Hvilken motorsav skal jeg vælge?

Læsetid: ca. 9 minutter

Når sommeren kommer, og haven for alvor skal sættes i stand, så er der en god chance for at der er nogle træer som også trænger til at blive fældet. Motorsav eller kædesav, kært barn har mange navne, og det er uden tvivl et af de kæreste børn i redskabsskuret. Det kan dog være svært at vide, hvilken slags motorsav man skal vælge, og hvor man skal starte.

Hos 10-4.dk har vi derfor lavet en udførlig guide til dig, som skal give dig et overblik over, hvilke slags motorsave der findes på markedet. Guiden skal også gøre det klart for dig, hvilken slags kædesav som passer til netop dit behov, om du skal bruge den til professionelt arbejde eller til privat brug. Når du har læst guiden, har du forhåbentlig fået et overblik over, hvilken motorsav du skal vælge. Ligegyldig om motorsaven kommer fra Makita, AL-KO, Bosch, Black & Decker, Dewalt, Stiga eller Alpina så har vi den her hos 10-4.dk.

Køb hele udvalget af motorsave og kædesave.

 

Oversigt over kædesave på ledning, batteri og benzin

Guiden vil i første omgang gennemgå hvilke typer af motorsave som der findes på markedet efterfulgt af hvilke specifikationer på motorsaven man skal være opmærksom på. Til slut vil der blive gennemgået hvilke sikkerhedsmæssige faktorer som der også skal tages hensyn til, når man køber en motorsav.

  • Benzindrevet motorsav
  • Eldrevet motorsav
  • Motorsav med ledning
  • Motorsav med batteri
  • Vælg motorsaven der passer til dig
  • Sværdlængden på kædesaven
  • Vibrationer
  • Sikkerhed og sikkerhedsudstyr
    • Hjelm og visir
    • Høreværn
    • Handsker
    • Bukser
  • Kædebremsen
  • 2 vigtige punkter når du skal vedligeholde din kædesav
    • Fil med holder
    • Kædesavsolie
  • Spørgsmål? Få gratis hjælp!

Benzindrevet motorsav

Den benzindrevne motorsav er generelt den kraftigste type motorsav på markedet. Kort sagt er der ikke en saveopgave som en benzindrevet motorsav ikke kan klare, det er det sikre valg. Kraften skal selvfølgelig komme et sted fra, og kædesaven er derfor både forholdsvis tung og larmende. Vægten kan godt være et problem, hvis man ikke er vant til at lave fysisk arbejde af nogen art, og skal bruge kædesaven i lang tid. Larmen kan være en irritationsfaktor for naboerne, hvis du skal arbejde med motorsaven i timevis. Trods dens ulemper er den benzindrevne motorsav et godt og sikkert valg, især hvis du er professionel eller har meget savearbejde foran dig.

Sikkerhedstip

Brug aldrig blyholdig benzin, da det resulterer i en udstødningsgas som er meget sundhedsskadelig.

Se udvalget af motorsave på benzin.

 

 

 

 

 

 

Motorsav på elektricitet

Eldrevne kædesave/motorsave er blevet meget bedre de seneste år, og de kan efterhånden klare de fleste saveopgaver. El kædesaven har lidt mindre kraft end den benzindrevne, men vejer så til gængæld væsentlig mindre og kræver mindre vedligeholdelse end den benzindrevne model. I forhold til benzinmotorsaven er den også meget støjsvag. Generelt kan det siges, at den eldrevne sav er bedre til dem, som ikke skal bruge deres motorsav alt for ofte, men stadigvæk har brug for en stabil motorsav en gang imellem.

Vælger du en el kædesav med ledning så har du den fordel at saven aldrig løber tør for strøm, Du skal dog sørge for at ledningen er lang nok til at du kan komme rundt i haven uden at den bliver revet ud af strømkilden eller savet over. Den passer derfor særligt godt til dig som skal bruge den udelukkende til haven, hvor der er adgang til en strømkilde hele tiden.

Se udvalget af motorsave og kædesave på elektricitet.

 

Motorsav med batteri

Hvis du vælger en motorsav med batteri, har du friheden til at gå rundt i haven med motorsaven, uden at være nervøs for om ledningen er lang nok. Det er dog en god ide at være sikker på at der er strøm nok til at du kan lave hele arbejdet uden at du løber tør. Det kan være en god ide at have mere end et batteri, så du kan have et opladet batteri klart til hvis det første løber tør. Kædesaven batteri er, som modellen på elektricitet, støjsvag, let, kraftig og kræver mindre vedligeholdelse end den tilsvarende på benzin.

Se udvalget af motorsave og kædesave på batteri.

 

 

 

Vælg motorsaven der passer til dig

I bund og grund kan man sige at man skal finde ud af hvilket behov man har og så købe motorsav efter det. Der er ingen grund til at købe en kraftig benzindrevet motorsav, hvis saven knap nok skal bruges en dag om året til små træer. Samtidig skal man ikke købe en eldrevet motorsav med ledning, hvis man skal fælde en halv skov.

Der er et par specifikationer, som du skal være opmærksom på, når du vælger motorsav. Hvad dine krav skal være til disse specifikationer, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge motorsaven til.

 

Sværdlængden på saven

Til den almene gør-det-selv entusiast, vil en motorsav med et 30-35 cm langt sværd typisk være rigeligt. Det kan klare træer i middel bredde uden problemer. Er du en professionel eller har meget tykke træer som du skal have fældet, så foreslår vi, at du anskaffer dig en motorsav med et sværd på 40-50 cm. Det vil sætte dig i stand til at tage selv de bredeste træer.

Du kan orientere dig meget mere om kædesavenes sværdlængde på filteret: Sværdlængde. Her finder du sværdlængder fra 10-50 cm. Samtidig kan du bruge filtrene sporbredde, kædetype og fil størerlse så du kan blive klogere på f.eks. hvilke savkæder der skal bruges.

 

Vibrationer

Bruger du kædesaven i længere tid ad gangen, så er det vigtigt at du har en motorsav som også har vibrationsdæmpning. Har du en motorsav med store vibrationer i for lang tid, over en længere periode, så kan det resultere i skader og smerter i hænderne, skuldrene og ryggen. For at være på den sikre side anbefaler vi da altid at du anskaffer dig en kædesav med vibrationsdæmpning.

 

 

 

Sikkerhed og sikkerhedsudstyr

Ligesom sommeraftener hører sammen med røde bøffer, så hører motorsave sammen med sikkerhedsudstyr. Det kan ikke siges ofte nok, hvor vigtigt det er at man har det rigtige sikkerhedsudstyr, når man skal til at bruge en kædesav, da man kan komme slemt til skade hvis det går galt.

 

  • Hjelm og visir
    • Med en hjelm er du sikker på at du ikke kommer til skade ved pludseligt nedfaldne ting fra træet som du er ved at skære ned. Et visir sikrer dig fra alle de små træsplinter og savspåner som kommer flyvende, når man saver i træ. Så undgår du at dit syn og ansigt bliver udsat for fare. Se udvalget af sikkerhedshjelme.

 

  • Sikkerhedsbriller
    • Sikkerhedsbriller beskytter dine øjne når du saver, så du undgår splinter og grene i øjenene. Se udvalget af sikkerhedsbriller.

 

  • Høreværn
    • Uanset om du anskaffer dig en benzindrevet motorsav eller en mindre støjende el drevet, så er det vigtigt for din hørelse at du husker at bruge høreværn hver gang du skal save, ligegyldigt om det er 5 timer eller 2 minutter. Med brugen af et høreværn når du bruger en kædesav, undgår du høreskader, da motorsave støjer og ofte op til 110 dB. Se udvalget af høreværn.

 

  • Handsker
    • Hænderne er noget af det mest sårbare når man saver. Du kan derfor med fordel anskaffe dig et par handsker, og vælg gerne nogle kraftige modeller som kan klare udfordringen med kædesave. Se udvalget af arbejdshandsker.

 

  • Bukser
    • Når du har benbeskyttelse på, bliver dine ben beskyttet imod savens kæde, som ellers kunne forsage meget alvorlige skader. Et par sikkerhedsbukser er lavet således, at stoffet filtre sig ind i og blokerer savens kæde, hvis saven skulle smutte og ramme dit ben. Hos 10-4.dk kan du få komplette sikkerhedssæt, så du er godt dækket ind med hjelm, visir, sikkerhedsbriller og bukser.

 

 

Kædebremsen

En af de vigtigste ting på en motorsav er kædebremsen. Kædebremsen er den hurtige afbryder der fungerer som en sikkerhedsforanstaltning. Det er afbryderen som beskytter dig mod alvorlige skader. Kædebremsen udløses ved et let tryk frem på bøjlen som sidder øverst på motorsaven, nemlig parerbøjlen. Du tester kædebremsen ved at starte motorsaven, hvorefter du trykker let på parerbøjlen. Kæden skal stoppe øjeblikkeligt efter det, hvis den ikke gør, så er den defekt.

Mange nye motorsave er udstyrede med en automatisk kædebremse, som udløses hvis motorsaven f.eks. bliver revet ud af hænderne på en. Automatikken kan testes ved at lade motorsaven (I SLUKKET TILSTAND) falde med enden af sværdet, ned mod et stykke træ, så det giver et ryk i motorsaven. Dette ryk skal resultere i at bremsen bliver aktiveret. Kædebremsen er den vigtigste sikkerhedsforanstaltning på en motorsav, det er derfor vigtigt at den testet jævnligt i takt med at saven og kæden vedligeholdes.

 

2 vigtige punkter når du skal vedligeholde din motorsav

Når du køber en motorsav, er det også nødvendigt at anskaffe sig noget ekstra udstyr for at vedligeholde saven og savkæden. Hvis du ikke vedligeholder din sav og savkæde, så er der større sandsynlighed for at den går i stykker, eller værre at du kommer til skade med den pga. fejl.

Fil med holder til kædesav

Det er vigtigt at du husker at bruge en fil til at til at holde din savkæde fri fra små stykker træ og spåner. Med det sørger du både for at din sav holder i længere tid og at du ikke kommer til skade. Samtidig skal kæden være skarp sleben, så arbejdet går glat og uden at motorsaven sidder fast.

Fil til kædesaven fås typisk i tykkelsen 4 eller 4,8 mm og her kan du se udvalget af file og holdere til kædesave.

 

 

Kædesavsolie

Det er også vigtigt at din kæde er smurt, for at den kan køre ordentligt og holde i lang tid. Du skal bruge kædesavsolie, da det har en meget klæbende effekt, som er nødvendig for at olien bliver siddende imens motorsaven kører. Ignorer derfor små tips om at man bare kan bruge rapsolie. Se udvalget af kædesavsolie.

 

2 takts olie

Har du en motorsav på benzin får du brug for 2 takts olie til at blande i den benzin som motorsaven bruger. 2 takts olie fås i flere størrelser og her kan du se udvalget af 2 takts olie.

Spørgsmål? Få gratis hjælp!

Vi håber at denne guide var med til at give dig et overblik og svare på din spørgsmål omkring motorsave og kædesave. Hvis du har yderlige spørgsmål eller der var nogle ting som vi ikke kom ind over i guiden, er du velkommen til at kontakte vores venlige kundeservice på mail eller chat.

Se alle vores kædesave og motorsave

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.