Huset & haven i september - hvad skal du lave?

Huset og haven i september

Med indgangen til september måned, er sommeren på papiret slut. Det betyder lidt mere gråt og kedeligt vejr, men varmen kan også sagtens fortsætte en rum tid endnu – og den kombination giver perfekte omstændigheder for flere opgaver i haven.

Huset i september

Dug og kondens på ruderne

Med overgangen til lidt koldere og vådere vej opstår der lettere kondens og dug på ruderne i boligen, hvilket både kan give et usundt indeklima og give grobund for svamp og råd i karme og rammer.

Vil du gerne vil undgå dette, er der et par gode, hurtige råd at følge:

  • Luft ud med gennemtræk i hjemmet, og gerne 3 gange dagligt af 10 minutter
  • Fjern duggen fra ruderne med en karklud eller køkkenrulle. Det er bedre at fjerne det, end at lade det sidde
  • Hav radiatorer under vinduerne. Den tørre luft vil modvirke kondens, når den passerer op foran ruden
  • Hold samme temperatur i hele boligen i efteråret/vinteren. Skiftende temperaturer i de forskellige rum i boligen let er skyld i kondens og dug på ruderne.

Tjek op på fjernvarmeanlægget, naturgasanlægget eller oliefyret

Inden vinterens komme kan det være rigtig nyttigt at tjekke op på om din varmekilde er klar til årstiden.

Fjernvarmeanlægget

Fjernvarmeanlægget bør tjekkes løbende, og gerne mindst 2 gange årligt – både før og efter vinteren.

Naturgasanlægget

Ift. naturgasanlægget er det vigtigt at både kedel, varmtvandsbeholder og varmefordelingssystemet er i orden, og det bør kigges på af en professionel, da det kan være en kompliceret opgave.

Oliefyret

Oliefyret er vigtigt at få tjekket igennem, da problemer kan betyde at du ikke får nok ud af forbrændingen – og du dermed mister penge.

Det anbefales at du får tjekket oliefyret årligt – og af en fagmand.

Haven i september

Så nyt græs

Vil du gerne have mere græs næste år? Så er september typisk en god måned at så nye græsfrø i. Når det stadig er lunt, men det også er begyndt at regne mere, har græsset optimale vækstbetingelser.

Så det er nu, du skal slå til, hvis du vil have mere gang i græsset til næste år.

Fjern årets sidste ukrudt

Efteråret er et godt tidspunkt at fjerne ukrudtet, da du dermed sikrer dig, at færre frø og rødder er tilbage i jorden til næste år.

Fjerner du ukrudtet nu, er jorden sundere når foråret kommer, og du kan dermed lettere plante de ting, du gerne vil have i haven i en bedre jord.

Høst æbler

September er ofte den tid på året, hvor mange æblesorter er plukkemodne.

Hvis du gerne vil være sikker på, at æblet er modnet nok til at blive plukket, kan du gøre en af følgende ting:

  • Tag fat i æblet, og drej stilken en halv omgang. Giver æblet ikke slip efter en halv omgang, er det endnu ikke plukkemodent.
  • Pluk et æble, og del det i to. Hvilken farve har kernerne? Er kernerne hvide, er æblet endnu ikke modnet nok. Er de derimod brune, er æblet spiseklar.

Sidste frist for beskæring af mange træer

Det er ved at være sidste frist inden vinteren, hvis du skal nå at beskære hhv. birke-, valnødde-, ahorn- eller kirsebærtræer.

Jo senere på året du beskærer træerne, jo sværere har træerne ved at hele ”sårene” efterfølgende. Så udnyt at varmen stadig er der – mens den er der.

Dræb dræbersnegle

Har du problemer med dræbersnegle i haven? Så er det nu, du kan få et forspring i kampen mod dem. Dræbersneglene lægger nemlig deres æg i efteråret – og typisk fra august til november måned.

Du finder oftest æggene i klumper af 20-30 styk flere steder, så som direkte på jorden, i små sprækker i jorden, under brædder og trærødder og i kompostbunken. Når du har samlet æggene kan du vælge at smide dem i skraldespanden, kvase dem eller hælde kogende vand på.

Bemærk: Dræbersnegleæg er mælkehvide eller orangefarvede til at begynde med, og bliver mere gullige, når de er lidt ældre. Til sammenligning er almindelige snegleæg oftest både større og klarere i farven.

Rens tagrender for blade

Efterårets komme betyder som oftest, at bladene så småt begynder at slippe træernes grene, og i stedet lander mange forskellige steder rundt om huset og i haven.

Et af de steder de oftest lander er i tagrenden, hvilket kan betyde en decideret tilstopning af tagrenden. Dette vil betyde, at vandet finder andre veje, og fx løber ned af husmuren, hvilket ikke er godt for muren. Det er derfor vigtigt at få renset tagrenderne for blade, så vandet igen kan løbe frit i tagrenden.

Udnyt de sidste kræfter i tomatplanterne

I september er der stadig lidt liv tilbage i tomatplanterne, og der kan sidde tomater på planterne, som ikke skal modnes meget, før de er klar til plukning.

For at give plads til at de kan udvikle sig, er det en god ide at fjerne de helt små, grønne tomater, så planterne fokuserer de sidste kræfter på de tomater, der rent faktisk kan nå at blive til noget.

Læg nye blomsterløg

Den perfekte kombination af varme og vådt vejr, som september oftest byder på, er de perfekte betingelser for mange blomster og planter.

Omstændighederne gør, at blomsterløgene ganske simpelt kan nå at danne rødder og etablere sig i jorden inden den bliver for kold, og så er de ellers klar når det igen bliver forår.

Høst dine kartofler til vinteropbevaring

Vil du gerne gemme dine kartofler til vinteren? Så er det vigtigt at de bliver helt færdige med at vokse først, så de har en mere robust skræl til opbevaringen.

Husk i øvrigt, at det er bedst at opgravningen sker på en tørvejrsdag, så kartoflerne er så ”velbevarede” som muligt. Så holder de længere.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.