Få 2.215,- kr. i tilskud!
Har du en ældre brændeovn, er der nu flere gode grunde til at få den udskiftet til en ny og mere miljøvenlig model.
Fra den 4. februaf 2019 kan du få 2.215,- kr. i tilskud, hvis nedenstående betingelser er opfyldt:
- Brændeovnen skal være fra 1994 eller ældre
- Brændeovnen skal være lovligt tilsluttet inden 1. december 2018
- Kun privatpersoner kan få godtgørelsen
Er du i tvivl om din brændeovn opfylder kriterierne, er det en god ide at kontakte din skorstensfejer.
Læs mere om ordningen på miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk.
Hvilken brændeovn skal jeg vælge? (2019)
På 10-4.dk finder du et stort udvalg af brændeovne, og det er ikke altid lige let at vælge hvilken brændeovn, der passer bedst til netop dit behov. Vi vil her prøve at guide dig igennem de overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber en ny brændeovn.
Hos os finder du et stort udvalg af de mest populære modeller fra Morsø og Varde Ovne, som alle har den høje kvalitet samt effektivitet til fælles.
Brændeovne
I dag findes der rigtig mange forskellige typer og modeller brændeovne, der alle har sine fordele og ulemper. Alle typer af brændeovne virker stort set på samme måde, dog er der nogle vigtige overvejelser, du bør gøre dig inden, du køber. F.eks. størrelsen af rum, hvor din nye brændeovn skal monteres.
Størrelsen er ikke helt ligegyldig, når du skal vælge den rette brændeovn. F.eks. vil en stor brændeovn til et mindre rum give dig problemer med at kontrollere temperaturen. Omvendt vil en for lille brændeovn ikke give dig den optimale udnyttelse af varmen.
I dag virker brændeovne typisk efter 2 forskellige grundprincipper: Konvektion- og strålevarme. De ældre typer af brændeovne afgiver typisk strålevarme, hvor de nyere brændeovne er fremstillet med konvektionsvarme. Varmefordelingen af de to forskellige typer er ikke ens, hvorfor det er vigtigt, du har dette med i overvejelserne.
Hvilke typer af brændeovn kan jeg vælge?
Når du skal vælge din brændeovn, kan det være svært at overskue hvilken type, du skal vælge, da der er flere forskellige valgmuligheder. I dette afsnit finder du en kort beskrivelse af de mest brugte typer af brændeovn, du kan bestille hos os.
På 10-4.dk forhandler vi et stort udvalg af fritstående brændeovne, støbejernsbrændeovne og pillebrændeovne. Læs mere herunder.
Fritstående brændeovn & støbejernsbrændeovn
Den fritstående brændeovn er helt klar den mest brugte type brændeovn i dag. De nye brændeovne i dag er en videreudvikling af de gamle støbejernsbrændeovne. De gamle støbejernsbrændeovne afgiver strålevarme, men de nyere modeller afgiver konvektionsvarme, så du opnår den mest optimale varmeafgivelse fra din brændeovn.
Fritstående brændeovne er typisk nemmere at montere selv, da den står direkte på gulv eller gulvplade. En fritstående brændeovn kræver oftest meget plads, men giver dig samtidig flere indretningsmuligheder, da denne type af brændeovn bliver produceret i mange forskellige designs. En fritstående brændeovn vil også afgive mere varme, end f.eks. en indbygget brændeovn, da der er fri luft rundt om hele brændeovnen.
Før i tiden var støbejernsbrændeovne det mest brugte i de danske hjem. Disse kan stadig købes i dag i flere forskellige designs. Støbejernsbrændeovne har ét lag støbejern og altså ingen konvektionskappe. En støbejernsbrændeovn er også en utrolig flot pyntegenstand takket være det lidt ældre design.
Hvis du vælger en fritstående brændeovn eller støbejernsbrændeovn, skal du være sikker på, at gulvet/gulvunderlaget er godkendt og egnet til brændeovne. Husk også, at der ikke må stå brændbart materiale tæt ved brændeovnen som f.eks. møbler og lignende, da brændeovne bliver meget varme på ydersiden. Dette gør sig specielt gældende for støbejernsbrændeovne.
Pillebrændeovn
En pillebrændeovne meget lig en almindelig brændeovn. Den store forskel er dog brændslet, da en pillebrændeovn bruger træpiller som brændsel i stedet for kløvet træ. En pillebrændeovn er et fremragende valg som alternativ til øvrige opvarmningstyper, da en pillebrændeovn er giver god opvarmning ret hurtigt. Pillebrændeovne er typisk produceret med termostat og elektrisk optænding. Nogle modeller kan endda styres via en app på din smartphone.
Du skal dog være opmærksom på, at du ikke får samme "hyggelige" flammer fra ilden, som en traditionel brændeovn. Derudover kan en pilleovn afgive støv samt støj fra blæseren. Du vil også opleve, at en pillebrændeovn er noget dyrere end andre løsninger.
Vælg den rigtige størrelse
Som nævnt, er det meget vigtigt, at du vælger den rette størrelse brændeovn til dit behov. Det er faktisk vigtigere, end man lige skulle tro.
Hvis du vælger en for stor brændeovn til et mindre rum, skrue ned for forbrændingen, så varmen ikke bliver alt for intensiv. Når du skruer ned for forbrændingen, vil det resultere i mere forurening som sundhedsskadelige partikler i røgen. Derudover vil der også være større risiko for løbesod i skorstenen. Opstår der for meget risiko i skorstenen, er der større risiko for, at der vil opstå brand i skorstenen.
Så ved at vælge den rette størrelse brændeovn, kan du spare penge på vedligeholdelse af din skorsten samt skåne miljøet.
Som tommelfingerregel kan du altid huske på, at en brændeovn kan opvarme ca. 20 m2 pr. 1 kW med lavt til loftet samt god isolering. I rum med højere til loftet eller ældre huse med dårligere isolering, opvarmer en brændeovn ca. 10 m2 pr. 1 kW.
Strålevarme eller konvektionsvarme?
Hvad menes der egentligt, når der tales om brændeovne med strålevarme og brændeovne med konvektionsvarme? Det vil vi prøve at give dig en god forklaring på her.
Strålevarme
Strålevarme er hyppigt kendt fra de lidt ældre, og nogle nyere, brændeovnsmodeller. Brændeovne med strålevarme giver meget varme på kort tid, da der kun er ét lag fra brændkammeret til omgivelserne, hvorfor det er vigtigt, at der ikke står brændbart materiale tæt ved brændeovnen.
Varmen fra brændeovnen vil du stort set kun mærke, når du står tæt ved brændeovnen. Jo længere du bevæger dig væk, jo svagere vil varmen føles. Brændeovne med strålevarme er altså ikke så gode til at fordele varmen ud i hele rummet.
Konvektionsvarme
I dag bliver der mest produceret nye brændeovne med konvektionsvarme. Disse brændeovne er opbygget af flere jernlag med en kappe uden om selve brændkammeret. Mellem brændkammeret og det yderste lag, er der kanaler, hvor den varme luft kan cirkulere. Da ilden ikke er i direkte kontakt med det yderste lag, bliver den yderste overflade ikke nær så varm som en støbejernsbrændeovn, hvorfor konvektionsbrændeovn er mere børnesikker.
Konvektionen sker, som nævnt, igennem den udvendige kappe eller indbyggede luftrør. Imellem brændkammeret og det ydre lag trækkes der luft ind forneden. Luften bliver opvarmet i mellemlaget og sendes ud foroven, som derefter bliver fordelt ved hjælp af luftcirkulation til rummet, så du er sikret en jævn og behagelig varmefordeling.
Vores udvalg af modeller
Vores udvalg består udelukkende af modeller fra hhv. Varde Ovne og Morsø brændeovne. Tryk dig vej til den model du ønsker at se nærmere på nedenfor.
Morsø Brændeovne
- Morsø 7648 på piedestal
- Morsø 1010 støbejernsbrændeovn
- Morsø 3116 støbejernsbrændeovn
- Morsø 4043 stål
- Morsø 5443 sort m/brændemagasin
- Morsø 6140 sort m/sokkel
- Morsø 6143 sort m/åben sokkel
- Morsø 6148 sort m/pedistal
- Morsø 8140 sort støbejernsbrændeovn m/lav sokkel
- Morsø 8142 sort m/brændeskuffe
- Morsø 8190 sort med stålsokkel
- Morsø 8710 sort støbejernsbrændeovn
- Morsø pilleovn Elledi 6.2 m/bagudgang sort
- Morsø 8243 sort med stålsider
Varde Ovne
- Varde Aura 1
- Varde Aura 2
- Varde Aura 3
- Varde Aura 11
- Varde Bogø
- Varde Bolton
- Varde Lyon
- Varde Nice
- Varde Samsø
- Varde Shape 1 sort stål
- Varde Shape 1 grå stål med fedtsten
- Varde Shape 2 sort stål
- Varde Shape 2 grå stål med fedtsten
- Varde Thurø 13
Krav til montering af brændeovn
Er du "Gør-det-selv"-typen, kan du uden problemer selv montere din nye brændeovn. Du behøver ikke søge om byggetilladelse, hvis du monterer din nye brændeovn i familiehuse til én familie. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle krav og bestemmelser, der skal overholdes i forbindelse med monteringen, som vi vil komme nærmere ind på herunder.
Krav til skorsten
Skal du montere en ny skorsten, eller skal din eksisterende skorsten ændres væsentligt, er det meget vigtigt, at du monterer din skorsten efter kravene og lovgivningen. Så undgår du naboklager, der i sidste ende kan munde ud i indsigelse til kommunen.
Der er forskellige krav til montering af skorsten alt efter taghældningen:
- Uanset taghældning, skal skorstenen rage minimum 1 meter over overkanterne af ventilationsindtag, døre eller vinduer, der er inden for en radius på 15 meter
- Taghældninger på op til 20 grader, skal skorstenen minimum udmunde 40 cm over husets tagrygning ELLER være minimum 1 meter væk fra tagfladen, hvor din skorsten er monteret
- Taghældninger på over 20 grader, skal skorstenen minimum udmunde mindst 40 cm over husets tagrygning ELLER have en horisontal afstand på minimum 2,3 meter til tagfladen
Desuden skal din skorsten altid være tilgængelig for rengøring med sikker adgang, så skorstensfejeren kan arbejde sikkert. Skorstensfejeren må, i følge lovgivningen, ikke rengøre din skorsten, hvis ikke forholdene er sikre. Det er i øvrigt lovpligtigt, at din skorsten bliver renset mindst én gang om året.
Læs brændeovnsbekendtgørelsens krav til montering af skorsten.
Krav til underlaget
Inden du bestiller din nye brændeovn, skal du være sikker på, at underlaget, hvor din brændeovn skal stå, kan klare vægten på fra brændeovnen. Nogle brændeovne kræver faktisk, at gulvet er støbt, så brændeovnen står fast og sikkert. Hvis dit gulv er lavet af træ eller andet brændbart materiale, SKAL du placere en ikke-brændbar gulvplade mellem gulv og brændeovn, så gnister ikke kan antænde selve gulvet. Det kan f.eks. være en gulvplade i stål eller glas.
Derudover skal du være opmærksom på, at pladen under din brændeovn minimum skal dække 15 cm rundt om brændeovnens sider og minimum 30 cm foran brændeovnen. Hvis du har en åben pejs, skal underlaget minimum række 50 cm ud for åbningen.
Vedligeholdelse af din brændeovn
For at holde din brændeovn pæn er det vigtigt, at du sørger for at vedligeholde din brændeovn både indvendigt og udvendigt. Du kan nemt og hurtigt vedligeholde din brændeovn ved hjælp af nogle små tricks, der ikke tager alverdens tid. Vi vil her give dig 5 små tricks, som du nemt og hurtigt selv kan klare.
Rengøring af sod
Tilsodning på glasset opstår typisk, hvis forbrændingstemperaturen er for lav, eller hvis du bruger luftventilerne forkert. Heldigvis er der en nem løsning på dette. Morsø glasrens fjerner effektiv sod på brændeovnsglasset. Hvis du ikke har renset glasset med jævne mellemrum, kan der opstå svær tilsodning. Dette kan løses ved brug af tredobbelt salmiakspiritus.
Vil du undgå en tilsodet låge, er dette en god fremgangsmåde:
1) Åbn brændeovnens låge en smule, inden du tænder op, så du er sikker på, at der er træk i skorstenen - og sørg for, at der kommer godt med luft til.
2) Ilden skal have fat så hurtigt som muligt. Benyt derfor tørre aviser, kviste og/eller optændingsblokke.
3) Overvej hvor længe du gerne vil, at brændeovnen er i gang. Træsorterne fyr og gran er gode til hurtigt at få gang i ilden men brænder ikke så længe som bøg, eg eller ask, der brænder længere og dermed holder varmen i gang i længere tid.
4) Fyld kun lidt brænde på af gangen, så forbrændingen bliver så god som muligt. I den forbindelse er det vigtigt, at brændestykkerne hverken er for små eller for store. For store giver mangel på ilt og for små en for lav temperatur.
5) Nedsæt luftmængden, når de mørkegule flammer ikke er der længere, ved at skrue ned for luftspjældene.
Rengøring af overfladen
Den udvendige overflade kan du nemt rengøre med en kost, børste eller fnugfri klud. Husk, at du ikke må bruge en fugtig klud, da det kan give rust på overfladen.
Fjern ridser på den udvendige overflade
Ridser på overfladen kan ved første øjekast ligne et stort problem. Det er dog ret nemt at komme til livs.
Malet overflade
Har du en brændeovn med en malet overflade, kan du bruge maling enten i dåse eller på spray. Morsø spraymaling er en fremragende løsning til dette problem. Det er dog meget vigtigt, at du lader ovnen tørre i ca. 24 timer, inden du tager ovnen i brug igen. Vi gør opmærk på, at den nye maling vil afgive en smule røg og lugt ved første optænding efter maling. Disse er dog ikke sundhedsskadelige, selvom det kan lugte meget grimt. Dog anbefales det, at du lufter ud i mens.
Emaljeret overflade
Emaljerede overflader er nemme at behandle for ridser. Disse skal blot vaskes af med varmt, destilleret vand samt brun sæbe. Forekommer der rustpletter, kan disse fjernes med en rustfjerner som f.eks. WD-40.
Hvis din brændeovn har været udsat for slag eller stød, og brændeovnen heraf er begyndt at skalle af, kan du med fordel duppe Morsø flydende ovnsværte på disse områder.
Fjern aske og sod indvendigt
Din brændeovn skal renses og rengøres for sod efter behov, men dog minimum én gang om året. Brug eventuelt Varde pejseæt til indvendig rengøring af aske samt Morsø askespand. Husk, at du også skal rengøre røgledepladen i brændeovnen med en kost eller støvsuger. Du skal også være opmærksom på, at asken selvfølgelig skal være kold, når du fjerne asken fra brændeovnen.
Vær også opmærksom på, at askeskuffen regelmæssigt skal tømmes. Dette smides ud ved resten af husholdningsaffaldet, når asken er kold.
Serviceeftersyn
Hvert andet år, skal du have en kvalificeret montør, som anvender originale reservedele til at gå din brændeovn igennem. Serviceeftersynet skal indeholde:
- Grundig rengøring indvendig og udvendig
- Kontrol af pakninger
- Smøring af hængsler
- Tjek af fjeder i Autopilot og evt. udskiftning
- Justering af låge og håndtag
Optænding af brændeovn
Har du brug for hjælp til at tænde op i din brændeovn? Begge vores leverandørere har lavet en god guide til at tænde op i netop deres brændeovn.
Se video om, hvordan man tænder op i en Varde Ovn her:
Se video om, hvordan du tænder op i en Morsø brændeovn her:
Stort udvalg af tilbehør til brændeovn
Når du har besluttet hvilken brændeovn, du vil have i hjemmet, bør du efterfølgende se vores store udvalg af tilbehør. Uanset om du har valgt en af vores Morsø brændeovn eller Varde Ovne brændeovn har vi et stort udvalg af tilbehør til dig på 10-4.dk, hvad end det er til montering, vedligeholdelse, brændekurve, glasplader og meget mere.
Gulvplade til brændeovn
Som nævnt tidligere, er en gulvplade et krav, hvis du har en fritstående brændeovn placeret på brændbart materiale som f.eks. trægulv eller gulvtæppe. I vores sortiment finder du et stort udvalg af forskellige gulvplader af både stål og glas i forskellige former. Gulvpladerne fra Varde Ovne og Morsø er fremstillet i et stilrent design, der gør dem anvendelige til faktisk alle brændeovne. Se hele udvalget af gulvplader til brændeovne:
Pejsesæt
Et pejsesæt er et uundværligt redskab til din brændeovn. Vi har flere pejsesæt, som er et komplet sæt med kost, skovl samt ildrager, der er utroligt handy, når du skal rode rundt i gløderne. I vores sortiment finder du flere forskellige modeller fra både Varde Ovne og Morsø.
Du kan desuden også finde flere produkter som pejsehandsker, fejebakke med kost, askespande med mere. Se hele udvalget her:
Rengøring af aske
Efterhånden som du bruger din brændeovn, vil der naturligt opstå en del aske, som skal fjernes. Til det har vi selvfølgelig også en løsning til dig, der nemt og effektivt klarer arbejdet. Vi har blandet andet NOR-TEC askesuger med en 10 liters stålspand, der fjerner asken i alle hjørner og kroge, hvor en kost kan have svært ved at komme ind.
Se også Morsø askespand hvis du allerede ejer en kost og fejebakke til rengøring af din brændeovn. Askespanden er fremstillet i stål, og den kan rumme helt op til 15 liter. Stålspanden er sikker, hvis der skulle gemme sig varme gløder i asken, som du ikke har bemærket.