Guide til hvilken brændeovn du skal vælge

Læsetid: ca. 17 minutter

Er du i tvivl om hvilken brændeovn du skal vælge? Vi vil her forsøge at guide dig igennem de overvejelser, du bør gøre, inden du køber en ny brændeovn. Et af de afgørende spørgsmål er f.eks. hvor stort et areal brændeovnen skal opvarme, men det er også en god ide, at du forholder dig til brændeovnens design og størrelse, i forhold til det rum den skal placeres i. Hos os finder du et stort udvalg af de mest populære modeller fra Morsø og Varde Ovne, som alle har den høje kvalitet samt effektivitet til fælles.

Køb udvalget af brændeovne

Guide til valg af ny brændeovn 

Her finder du vores brændeovnsguide som er til dig, der skal anskaffe en ny brændeovn, men stadig er en smule i tvivl om, hvilken brændeovn du skal vælge. Vi håber, at denne guide kan hjælpe dig godt på vej.

Brændeovne 

I dag findes der rigtig mange forskellige typer og modeller brændeovne, der alle har sine fordele og ulemper. Alle brændeovne virker stort set på samme måde, dog er der nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig inden, du køber. F.eks. rummets størrelse hvor din nye brændeovn skal monteres. 

Brændeovnens størrelse er ikke helt ligegyldig. F.eks. vil en stor brændeovn give dig problemer med at kontrollere temperaturen, hvis den står i et mindre rum. Omvendt vil en for lille brændeovn, ikke give dig den optimale udnyttelse af varmen. 

I dag virker brændeovne typisk efter 2 forskellige grundprincipper: Konvektions- og strålevarme. De ældre typer af brændeovne afgiver typisk strålevarme, hvor de nyere brændeovne er fremstillet med konvektionsvarme. Varmefordelingen af de to forskellige typer er ikke ens, hvorfor det er vigtigt, du har dette med i overvejelserne. 

Morsø brændeovn

Hvilken type brændeovn bør jeg vælge?

Når du skal vælge din brændeovn, kan det være svært at overskue hvilken type, du skal vælge, da der er flere forskellige valgmuligheder. I dette afsnit finder du en kort beskrivelse af de mest brugte typer af brændeovn, du kan bestille hos os. 

Fritstående brændeovn og støbejernsbrændeovn

Den fritstående brændeovn er helt klart den mest brugte type brændeovn i dag, og er en videreudvikling af de gamle støbejernsbrændeovne. Der er enkelte gamle støbejernsbrændeovne som afgiver strålevarme, hvor de nyere modeller afgiver konvektionsvarme, så du opnår den mest optimale varmeafgivelse. 

Fritstående brændeovne er typisk nemmere at montere selv, da den står direkte på gulv eller gulvplade. En fritstående brændeovn kræver oftest meget plads, men giver dig flere indretningsmuligheder, da de bliver produceret i mange forskellige designs. En fritstående brændeovn vil også afgive mere varme, end f.eks. en indbygget brændeovn, da der er fri luft rundt om hele brændeovnen.

Før i tiden var støbejernsbrændeovne det mest brugte i de danske hjem, og kan stadig købes i forskellige designs. Støbejernsbrændeovne har typisk ét lag støbejern og altså ingen konvektionskappe. Det skal ses i forskel til de brændeovne som består af støbejern med en konvektionskappe af pladejern. En støbejernsbrændeovn er også en utrolig flot pyntegenstand takket være det lidt ældre design. 

Hvis du vælger en fritstående brændeovn eller støbejernsbrændeovn, skal du være sikker på, at gulvet/gulvunderlaget er godkendt og egnet til brændeovne. Husk også, at der ikke må stå brændbart materiale tæt ved brændeovnen som f.eks. møbler og lignende, da brændeovne bliver meget varme på ydersiden. Dette gør sig specielt gældende for støbejernsbrændeovne. 

Pillebrændeovn

En pillebrændeovne er meget lig en almindelig brændeovn, hvor den store forskel er brændslet. En pillebrændeovn bruger træpiller som brændsel i stedet for kløvet træ, som typisk bruges i en brændeovn. En pillebrændeovn er et fremragende valg som alternativ til øvrige opvarmningstyper, da en pillebrændeovn giver god opvarmning ret hurtigt. Pillebrændeovne er typisk produceret med termostat og elektrisk optænding og enkelte modeller kan endda styres via en app på din smartphone. 

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke får samme "hyggelige" flammer fra ilden, som du kan opleve med en traditionel brændeovn. Derudover kan en pilleovn afgive støv samt støj fra blæseren. Du vil også opleve, at en pillebrændeovn er noget dyrere end andre løsninger.

Vælg den rigtige størrelse

Som nævnt, er det vigtigt, at du vælger den rette størrelse brændeovn til dit behov. Det er faktisk vigtigere, end man lige skulle tro. 

Hvis du vælger en for stor brændeovn til et mindre rum, vil du være nødt til at skrue ned for forbrændingen, så varmen ikke bliver for intensiv. Når du skruer ned for forbrændingen, vil det resultere i mere forurening som sundhedsskadelige partikler i røgen og du får ikke en optimal udnyttelse af forbrændingen. Derudover vil der også være større risiko for løbesod i skorstenen. Opstår der for meget løbesod i skorstenen, er der større risiko for, at der vil opstå brand i skorstenen. 

Så ved at vælge den rette størrelse brændeovn, kan du både spare penge på vedligeholdelse af din skorsten samt få en forbedret forbrænding i brændeovnen. 

Som tommelfingerregel kan du altid huske på, at en brændeovn kan opvarme ca. 20 m2 pr. 1 kW med lavt til loftet samt en god isolering. I rum med højere til loftet eller ældre huse med dårligere isolering, opvarmer en brændeovn ca. 10 m2 pr. 1 kW.

 

Strålevarme eller konvektionsvarme?

Hvad menes der egentligt, når der tales om brændeovne med strålevarme og brændeovne med konvektionsvarme? Det vil vi prøve at give dig en god forklaring på her. 

Strålevarme

Strålevarme er hyppigt kendt fra de lidt ældre, og enkelte nyere, brændeovnsmodeller. Brændeovne med strålevarme giver meget varme på kort tid, da der kun er ét lag fra brændkammeret til omgivelserne, hvorfor det er vigtigt, at der ikke står brændbart materiale tæt ved brændeovnen. Vær opmærksom på lovkrav omkring afstand til stråleovne.

Varmen fra brændeovnen vil du stort set kun mærke, når du står tæt ved brændeovnen. Jo længere du bevæger dig væk, jo svagere vil varmen føles. Brændeovne med strålevarme er altså ikke så gode til at fordele varmen ud i hele rummet, men til gengæld får du hurtigt varme lige foran brændeovnen. 

Brændeovn med strålevarme

 

Brændeovn med konvektionsvarme

Konvektionsvarme

I dag produceres der hovedsagligt kun nye brændeovne med konvektionsvarme. Disse brændeovne er opbygget af flere jernlag med en kappe uden om selve brændkammeret. Mellem brændkammeret og det yderste lag, er der kanaler, hvor den varme luft kan cirkulere. Da ilden ikke er i direkte kontakt med det yderste lag, bliver den yderste overflade ikke nær så varm som en brændeovn med strålevarme, hvorfor en konvektionsbrændeovn er mere børnesikker. Afhængig af din fyring, kan den sagtens blive meget varm på yderfladen.

Konvektionen sker, som nævnt, igennem den udvendige kappe eller indbyggede luftrør. Imellem brændkammeret og det ydre lag trækkes der luft ind forneden. Luften bliver opvarmet i mellemlaget og sendes ud foroven, som derefter bliver fordelt ved hjælp af luftcirkulation til rummet. På den måde får du  både en mere jævn og behagelig varmefordeling. 

Krav til montering af brændeovn

Er du "Gør-det-selv"-typen, kan du uden problemer selv montere din nye brændeovn. Du behøver ikke søge om byggetilladelse, hvis du monterer din nye brændeovn i familiehuse til én familie. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle krav og bestemmelser, der skal overholdes i forbindelse med monteringen, som vi vil komme nærmere ind på herunder. Og så er det altid en god ide, at kontakte din skorstensfejer for at indgå dialog omkring, hvad du skal være opmærksom på. Skorstensfejeren skal i sidste ende godkende din montering, inden du må fyre.

Krav til skorsten

Skal du montere en ny skorsten, eller skal din eksisterende skorsten ændres væsentligt, er det meget vigtigt, at du monterer din skorsten efter kravene og lovgivningen. Så undgår du naboklager, der i sidste ende kan munde ud i indsigelse til kommunen. 

Der er forskellige krav til montering af skorsten alt efter taghældningen: 

 • Uanset taghældning, skal skorstenen rage minimum 1 meter over overkanterne af ventilationsindtag, døre eller vinduer, der er inden for en radius på 15 meter
 • Taghældninger på op til 20 grader, skal skorstenen minimum udmunde 40 cm over husets tagrygning ELLER være minimum 1 meter væk fra tagfladen, hvor din skorsten er monteret
 • Taghældninger på over 20 grader, skal skorstenen minimum udmunde mindst 40 cm over husets tagrygning ELLER have en horisontal afstand på minimum 2,3 meter til tagfladen

Desuden skal din skorsten altid være tilgængelig for rengøring med sikker adgang, så skorstensfejeren kan arbejde sikkert. Skorstensfejeren må, i følge lovgivningen, ikke rengøre din skorsten, hvis ikke forholdene er sikre. Det er i øvrigt lovpligtigt, at din skorsten bliver renset mindst én gang om året. Læs brændeovnsbekendtgørelsens krav til montering af skorsten

Køb vores udvalg af Morsø og Varde skorstene hos 10-4.dk

Røgrør til brændeovn

gulvplade til brændeovn

Krav til underlaget

Inden du bestiller din nye brændeovn, skal du være sikker på, at underlaget, hvor din brændeovn skal stå, kan klare brændeovnens vægt. Nogle brændeovne kræver faktisk, at gulvet er støbt, så brændeovnen står fast og sikkert. Hvis dit gulv er lavet af træ eller andet brændbart materiale, SKAL du placere en ikke-brændbar gulvplade mellem gulv og brændeovn, så gnister ikke kan antænde selve gulvet. Det kan f.eks. være en gulvplade i stål eller glas. 

Derudover skal du være opmærksom på, at pladen under din brændeovn minimum skal dække 15 cm rundt om brændeovnens sider og minimum 30 cm foran brændeovnen. Hvis du har en åben pejs, skal underlaget minimum række 50 cm ud for åbningen. Check for en sikkerheds skyld, hvad din ovn er godkendt til.

Vedligeholdelse af din brændeovn

For at holde din brændeovn pæn er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde din brændeovn både indvendigt og udvendigt. Det kan du nemt og hurtigt gøre ved hjælp af nogle små tricks, der ikke tager alverdens tid. Vi vil her give dig 5 små tricks, som du nemt og hurtigt selv kan klare.

Rengøring af sod

Tilsodning på glasset opstår typisk, hvis forbrændingstemperaturen er for lav, eller hvis du bruger luftventilerne forkert. Heldigvis er der en nem løsning på dette. Morsø glasrens fjerner effektiv sod på brændeovnsglasset. Hvis du ikke har renset glasset med jævne mellemrum, kan der opstå svær tilsodning. Dette kan løses ved brug af tredobbelt salmiakspiritus.

Vil du undgå en tilsodet låge, er dette en god fremgangsmåde:

 1. Åbn brændeovnens låge en smule, inden du tænder op, så du er sikker på, at der er træk i skorstenen - og sørg for, at der kommer godt med luft til.
 2. Ilden skal have fat så hurtigt som muligt. Benyt derfor tørre aviser, kviste og/eller optændingsblokke.
 3. Overvej hvor længe du gerne vil, at brændeovnen er i gang. Træsorterne fyr og gran er gode til hurtigt at få gang i ilden men brænder ikke så længe som bøg, eg eller ask, der brænder længere og dermed holder varmen i gang i længere tid.
 4. Fyld kun lidt brænde på ad gangen, så forbrændingen bliver så god som muligt. I den forbindelse er det vigtigt, at brændestykkerne hverken er for små eller for store. For store giver mangel på ilt og for små, giver en for lav temperatur.
 5. Nedsæt luftmængden, når de mørkegule flammer ikke er der længere, ved at skrue ned for luftspjældene.

Rengøring af overfladen

Den udvendige overflade kan du nemt rengøre med en kost, børste eller en fnugfri klud. Husk, at du ikke må bruge en fugtig klud, da det kan give rust på overfladen. 

Fjern ridser på den udvendige overflade

Ridser på overfladen kan ved første øjekast ligne et stort problem. Det er dog ret nemt at komme til livs.

Malet overflade

Har du en brændeovn med en malet overflade, kan du bruge maling enten i dåse eller på spray. Morsø spraymaling er en fremragende løsning til dette problem. Det er dog meget vigtigt, at du lader ovnen tørre i ca. 24 timer, inden du tager ovnen i brug igen. Vi gør opmærksomt på, at den nye maling vil afgive en smule røg og lugt ved første optænding efter maling. Disse er dog ikke sundhedsskadelige, selvom det kan lugte meget grimt. Dog anbefales det, at du lufter ud i mens. 

Emaljeret overflade

Emaljerede overflader er nemme at behandle for ridser. Disse skal blot vaskes af med varmt, destilleret vand samt brun sæbe. Forekommer der rustpletter, kan disse fjernes med en rustfjerner som f.eks. WD-40

Hvis din brændeovn har været udsat for slag eller stød, og brændeovnen heraf er begyndt at skalle af, kan du med fordel duppe Morsø flydende ovnsværte på disse områder. 

Fjern aske og sod indvendigt

Din brændeovn skal renses og rengøres for sod efter behov, men dog minimum én gang om året. Den indvendige rengøring af aske i brændkammeret, kan du fjerne ved f.eks. at bruge Varde pejseæt samt Morsø askespand. Husk, at du også skal rengøre røglederpladen i brændeovnen med en kost eller støvsuger. Asken skal selvfølgelig være kold, når du fjerner den fra brændeovnens brændkammer. 

Vær også opmærksom på, at askeskuffen regelmæssigt skal tømmes. Dette smides ud ved resten af husholdningsaffaldet, når asken er kold. 

Serviceeftersyn

Hvert andet år, skal du have en kvalificeret montør, som anvender originale reservedele til at gå din brændeovn igennem. Serviceeftersynet skal indeholde:

 • Grundig rengøring indvendig og udvendig
 • Kontrol af pakninger
 • Smøring af hængsler
 • Tjek af fjeder i Autopilot og evt. udskiftning
 • Justering af låge og håndtag

Optænding af brændeovn

Har du brug for hjælp til at tænde op i din brændeovn? Vores leverandører har lavet en god guide til at tænde op i netop deres brændeovn.

Se video om, hvordan man tænder op i en Varde Ovn her:

Se video om, hvordan du tænder op i en Morsø brændeovn her:

Stort udvalg af tilbehør til brændeovn

Når du har besluttet hvilken brændeovn, du vil have i hjemmet, bør du efterfølgende se vores store udvalg af tilbehør. Uanset om du har valgt en af vores Morsø brændeovn eller Varde Ovne brændeovn har vi et stort udvalg af tilbehør til dig på 10-4.dk, hvad end det er til montering, vedligeholdelse, brændekurve, glasplader og meget mere. 

Skorsten & røgrør

Se vores udvalg af Morsø og Varde Ovne monteringstilbehør her på 10-4.dk. Vi leverer alt, hvad du skal bruge, når du skal opsætte din brændeovn. Om du mangler enkelte dele eller komplette skorstensløsninger, har vi et stort udvalg til dig. 

 

Gulvplade til brændeovn

Som nævnt tidligere, er en gulvplade et krav, hvis du har en fritstående brændeovn placeret på brændbart materiale som f.eks. trægulv eller gulvtæppe. I vores sortiment finder du et stort udvalg af forskellige gulvplader af både stål og glas i forskellige former. Gulvpladerne fra Varde Ovne og Morsø er fremstillet i et stilrent design, der gør dem anvendelige til faktisk alle brændeovne. Se hele udvalget af gulvplader til brændeovne:

 

Pejsesæt

Et pejsesæt er et uundværligt redskab til din brændeovn. Vi har flere pejsesæt, som er et komplet sæt med kost, skovl samt ildrager, der er utroligt handy, når du skal rode rundt i gløderne. I vores sortiment finder du flere forskellige modeller fra både Varde Ovne og Morsø. 

Du kan desuden også finde flere produkter som pejsehandsker, fejebakke med kost, askespande med mere. Se hele udvalget her:

 

Rengøring af aske

Efterhånden som du bruger din brændeovn, vil der naturligt opstå en del aske, som skal fjernes. Til det har vi selvfølgelig også en løsning til dig, der nemt og effektivt klarer arbejdet. Vi har blandet andet askesugere med en stor stålspand, der fjerner kold aske i alle hjørner og kroge, hvor en kost kan have svært ved at komme ind. 

En askespand er meget praktisk hvis du allerede ejer en kost og fejebakke til rengøring af din brændeovn. Askespanden er fremstillet i stål, og den kan rumme helt op til 15 liter. Stålspanden er sikker, hvis der skulle gemme sig varme gløder i asken, som du ikke har bemærket. 

Spørgsmål? Få gratis hjælp!

Hos 10-4 er vi altid klar til at besvare dine spørgsmål, og til at hjælpe dig med at finde den brændeovn, der passer bedst til dig og dine behov. Ring, send en e-mail eller chat med os i dag - vi glæder os til at høre fra dig!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.