Guide til valg af Troldtekt træbeton loftplader

Skab bedre akustik i din bolig eller i dit byggeri med Troldtekt træbeton loftplader, som er lydabsorberende akustikplader til loft og væg. Med Troldtekt træbeton får du ikke kun bedre akustik, men du får også et behageligt og sundt indeklima, og så er Troldtekt træbeton danskproduceret.

I denne guide får du svar på nogle af de typiske spørgsmål, der kan opstå, når du skal vælge og-/eller opsætte Troldtekt træbeton loftplader.

Troldtekt træbeton loftplader findes i flere varianter

Du finder Troldtekt træbeton i følgende varianter:

 

Skal jeg vælge Troldtekt extremfin eller Troldtekt ultrafin?

Både Troldtekt ultrafin og Troldtekt extremfin er klassiske et-lags akustikplader, der kan benyttes i de fleste typer byggeri og rum.

Forskellen mellem Troldtekt Ultrafin og Troldtekt Extremfin er pladernes tykkelse, og så har Extremfin en tættere struktur end Ultrafin loftpladerne, som giver et mere ensartet udtryk.

  • Troldtekt Ultrafin loftplader har en tykkelse på 1 mm.
  • Troldtekt Extremfin loftplader har en tykkelse på 0,5 mm.

Du skal derfor vælge pladetype ud fra hvilket udtryk, du ønsker i dit projekt. Er du i tvivl og mangler et overblik kan du bruge Troldtekts produktkonfigurator.

 

Troldtekt Agro - udviklet til landbrugsbygninger

Troldtekt Agro træbeton er specialudviklet til anvendelse i f.eks. industri-, produktion- og lagerhaller samt i værksted, garageanlæg, parkeringskældre, mandskabsrum, stande og lignende. 

Troldtekt Agro er især velegnet som staldplader, da de er specialudviklet til ventilation i stalde - og fungerer godt til den skiftende luftfugtighed i staldmiljøer. 

 

Troldtekt V-line

Troldtekt V-line loftplader er ensartede loftsplader med langsgående spor, som har en lavere dybde end de rektangulære spor, og derved får de et lidt mere diskret udtryk. Troldtekt V-line kan anvendes i både private hjem og kontorlokaler.

Akklimatisering inden montering

Det er vigtigt, at træbetonpladerne får lov at akklimatisere inden montering. Akklimatisering betyder, at pladerne skal tilpasse sig den temperatur og fugtighed, der forventes at være i rummet, når byggeriet tages i brug. 

Hvordan akklimatiseres Troldtekt træbeton?

Troldtekt træbeton akklimatiseres bedst ved at lægge strøer mellem hver plade og sørge for god ventilation i rummet. Du bør lægge tre strøer mellem hver plade, så pladerne støttes bedst muligt. 

Udover at understøtte pladerne godt på strøer eller f.eks. paller, så er der en række forholdsregler, som er gode at følge, når du skal opbevare Troldtekt træbeton:

  • Opbevar helst pladerne indenfor og gerne uden emballagen, da der ellers kan opstå kondens under emballagen. Akklimatiseringen begynder ikke, før emballagen er fjernet.
  • Beskyt pladerne mod direkte sollys, da pladerne vil tørre skævt og dermed akklimatisere forkert.
  • Skal pladerne opbevares udendørs, bør de kun gøre dette for en kortere periode, da pladerne i udgangspunktet ikke har godt af det - i tilfælde af udendørsopbevaring, bør pladerne blive beskyttet med en presenning eller lignende.

På Troldtekt's egen hjemmeside finder du yderligere vejledning for modtagelse, opbevaring og akklimatisering før montering af Troldtekt.

Troldtekt træbeton

Hvor længe skal Troldtekt træbetonplader ligge inden montering?

Troldtekt træbetonpladerne skal akklimatiseres, da de består af ca. 50% træ og er dermed et naturmateriale, som optager den fugt, de kommer i kontakt med. Derfor vil pladerne forsøge at tilpasse sig det rum, de skal være i, enten ved at udvide sig eller skrumpe ind.

Troldtekt træbetonplader skal derfor akklimatisere i minimum 2 uger og maksimum 8 uger før opsætningen.

 

Hvad sker der, hvis man ikke akklimatiserer Troldtekt-pladerne?

Hvis du monterer træbetonplader uden at akklimatisere dem først, risikerer du, at pladerne trækker sig sammen, når de tørrer, hvilket kan resultere i, at pladerne revner.

Optager pladerne mere fugt efter monteringen, vil dette blot resultere, i at pladerne udvider sig og dermed lægger sig mere ind til hinanden. Dette er ikke farligt, og vil ikke komme til at påvirke fatale dele af bygningen.

Montering af Troldtekt træbeton

Se i videoen hvordan du monterer Troldtekt træbeton loftsplader.

Hos Troldtekt kan du se monteringsvejledninger for de mange forskellige Troldtekt træbeton loftsplader.

 

Hvor mange Troldtekt-plader skal jeg bruge?

Når pladerne har størrelsen 25x600x1200mm, skal du bruge 1,39 plader per m2. Når pladerne har denne størrelse, skal du bruge 6 stk. Troldtekt træbetonskruer pr. plade til monteringen.

 

Kan man male Troldtekt træbeton?

Troldtekt maler pladerne som en del af produktionen, hvor malerdyser sprøjter malingen på pladerne fra tre sider, så farven bliver ensartet og dækker hele pladen – men du kan naturligvis også få dem ubehandlede.

I princippet kan pladerne males i lige netop den farve, du ønsker, men resultatet varierer naturligvis efter hvilken basisplade, der er brugt. Vælger du at få malet en Troldtekt-plade i eksempelvis sort, er det bedst at vælge en grå basisplade, så farven dækker bedst muligt.

Du kan også selv male pladerne med hhv. en langhåret malerrulle eller med en håndsprøjte - det kan dog være svært at få malingen til at dække på samme måde, som når de er malet på fabrikken.

Har du Troldtekt-plader i specialfarver, er det også muligt at få ekstra maling, så du kan dyppe de tilsvarende skruer i den samme farve.

Vedligeholdelse og rengøring af Troldtekt træbeton

Efter montering af Troldtekt træbeton-pladerne kan det være nødvendigt at støvsuge pladerne med et børstemundstykke, så evt. forarbejdningsstøv fra arbejdet bliver fjernet.

Under arbejdet kan der, især hvis der er tale om lyse naturplader, være opstået streger eller snavs fra arbejdet. Disse kan fjernes med enten en hårdt opvredet klud eller med finkornet sandpapir.

Troldtekt træbeton kræver umiddelbart ikke yderligere pleje eller vedligeholdelse. Pladerne bør dog jævnligt rengøres på overfladen ligesom øvrige overflader i boligen. Let rengøring kan gøres vha. en støvsuger, og er det ikke nok, kan pladerne tørres over med en opvredet klud.

Troldtekt har en levetid på minimum 50 år – også selvom det udsættes for fugt. Cementen i pladerne giver formstabilitet og fugttolerance – og træet i pladerne gør det let at bearbejde dem, og gør dem skruefaste.

På Troldtekt's egen hjemmeside finder du også vejledning for drift og vedligeholdelse efter montering af Troldtekt. 

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål til Troldtekt, som du ikke har fundet svar på i teksten ovenfor? Send os en mail, chat eller ring til os. Vi glæder os til at høre fra dig.

Læs også vores guide til akustikloft

Se hele udvalget af Troldtekt træbeton

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.