Produkt
Trykimprægnerede terrassebrædder bruges typisk til kolonihaver og mindre terrasser. Her får du en billig men god terrasseløsning, der kan holde i mange år, hvis du husker at passe og pleje din terrasse. Trykimprægnerede terrassebrædder bør som minimum behandles med egnet træbeskyttelse hvert andet år.
Bemærk:
10-4's trykimprægnerede terrassebrædder er kvalitet seksta, også kaldet 6. sortering eller udskud. Det vil sige at der er tale om en kvalitet, hvor terrassebrædderne vil have mange knaster, både store og små, og en del af disse kan være mørke/døde eller faldet ud(knasthuller), desuden kan enkelte brædder fremstå med bom-/vankant. I begrænset omfang kan der være enkelte brædder med maskinelle fejl, som er opstået under forarbejdning, der bl.a. omfatter, men ikke begrænset til – høvlespor samt slibe- og trykmærker eller andre håndteringsskader. Vær opmærksom på at træ er et naturprodukt, hvorfor der kan forekomme vind- og tørreridser, farvevariationer og skævheder – dette har kvaliteten af brædderne ingen indflydelse på og vil opleves ved alle sorteringer og er derfor helt normalt for trykimprægnerede terrassebrædder. Alt efter hvor kritisk man er, så vil vi anbefale, at du tilregner, ved brug af faldende længder, ca. 10% spild til sortering, fraskær og renskæring af enderne – ved udelukkende brug af hele længder kan spildet være større! Det anbefales at du bestiller nærmeste overlængde, så du har nok til renskæring af enderne. Trykimprægnerede terrassebrædder opbevares som oftest udendørs, og det kan altså ikke undgås, at terrassebrædderne bliver våde og eksponerede for sol. Der vil være nuance- og farveforskel på de terrassebrædder du får leveret, men det vil hurtigt udligne sig, når først terrassen er lagt og udsat for vejrliget.
Er du I tvivl om hvor meget du bør bestille ekstra til spild og sortering, så tøv ikke med at tage fat i din nærmeste 10-4 afdeling pr. mail eller telefon.
Hvilke terrassebrædder skal du vælge?
Se vores Guide til din nye træterrasse her.
Specifikationer for trykimprægnerede terrassebrædder 28x120mm
- Kvalitet: Seksta (6. sortering/Udskud)
- Træsort: Fyr
- Profil: Glat/glat
- Dimension høvlet (færdigmål): 28 x 120 mm
- Længde: 3000 - 5400 mm
- Forbrug: 8 meter pr. m2 ved 5 mm luft mellem terrassebrædderne
- Anbefalet maksimal strøafstand: 60 cm
Montering af trykimprægnerede terrassebrædder
Terrassebrædder af træ både optager og afgiver fugt som temperaturen og luftfugtigheden ændrer sig - især i det Nordiske klima, hvor temperaturerne sagtens kan svinge fra -15 til +30 grader i løbet af et helt år. Det vil betyde dimensionsændringer i løbet af året – også allerede fra man får dem leveret. Brædderne færdighøvles til 28 x 120 mm, men allerede ved imprægnering opstår der ændring i dimension og yderligere når det igen lufttørre under opbevaringen fra savværket og mens det står på lager.
Helt konkret kan det betyde en variation på +3/-5mm i bredden, og ca. +2/-2 i tykkelsen, når træet leveres. Efter endt montage vil brædderne fortsat arbejde og variere i dimension som de optager og afgiver fugt, det er derfor vigtigt at overholde foreskrevet afstand imellem brædderne, så de ikke ”vokser” sammen. Træ arbejder forskelligt fra planke til planke, så det må derfor forventes, at endestød og smigsamlinger bevæger sig efter en periode.
Strøer
Det anbefales at benytte trykimprægneret planker eller spærtræ. Husk at montere murpap mellem strøer og terrassebrædder, for at forlænge levetiden på strøerne, det er med til at lede mest mulig vand væk fra strøerne.
Ventilation
Ventilation er særdeles vigtig for at sikre dine terrassebrædder længst mulig levetid. Det anbefales at der er minimum 20 cm fra terræn til underkanten af terrassebrædderne samt 5 cm luftspalte under strøerne så det kan hjælpe ventilationen på tværs. Husk også den korrekte afstand mellem hvert terrassebrædt samt til murværk, faste søjler og lignende.
• Minimum afstand mellem trykimprægneret terrassebrædder: 5-10 mm
• Murværk, faste søjler og lignende = 15 mm
Terrassebrædderne skal monteres med en hældning væk fra huset, så vandet let kan løbe af terrassebrædderne. Som tommelfingerregel skal du lægge terrassebrædderne med en hældning på 1 cm pr. meter terrasse
Marvside
Man monterer den pæneste side opad. Når begge sider er lige pæne bør man vælge marvsiden. Man må og kan ikke forvente at alle brædder kan vendes med marvsiden opad. Læs mere omkring dette i TRÆ74
Fastgørelse
Vælg altid skruer i kvaliteten rustfri syrefast A4. Vi anbefaler, at du som minimum anvender NKT terrasseskrue rustfri A4 4,2x55mm til montering på trykimprægneret strøer. Skruerne monteres 25-30 mm fra kanterne, og der anvendes kun 2 skruer. Ved brug af 3 skruer, er der større risiko for revner og sprækker.
Når du fastgør plankerne, kan det være en fordel at benytte en skruetvinge eller en bræddertvinge til at holde plankerne på plads, da ikke alle planker er helt rette. Dette er især anbefalelsesværdigt, når du skal lægge de lange terrassebrædder.
Efter montering
Når terrassen er lagt, kan der opstå flere ting, som alle kan afhjælpes:
• Træet vil variere i farverne, misfarvninger og skjolder både kan og vil forekomme løbende. Men fortvivl ej; solens påvirkning og årstidens gang gør, at disse ændringer hurtigt bliver udlignet.
• Sorte pletter på terrassen, som er opstået før eller efter montagen, er en naturlig forekomst i det danske klima, men er ikke noget der skader træet. En almindelig terrasserens, evt. efterfulgt af oliebehandling, vil gøre terrassen flot igen.
• Det anbefales at efter terrassen er lagt at give den en let overfladeslibning for at modvirke tendensen brædderne har med at årerne rejser sig, samt dens med og modvækst, som gør at brædderne føles ru. Det kan være nødvendigt at følge op på dette efter behov, eller når terrassen igen skal olieres, efter det fået en gang trærens.
• Træets første leveår er altid hårdest, fordi det skal tilpasses klimaet og hærdes igennem de 4 årstider. Træet arbejder mere, hvorfor tørreridser, revner og deformation vil forekomme. Derfor kan der forekomme enkelte brædder der løbende vil kræve en udskiftning. Efter det første år stabiliserer træet sig og bliver mere rolig.
Behandling af terrassebrædder
Går du bevidst efter at opnå patinering (en ensartet, sølvgrå farve i overfladen) skal du lade plankerne være ubehandlede efter de er lagt. Vær opmærksom på når man lader plankerne ligge ubehandlet at træets fibre vil rejse sig, hvilket vil gøre, at overfladen vil føles mere ru, samt at levetiden forringes betydeligt.
Desuden skal du være opmærksom på, at det kan betyde yderligere deformering, tørreridser og revner - og fibrene i træet vil rejse sig. Derfor anbefaler vi, at du mindst én gang om året renser dine terrassebrædder med trærens/algefjerner samt let-sliber terrassebrædderne.
Ønsker du derimod ikke en patinering af brædderne bør du oliere disse efter behov, men som minimum hver andet år. Det gode ved olien er, at brædderne får et beskyttende lag, der sikrer brædderne mod hhv. fugtoptag og udtørring. Syd- og vestvendte terrasser er generelt mere udsatte grundet den højere UV-påvirkning hvorfor behandling op mod 2-3 gange om året, kan være nødvendig for at holde en pæn og vedligeholdt terrasse der kan holde i mange år frem.
På udkig efter et andet produkt?
Se hele udvalget af terrassebrædder