sømmet gulv.

 

 

Fliser og klinker

Fliser og klinker er specielt velegnet til vådrum som badeværelser og bryggers, men kan også bruges i køkkener eller opholdsrum. Fliser er altid glaserede, mens klinker kan fås med- og uden glasering. Da klinker ved fremstillingen brændes ved en noget højere temperatur end fliserne, kan klinkerne derfor modstå ekstra meget slid. Herudover har Klinker en noget blødere overflade end fliserne, hvilket giver en blødere akustik i rummet, og samtidig kan de være mere behagelige at gå på.

Der findes mange forskellige varianter af klinker og fliser, og derfor er der også næsten uendeligt mange muligheder. Klinker og fliser har en stor slidstyrke - så er de nemme at vedligeholde. Derudover er de også meget velegnet til gulvvarme.
Man skal være opmærksom på, at glaserede fliser kan blive glatte, når de bliver våde, hvilket betyder, at skridsikkerheden bliver dårligere. Hvis du vælger ikke glaserede klinker skal de behandles med sæbe eller olie, ligesom trægulve.

Fliser og klinker

 

 

Trægulv

Trægulve er blevet en af ​​de mest populære valg til gulve i moderne boliger. Der er mange forskellige typer trægulv, og hver type har sine egne unikke fordele og ulemper. Hos 10-4 har vi et stort udvalg af trægulv, så du vil sandsynligvis kunne finde en type, der passer til dine behov. 

Massivt trægulv

Massivt trægulv

Massive trægulve er en nydelse for både fødder og øjne. Den smukke overflade indeholder nemlig træets naturlige aftegninger. Udoverer det massive trægulv er pænt at kigge på, så er det også utroligt holdbart og slidstærkt. Hvis gulvet bliver slidt at se på, kan man slibe det, og det vil igen få en flot overflade. Trægulvet kan slibes op til flere gange. Det massive trægulv medvirker også til et godt indeklima, da der optages og afgives fugt til rummet.

Da træ er et naturligt materiale, skal man huske, at det vil ”arbejde” - dette opleves især med de massive brædder. Træet vil udvide sig når det får fugt og trækker sig sammen igen, når det tørrer. Træ har oftest en højere fugtighed, når det bliver monteret i forhold til, når rummet varmes op. Det er derfor vigtigt at følge monteringsvejledningen og overholde fugtprocenten. 

 

Parketgulv

Parketgulve fås i mange slidstærke træsorter som f.eks. ask, eg og bøg. Parketgulve kan være olieret eller lakeret. Det lakerede parketgulv kræver minimal vedligeholdelse, det skal dog engang imellem vaskes med laksæbe. Det olierede parketgulv skal behandles med olie efter behov. Behandlingen af parketgulve afhænger af slitagen på det.
Parketgulve er velegnede til opholdsrum som børneværelser, soveværelser eller stue. Parketgulve er også praktiske, da de i mange tilfælde kan lægges oven på et allerede eksisterende gulv. Det lakerede gulv er yderst slidstærkt og kan derfor også sagtens anvendes i køkkenet eller entreen.
Parketgulve har en lav fugtighed ved levering, og derfor svinder denne type gulv sjældent efter montering. 

Parketgulvet fås både i 3-stavs, altså tre stave pr. brædde - og som plankegulv hvor der lægges en hel "planke" ad gangen.

 

Sildeben

Sildeben er en unik og stilfuld type trægulv, der har været en favorit i mange år. Det er lavet af små træstykker, der er sammenføjet til en plank, hvilket giver et unikt mønster til gulvet. Sildeben er ofte lavet af forskellige træsorter, hvilket giver et eksklusivt udseende.

Sildeben kan bruges i alle rum i hjemmet, herunder stuer, spisestuer, soveværelser og børneværelser. Det er også et populært valg til erhvervslokaler, da det er elegant og holdbart.

I alt er sildeben et elegant og holdbart valg til dit hjem samtidig med, at det tilføjer en unik stil i rummet. Desuden kan sildeben kan være en god investering, da det kan vare i mange år og give mange års nydelse, hvis det vedligeholdes ordentligt.

Hvad bør du overveje, inden du vælger gulv?

Der er en række ting, du bør have med i overvejelserne, når du skal vælge nyt gulv.

• Konstruktionsmæssige forhold
• Skal der være gulvvarme?
• Rengøring og vedligeholdelse af gulvet
• Er det et gulv, du selv vil lægge?

Hvis der er tale om nybyggeri eller tilbygning kan man frit vælge mellem det gulv man allerhelst vil have. Er der derimod tale om udskiftning af gulvet, skal der tages hensyn til eksisterende gulve og konstruktioner.

 

Det er vigtigt, at man ikke kun vælger det rigtige gulvmateriale, men også den rigtige overflade. I rum som badeværelse, bryggers og- eller køkken skal der vælges en overflade, der kan tåle vand, men samtidig er nemt at gøre rent. I vådrum stilles der helt særlig krav til konstruktionen - undergulvet og selve gulvet. Alt skal være vandtæt, og derfor er særligt klinker og fliser meget velegnet til vådrum. Der skal dog først vandtætnes i rummet inden gulvet kan lægges.
Derudover kan materialets hårdhed, og hvordan gulvet lægges have betydning for, hvordan lyden i rummet gengives, og dermed hvordan akustikken bliver.

 

Konstruktionsmæssige forhold og gulvunderlag

Det er meget vigtigt, at man undersøger hvilken type underlag, der skal bruges til det gulv, man vælger. Er det bærende gulvbelægning, kan man lægge gulvet på bjælker og strøer, da gulvet er selvbærende, og derfor ikke behøver et undergulv som støtte. Derudover skal dampspærre lægges i strimler på bjælker eller strøer inden selve gulvet kan lægges. Det er dog altid en god ide at rådføre sig med en ekspert på området for at sikre, at underkonstruktionen kan bære gulvet.

Hvis gulvbelægningen derimod ikke er bærende, kræver det et undergulv, som kan fordele og bære vægten. Hvis der er et plant og stabilt underlag som f.eks. beton, kan du stort set vælge det gulv du har lyst til, da dette underlag kan bruges til alle typer af gulve. Skal gulves lægges på et ny støbet beton, skal man dog være opmærksom på, at undergulvet skal tørre ordentligt inden gulvet lægges. Der er derfor tørretid, man skal have med i planlægningen, hvis der skal støbes et helt nyt betongulv.

undergulv

Vælger du at lægge et laminatgulv, vinylgulv eller trægulv på et undergulv af beton, bør man også anvende et underlag med dampspærre for at sikre, at fugten ikke kan trænge op fra betonen og ødelægge dit flotte nye gulv. Dampspærre skal kun lægges under gulvet på første plan i huset, da der ikke kan opstå kondens på etagen over, og dermed ingen fugt, som kan ødelægge dit gulv. Du kan dog lægge en anden form for undergulv, som f.eks. er støjdæmpende og er med til at give en bedre akustik i rummet.

Undergulvet skal være så plant og lige som overhovedet muligt, da det gør lægningen af det nye gulv langt nemmere. Klinker og fliser er umuligt at lægge, hvis underlaget ikke er plant. 

En del gulve kan også lægges ovenpå et allerede eksisterende gulv. Er dette en overvejelse, kan der bruges gulve som parket- og laminatgulve. En ting du selv kan gøre er at tjekke op på gulvets samlede højde, så du kan vurdere, om gulvet giver problemer i forhold til døre og lignende.
Det er vigtigt at vælge det undergulv, der passer til den valgte gulvtype, du vælger, og det som evt. anbefales fra producenten. Samtidig skal du nøje følge de vejledninger, der er omkring det gulv, du vil lægge, så du opfylder de krav, der stilles til blandt andet undergulvet.

Se hele udvalget af gulvunderlag

 

Skal der være gulvvarme?

Gulvvarme er en meget behagelig form for opvarmning i dit hjem. Gulvvarme har mange fordele, og da varme naturligt stiger opad, udnyttes varmen til fulde i rummet.
Det er langt de fleste materialer, der kan anvendes til gulv med gulvvarme. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at produktgarantien er gældende, hvis det lægges over gulvvarme. Materialer som massivt træ og vinyl har begrænsninger på, hvor varm overfladen må blive, men kan i mange tilfælde sagtens benyttes, hvis man ønsker gulvvarme.

 

Rengøring af gulv

Det er behandlingen af gulvets overflade, der bestmmer, hvor nemt det er at rengøre gulvet. Jo glattere overflade gulvet har (fx lakeret), jo nemmere er gulvet at rengøre.

Hvis klinker og fliser har en ru overflade, er de mere skridsikre, men de kan også være en del sværere at rengøre. Er overfladen på klinker og fliser dermed poleret, er de nemme at gøre rene.

Se vores udvalg af Klinke- og fliserengøring | Gulvmopper & gulvvask

Elastiske gulvmaterialer som f.eks. vinyl og linoleum er også nemme at rengøre.

For at være sikker på at bevare materialernes og overfladernes gode egenskaber er det meget vigtigt, at man følger produktanvisninger - både hvad der angår rengøringsmetode, men også i forhold til hvilke rengøringsmidler, der må benyttes.

Rengøring af gulv

Hvilke gulve kan du selv lægge?

Hvis du selv vil lægge dit nye gulv, er det vigtigt, at du danner dig et overblik over projektet og anskaffer dig en lægningsanvisning, hvor du køber dit gulv, så du ved, hvad du skal trin for trin.
De fleste elastiske gulvmaterialer anbefales generelt at bruge en ekspert til at lægge, da der i mange tilfælde gælder særlige regler, for den lim, man skal bruge og underlagets fugtindhold. Elastiske gulve som eksempelvis vinylgulve er lettere at lægge selv.
Lamelparket og laminatgulve kan lægges som et såkaldt svømmende gulv, og det er faktisk dem du lettest kan lægge selv. Specielt hvis gulvet kan samles med kliksystemer, kan du bare gå i sving.

Flere og flere prøver også kræfter med fliser og klinker eller trægulve. Det kan være en udfordrende opgave, da klinker og fliser skal lægges snorlige. Det kan være svært at lægge fliser og klinker omkring et afløb, og derfor er det en god ide at rådføre sig med en professionel på området. Hvis man selv vil udføre hele arbejdet, skal man forhøre sig grundigt om produktet, garantien og andre forhold, der er vigtige at have styr på, inden man kaster sig ud i ”gør det selv” projektet.

 

Vedligeholdelse af trægulve

Trægulve kan både købes med behandlet og ubehandlet overflade. Behandlede trægulve er klar til brug, så snart de er lagt, hvorimod et ubehandlet trægulv først skal have en overfladebehandling, inden det kan tages i brug. Det mest almindelige er at give ubehandlede trægulv en overfladebehandling med enten en olie eller lak. Olierede trægulve har en smuk og naturlig overflade, da olien trænger ned i træet og fremhæver gulvets struktur, samtidig med, at gulvet får en vandafvisende beskyttelse. Et olieret trægulv er dog mere følsomt overfor pletter og snavs, og derfor behøver det regelmæssig vedligeholdelse i modsætning til et lakeret trægulv.

Overfladebehandler du dit trægulv med lak, får gulvet også en vandafvisende beskyttelse. Derudover får gulvet også en langtidsholdbar og meget slidstærk overflade, som er nem at vedligeholde. Lakken lægges på overfladen, som et beskyttende lag, der forhindrer diverse væsker at trænge ned i træet og danne pletter. Gulvlak kan fås med forskellige hårdheder, glans og nuancer.

Når du skal overfladebehandle dit trægulv, er det vigtigt, at overfladen bliver helt glat og jævn. Det kan derfor være en god ide at få hjælp af en fagperson, hvis man er usikker.

Der findes mange forskellige produkter, du kan bruge til at behandle dit gulv med f.eks. voks, olie og lak.

Trægulve kan efter nogle år trænge til en kærlig hånd. Massivt trægulv kan slibes så eksempelvis gammel lak fjernes, og gulvet igen vil fremstå som nyt. Der må maksimalt slibes 1-2 mm af brædderne, og gulvet kan med en god overfladebehandling holde i mange flere år.

Lamelparketgulve kan godt slibes, men jo tyndere det øverste slidlag er, jo færre gange kan gulvet slibes. Parketstave eller parketbrædder af massivt træ kan slibes en del gange ligesom massivt trægulv. Det er vigtigt, at man her er opmærksom på ikke at slibe parketbrædderne eller parketstavene for tynde, da de kan flække og løsne sig.  

Trægulve skal have den rigtige behandling i forhold til vand og fugt, da træ er et meget fugtfølsomt materiale. Træ kan godt tåle vand og fugt i små mængder, men det skal have mulighed for at tørre ud og have plads til at give sig. Det er vigtigt at give træet tid og plads, ellers opstår der en række problemer. Hvis du er i tvivl om, brædderne er for fugtige til montering, kan du anskaffe dig en fugtmåler. Brædderne skal have en fugtighed på under 8-10% ved leveringen.

Det er derfor også vigtigt, at du efter leveringen opbevarer brædderne korrekt, så de ikke optager fugt. Brædderne skal opbevares indendørs i det rum, hvor det skal monteres og gerne lidt hævet, så det kan afgive noget fugt.

Derudover er det altid en god ide at følge leverandørens anvisning!

Se hele udvalget af gulvplejemidler

Brug for hjælp til at finde det rette gulv?

Fik du ikke svar på alle dine spørgsmål omkring valg af nyt gulv, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på mail eller chat.

Du kan se det komplette udvalg af gulve ved at klikke på knappen nedenfor. Vi hos 10-4 ønsker dig god fornøjelse med dit gulv projekt!

Se hele udvalget af gulve her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.