Valg af ny plæneklipper - 2020
Læsetid: 9 minutter
Der kan opstå mange spørgsmål når du skal ud og investere i en ny plæneklipper. For hvilken plæneklipper passer til dine behov, og hvad kan de forskellige slags? På 10-4.dk forhandler vi et stort udvalg af plæneklippere fra forskellige mærker, og vi vil nedenfor hjælpe dig så godt på vej som muligt til valget af din nye plæneklipper.
Hvilken type plæneklipper skal jeg vælge?
Overordnet set kan du vælge mellem fem typer af plæneklippere:
- Plæneklipper med ledning
- Plæneklipper med batteri
- Plæneklipper med benzin
- Plæneklipper med håndkraft
- Robotplæneklipper
Guide til dig:
Overvejelser, når du køber plæneklipper
Du kan læse mere om de forskellige typer af plæneklippere nedenfor.
Plæneklipper med ledning
Plæneklipper med ledning er et oplagt valg til mindre haver. Denne type plæneklipper har mange af de samme fordele som plæneklipper med batteri, såsom at den er stillegående, let at manøvre, let at løfte samt at der er minimal vedligeholdelse. Af andre fordele kan der nævnes, at man ikke behøver at tænke på opladning af batterier inden brug, samt at den ofte er billigere end andre plæneklipper.
En af ulemperne ved plæneklipper med ledning er, at du skal holde styr på ledningen, når græsset skal slås, så ledningen ikke kappes over.
Plæneklipper med håndkraft
Plæneklipper med håndkraft er det oplagte valg til mindre haver. Fordelene ved en plæneklipper, der drives med håndkraft er, at den er god for miljøet, støjniveauet er begrænset, og du får motion samtidig med, at græsset klippes.
Ulempen ved denne type plæneklipper er, at den ikke kan klippe alt for højt græs, samt det er mere krævende fysisk at slå plænen.
Plæneklipper med batteri
Plæneklipper med batteri er det oplagte valg til parcelhushaver da de er stillegående, fri for ledning og lette at anvende og manøvre. Ligeledes er plæneklipper med batteri ofte lettere end plæneklipper med benzin, og dermed er den nemmere at få ud og op af trapper. En anden fordel ved at vælge plæneklipper med batteri er den minimale vedligeholdelse af maskinen.
Ulempen ved denne type plæneklipper er, at batteriet kan løbe tør undervejs, hvis haven er for stor.
Robotplæneklipper
Robotplæneklipper er et oplagt valg til dem, som ikke ønsker at bruge tid på græsslåning. Robotplæneklipper kan anvendes i større og mindre haver. Med en robotplæneklipper bliver græsset ordnet, uden at du behøver røre en finger, og ydermere er du fri for at samle græsset op. Når først robotplæneklipperen er indstillet korrekt, så kører resten af sig selv, og du kan fremover slappe af på terrassen, mens plæneklipperen klarer arbejdet for dig.
Plæneklipper med benzin
Plæneklipper med benzin er et oplagt valg til større haver, og så kan den klare de fleste opgaver og udfordringer når græsset skal klippes. Af andre fordele kan der nævnes den store klippebredde samt selvtræk som letter arbejdsprocessen. Ydermere er man fri for at vente på en opladning, eller bakse rundt med en ledning når man har med en benzin plæneklipper at gøre.
Ulempen ved denne type plæneklipper er, at den ofte larmer mere end andre plæneklippere, og du skal sørge for at have benzin og olie til motoren liggende. En benzin plæneklipper er ligeledes ofte tungere end andre plæneklipper, og det kræver lidt mere vedligeholdelse og smøring af motoren.
Hvor stor er din have?
Valg af plæneklipper afhænger ofte af hvor stor din have er. Hvis du har en forholdsvis stor græsplæne, vil det normalt være bedst at vælge en benzindrevet plæneklipper, da den er mere robust og ofte har en større klippebredde samt længere køretid. Du kan med fordel vælge en havetraktor, hvis du har en ekstra stor græsplæne som skal slås.
Har du en gennemsnitlig græsplæne, vil du normalt kunne nøjes med en el-plæneklipper, og her har du to muligheder: med ledning eller med batteri. Plæneklipper med ledning er typisk billigere end en plæneklipper med batteri. Til gengæld kan det være en stor fordel af slippe for besværet med at holde styr på ledningen, når græsset skal slås.
Har du en lille græsplæne, vil en plæneklipper med håndkraft være tilstrækkelig. Tager man et kig på robotplæneklipper, så kan den med fordel anvendes i mindre og større haver. Robotplæneklipper er god hvis du ikke ønsker at bruge alt for meget tid og krudt på din græsplæne.
Selvkørende plæneklipper eller ej?
Der er gode muligheder for at få en selvkørende plæneklipper, der gør græsslåningen lidt lettere. Især på store regulære græsplæner og på skråninger kan det være fordelagtigt at have en maskine, der ikke skal skubbes. Når græsslåmaskinen er selvkørende betyder det, at hjulene bliver trukket rundt af motoren, så du kun skal styre maskinen. Det skal dog nævnes, at hvis du har en meget lille plæne eller en plæne med mange bede eller krinkelkroge, så du ofte skal vende maskinen, kan det være generende at maskinen er selvkørende.
Umiddelbart er det nemmest at styre en forhjulstrukket maskine. Når den trækker på forhjulene, kan du nemlig vippe maskinen op på baghjulene, når du ønsker, at den skal stoppe fremdriften - uden at du behøver at stoppe motoren. Derimod kan en baghjulstrukket maskine være en fordel, hvis du skal slå græs på meget stejle skråninger.
Med græsopsamling, udkast eller bioklip?
Inden du vælger maskine, skal du forholde dig til, hvad der skal ske med det afklippede græs.
Opsamlingsboks: Du kan få plæneklippere med opsamlingsboks. Opsamlingsboksen sidder typisk bag på maskinen og opsamler græsset, så du slipper for selv at rive det sammen. Jo større kapacitet boksen har, jo sjældnere skal du stoppe maskinen for at tømme boksen.
Bioklip: Vælger du en maskine med bioklip, bliver dit græs klippet og findelt. Det betyder, at det afklippede græs bliver så findelt, at det kan drysse ned mellem græsstråene og lægge sig i bunden af plænen, hvor det fungerer som gødning. Bioklip fungerer bedst på en tør græsplæne, da vådt og findelt græs kan samle sig i klumper i maskinens skjold. Bioklip fungerer endvidere bedst, hvis du ofte klipper græsset, så græsset ikke bliver for langt.
Sideudkast: En plæneklipper med sideudkast kan være en fordel, hvis der går lang tid imellem, at du slår græsset. Hvor bioklipperen kan komme til kort, når græsset bliver for langt, vil sideudkastet sørge for at lægge det afklippede græs i en bane, så det er nemmere at rive sammen.
Kombineret opsamling/bioklip: Nogle maskiner fås med både opsamling eller bioklip som mulighed. Det har den fordel, at hvis græsset er for langt til bioklip, kan du sætte opsamlingsboksen på, og stadig slippe for at rive græs.
Cylinder- eller rotorklipper?
Inden du vælger plæneklipper, skal du tage stilling til om maskinen skal være en rotorklipper eller en cylinderklipper. Der er lange forklaringer på, hvorfor man skal vælge det ene frem for det andet. Men kort og groft fortalt skal du vælge en rotorklipper, hvis du ønsker en maskine, der kan køre igennem alt. Mens du skal vælge en cylinderklipper, hvis du ønsker den smukkeste klipning. En cylinderklipper klipper nemlig græsset, hvorimod en rotorklipper slår græsset af.
Brug for hjælp til at finde den rette plæneklipper?
Har du brug for yderligere råd og vejledning til at finde den helt rigtige plæneklipper/græsslåmaskine, er du mere end velkommen til at kontakte os på mail eller chat.
Vil du se det komplette udvalg af plæneklipper fra de forskellige mærker kan du klikke på knappen nedenfor. Rigtig god fornøjelse med at slå græs.
- Skal du have en ny plæneklipper?
- Skal plænens kanter også stå skarpt, når græsset er slået?