Tagguide – bliv klogere på tagtyper samt love & regler

Læsetid: ca. 17 minutter

Står du over for et tagprojekt og føler dig usikker på, hvilken løsning der passer bedst til dit behov? 10-4.dk's tagguide er her for at hjælpe dig! Med en gennemgang af forskellige tagtyper, fra Swisspearl bølgeplader til betontagsten og innovative Icopal fastlock løsninger, sikrer denne guide, at du er godt informeret om dine muligheder. Lær om fordele og ulemper ved hver tagtype, og bliv klogere på undertag samt relevante love og regler. 

Se hele udvalget af tagplader

Guidens indhold

  • Tagtyper: En oversigt over forskellige tagløsninger
    • Swisspearl (tidligere Cembrit) bølgeplader
    • Betontagsten
    • Trapezplader
    • Icopal fastlock
    • Ondulineplader
    • SunGlaze og EazyGlaze tagløsninger
    • Tagpap
  • Underlagstyper
    • Diffusionsåbne og diffusionstætte undertag
    • Huntonit undertag
  • Tilbehør
  • Love og regler

Tagtyper: En oversigt over forskellige tagløsninger

Der findes mange slags tag på markedet, som hver især har deres fordele og ulemper.

I dette afsnit vil vi gennemgå de forskellige typer, skridt for skridt, så du er bedre klædt på til at vælge den rette løsning til dit projekt.

Swisspearl (tidligere Cembrit) bølgeplader: En alsidig og holdbar tagløsning

Swisspearl bølgeplader er et populært valg indenfor tage. Swisspearl (tidligere Cembrit) er det nye navn for hvad mange kender som eternit, og er bølgeplader i høj kvalitet til mange formål, og fås i størrelserne B5, B6, B7 og B9.

Swisspearl består af fibercement bølgeplader af naturlige materialer. Pladerne er stærke og kan holde i mange år, selv i det danske omskiftelige vejr.

 

Swisspearl (tidligere Cembrit) B6 tagplader

Her får du en pæn og harmonisk løsning til dit tag. B6s pladerne egner sig særligt godt til dig, som har en større tagflade, som du skal have dækket. Særligt parcelhuse, landejendomme og industribygninger er et godt match til B6s. De rene linjer giver et stilrent udtryk, som egner sig til både ældre og nyere ejendomme. Bølgepladerne skal anvendes ved en taghældning på min. 14°.

Bølgepladerne kan monteres uden undertag.

Se hele udvalget af Swisspearl B6 tagplader

 

Swisspearl (tidligere Cembrit) B7 tagplader

B7 tilbyder en solid løsning med et pænt udtryk. Bølgepladen er overfladebehandlet og lavet af fibercement. B7 tagpladerne er til dig, som vil bruge den til et parcelhus, et rækkehus, et fritidshus eller en carport. Du får et nydeligt tag, som kan holde i lang tid, takket være den solide kvalitet. Bølgepladerne skal anvendes ved en taghældning på min. 14°. Swisspearl (tidligere Cembrit) B7 tagplader har det skandinaviske udseende, hvor det stilrene udtryk er i fokus uden at gå på kompromis med den gode kvalitet.

Ligesom B6s, kræver B7 heller ikke noget undertag.

Se hele udvalget af Swisspearl B7 tagplader

 

Swisspearl (tidligere Cembrit) B5 tagplader

Swisspearl (tidligere Cembrit) B5 tilbyder en god og lækker løsning til dig med en landejendom eller en industribygning. B5 er nemlig særligt godt egnet til store tagflader. Pladerne er både pæne og funktionelle, med rene linjer og et neutralt udtryk. Pladerne er grå og ikke overfladebehandlet, hvilket giver et rent og simpelt udtryk.

Se hele udvalget af Swisspearl B5 tagplader

 

Swisspearl (tidligere Cembrit) B9-S tagplader

Swisspearl (tidligere Cembrit) B9 tagplader er en ubehandlet bølgepladetype i fibercement, som er bedst egnet til landejendomme og industribygninger med meget store tagflader. Pladen har en cementgrå farve, som giver et rent udtryk.

Bølgepladen skal ikke bruge undertag og bruges ved en min. 14° taghældning.

Køb Swisspearl B9-S her

 

Kan du selv lægge Swisspearl tagplader?

Swisspearl plader er relativt nemme at lægge selv. Det er dog en fordel, hvis du har lidt erfaring med gør det selv-arbejde, og har hænderne ordentligt skruet på. Dermed sagt er det ikke en umulig opgave, hvis du ikke har særligt meget erfaring.

Swisspearl har montagevejledninger som du kan arbejde ud fra, så du ved hvordan du skal gå til værks.

Se hele udvalget af Swisspearl tagplader

 

Betontagsten: En populær tagtype med lang holdbarhed

Ved første øjekast minder Betontagsten meget om de klassiske tegltagsten som er lavet af ler. Betontagsten er dog både en stærkere konstruktion og generelt tungere. Betontagsten kaldes også cementtagesten. Betontagsten bliver fremstillet af sand, vand og cement, som så bliver til beton. I nogle tilfælde er der også blandet flyveaske og farvestof i for at give stenene en bestemt farve.

Forudsat at tagstenene er monteret korrekt, så vil en tagkonstruktion af betontagsten holde i op til 50 år. Så du skal ikke bekymre dig om udskiftning foreløbigt.

Betontagsten bør lægges med et undertag. Denne løsning er både den mest holdbare og mest sikre løsning.

Du bør være opmærksom på, at din tagkonstruktion skal være forholdsvis stærk for at det kan holde til et tag med betontagsten.

Kan du selv lægge betontagsten?

Det kommer an på din erfaring. Betontagsten er tunge og svære at have med at gøre. Teknisk er de meget krævende og kræver en del erfaring, så med mindre du har meget erfaring og/eller har prøvet det før, så fraråder vi, at du prøver at gøre det selv.

Se det store udvalg af betontagsten

 

Trapezplader: En praktisk og økonomisk tagløsning

Hvis din tagløsning er til en garage, en carport eller en udestue, så er Trapezplader det rigtige valg. Der findes flere slags trapezplader, som alle er nemme at lægge selv. Hos 10-4.dk har vi trapezplader i PVC og polycarbonat. Navnet trapezplader kommer af, at de har trapezformede profiler, som gør pladerne solide og stærke. Pladerne er gennemsigtige i enten blå eller hvide nuancer, som giver et rart lys, når solen skinner igennem det.

Så hvis du har brug for naturligt lys til dit projekt, så er trapezplader den rigtige løsning.

Holdbarheden er en faktor som du burde tage med i dine overvejelser når du anskaffer dig Trapezplader.

PVC er mindre modstandsdygtigt overfor temperaturer, og holder til temperaturer på op til 60 grader. Hvis de bliver for varme, så nedbrydes PVC´en. Det kan du dog undgå ved at male alle fladerne, som vender mod pladerne, hvide. Så bliver du mere sikker på, at der ikke opstår for meget varme.

Polycarbonat kan holde til temperaturer på op til 110 grader, og det er derfor meget slidstærkt.

Polycarbonat er derfor også dyrere end PVC.

 

Kan du gøre det selv?

Det korte svar er 'ja'. Trapezplader er nemme at lægge selv og kræver kun en taghældning på 5 grader. Det er vigtigt at der er et minimum på 1 cm hældning pr meter, så regnvand kan løbe væk. En generel retningslinje for afstanden mellem lægterne ved lægning af Trapezplader er, at der maksimalt må være 60 cm mellem lægterne. Ved en større afstand mister Trapezpladerne deres styrke og bæreevne.

Pladerne skrues fast med specielle skruer, som er nemme at skrue fast. De skrues fast ved, at man sætter skruerne i hver anden bølgetop. Skruerne skal ikke strammes for hårdt, ellers kommer der buk, flænger og utæthed i taget.

Trapezplader kan nemt skæres til med en fintandet sav. Du skal dog være opmærksom på, at pladen skal holdes fast på et underlag, og være spændt ud i begge sider. Hvis du ikke gør det, kan du risikere, at pladen springer, når du saver. Trapezplader må heller ikke være kolde, når du saver i dem, da der er en risiko for at de knækker.

Kort sagt:

Trapezplader er en nem og billig løsning til tag, hvor der skal komme naturligt lys igennem.

Se hele udvalget af Trapezplader

GOP trapezpladerøgfarvet - 10-4 Byggecenter og Tømmerhandel

 

Icopal fastlock: Et innovativt tagkoncept med mange fordele

Icopal fastlock er en utroligt nem og håndterbar tagtype. De skal blot klikkes sammen, så det er ikke nødvenligt at bore et eneste hul for at montere systemet. Du skal blot skrue de dertil indrettede lægtebeslag på lægterne, som du så kan klikke dine tagplader på - dette resulterer i et tag, som er 100% vandtæt.

Taget er lavet af polycarbonat og kan holde til alt slags vejr. Fastlock systemet er stærkt og har desuden en produktgaranti på 15 år.

Fastlock er velegnet til din carport, udestue, terrasse eller dit haveskur, som skal kunne holde til vind og vejr. Fastlock systemet kan desuden holde til selv de højeste og laveste temperaturer, vi får her i Danmark.

Kan du gøre det selv?

Ja, det kan du godt. Icopal fastlock er lavet til, at det skal være nemt at sætte op og samle, så de fleste gør det-selv-folk kan give sig i kast med det.

Se det fulde udvalg af Icopal fastlock

 

Ondulineplader: En let og holdbar tagbeklædning til ethvert formål

Ondulineplader også kaldet Bitumenplader er til dig, der skal have tag på dit kolonihavehus, legehus, redskabsrum eller brændeskur. Monteringen er nem, med søm og fortætning med skumklodser. De eneste stykker værktøj, du har brug for, når du monterer taget, er en sav, nogle søm og en hammer. 

Onduline tagplader kendetegnes ved: Lethed, lav pris og en lang holdbarhed. Du kan desuden sove trygt og tørt med 15 års vandgennemtrængningsgaranti. 

Hvis du skal bruge taget til et legehus, så er et undertag ikke nødvendigt. Hvis du derimod skal bruge taget til andre formål, anbefaler vi et undertag.

Den anbefalede taghældning er minimum 5 grader.

Ondulineplader er desuden fremstillet af genbrugsmaterialer og bitumen. Bitumen er asfalt, som binder det hele sammen.

Hvis du har to tagsider, skal du også have en top/ryg, så du undgår, at der kommer vand mellem tagfladerne. Derfor kan du også købe en rygning, der passer til Ondulinepladerne. Rygningen monteres med almindelige onduline søm.

Ondulineplader er lyddøde. Det betyder, at det ikke larmer særligt meget, når det regner eller hagler på dem. Det er også utroligt nemt at montere pladerne, da de ikke vejer særlig meget. Du kan roligt give dig i kast med monteringen, hvis du går med en gør-det-selv-person inde i maven. Pladerne skæres til med en sav, lægges på underlaget og sømmes fast med de specielle søm. Til sidst lægges rygningen på. Meget nemmere bliver det ikke.

Se hele udvalget af ondulineplader

 

SunGlaze og EazyGlaze tagløsninger: Elegant tagløsning til udestuen

SunGlaze og EazyGlaze tagplader er specielt udviklede til overdækninger, hvor du skal have skærmet af for regn, samtidig med at du ønsker et lyst miljø, med naturligt sollys. 

SunGlaze tagplader egner sig godt til udestuer og andre bygninger, som ikke kræver isolering, hvor der er behov for lys. Pladerne ligner hærdet glas, men er lavet af 4 mm polycarbonat og findes i farverne: Klar og Røgfarvet. Hvis du vil have meget lys, skal du anskaffe dig den klare model. Ønsker du mindre lys, med mere skygge, så skal du anskaffe dig den røgfarvede model. Pladerne er 585 mm bredde og fås i længderne 300, 360 og 420 mm. Du kan dog afkorte dem selv, så de passer til netop dit projekt. 

EazyGlaze tagplader er den økonomiske model som alternativ til SunGlaze. EazyGlace monteres med overlap i pladerne og uden profiler. EazyGlaze fås i en klar polycarbonat. Det er en stilren tagløsning, der egner sig til åbne tagkonstruktioner, heriblandt overdækning af terrasse eller carport

Pladerne passer godt til blandt andet: carporte, cykelskure, gårdhaver, indgangspartier, mellemgange, overdækkede terrasser og lysthuse.

SunGlaze passer også rigtigt godt til erhverv - restauranter og cafeer kan nyde godt af en overdækning med SunGlaze tag, så deres kunder kan nyde solen.

Kan du selv lægge SunGlaze og EazyGlaze tagplader?

SunGlaze tagplader er nemme at sætte op og montere. Med samleprofiler i aluminium, en pæn dækprofil og en endebund. Du får med SunGlaze en skjult skurefastgørelse og vandtætte samlinger, hvor du ikke skal bruge silikone. EazyGlaze monteres med overlap mellem pladerne.

Se hele udvalget af SunGlaze og EazyGlaze tag

 

 

Tagpap: Fleksibel og billig tagbeklædning med mange anvendelsesmuligheder

En anden og meget populær tagløsning er tagpap.

Nogen kender også tagpap som asfaltpap. Tagpap er meget fleksibelt, så det kan bruges til at beklæde alle tagtyper og tagkonstruktioner. Tagpap monteres ved at det bliver brændt fast på en plade eller en bræddebeklædning, som er oven på tagets spær.

Kernen i materialet er polyesterfiber, som sikrer tagpappets styrke og holdbarhed.

Tagpap kan takket være sin store fleksibilitet bruges til alle typer tagkonstruktioner, med selv de mest specielle former.

Når du lægger tagpap, kræver det,  at der ligger et fast underlag, som f.eks. tagbrædder, krydsfiner eller noget trædefast isolering. Tagpap lægges normalt på i 2 lag. Først lægges et lag af underpap, som gør taget helt tæt. Underpappet sømmes eller brændes fast, afhængigt af underlaget og konstruktionen.

Et lag bestående af overpap lægges så ovenpå. Dette lag brændes fast på underpappet.

Alt efter om det er en renoveringsopgave eller et nyt tag, du er ved at lægge, så er der forskellige typer tagpap til de forskellige typer opgaver.

Hvis det er en renoveringsopgave, der er tale om, skal der bruges en bestemt type overpap, som er trykudlignende. Den trykudlignende effekt gør, at der ikke kommer dampbuler i pappen.

Tagpap kan holde i op til 50 år, men holdbarheden afhænger af materialet, antal lag, underlagets kvalitet, fastgørelsesmetode, hældning, vedligeholdelse samt gang og færdsel på taget.

Vedligeholdelse: Det er en god ide, at du 1 gang om året tjekker, om der er steder, hvor tagpappen har sluppet. Er dette tilfældet klistrer man det fast igen, så der ikke opstår huller og fugt.

Kan du selv lægge det?

Du kan godt sætte tagpap på selv, i teorien. Du skal dog være opmærksom på, at det er en stor opgave med meget arbejde, hvor der kræves de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Vi foreslår hos 10-4 at du hyrer en professionel til at lave det for dig.

Hos 10-4 har vi følgende løsninger.

1 lags løsninger:

2 lags løsning:

Se hele udvalget af tagpap

 

Undertagstyper

Et undertag gør dit tag mere tæt og sikkert, og det beskytter mod udefrakommende fugt, så du ikke får fugtskader.

Formålet med et undertag er at skabe tæthed, som beskytter konstruktionen imod vand og fugt. 

Undertagets placering skal være omkring 6 til 8 cm under tagbelægningen. Normalt sættes undertaget på oversiden af spærene.

Se hele udvalget af undertage

 

Diffusionsåbne og diffusionstætte undertag

Når man taler om tæthed, så menes der tæthed overfor gennemtrængning (diffusion) af vanddamp. Vanddamp opstår typisk på grund af varm og fugtig luft fra bad, madlavning og udåndingsluft, strømmer op i taget.

Hvis den fugtige luft får lov til at hobe sig op på indersiden af taget, kan det gøre skade. De skader indebærer råd og svamp, som nedbryder træet i tagkonstruktionen. I bedste fald kan det koste mange penge, og i værste fald kan folk komme til skade. Det er derfor vigtigt at vanddampen ledes væk fra indersiden af taget.

Der er generelt to måder at lede fugten væk fra indersiden af taget: Med god ventilation eller et diffusionsåbent undertag.

For at opnå en ordentlig ventilation ved et diffusionstæt undertag, skal der være en afstand på minimum 50 mm mellem undertaget og isoleringen. Et effektivt dampspærre er også en god måde at sikre dig imod fugt og damp.

Kort fortalt:

Hvis du anskaffer dig et diffusionstæt undertag så skal du være sikker på at ventilationen er god nok til at der ikke opstår fugtskader.

Huntonit undertag

Huntonit undertag fra NPI, består af olieimprægnerede træfiberplader med profilerede forsider. Det er et meget populært valg til nybyggeri og renovering, da det også er bæredygtigt. Træfiberpladerne er et naturprodukt med lang levetid. Undertaget kan benyttes til både ventilerede og ikke-ventilerede tagkonstruktioner.

Med Huntonit undertag får du altså et undertag, som er robust og alsidigt.

Se udvalget af Huntonit undertag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbehør

Der er også andre ting til taget, du kan overveje, når du skal have lavet tag. Fuglegitter og taghætter kan f.eks. være med til at forbedre ventilationen i dit tag, så du er ekstra sikker på at undgå fugtskader.

Fuglegitter

Når du ligger tag med teglsten, kan det være en god ide at anskaffe dig et fuglegitter. Som navnet antyder, så modvirker fuglegitteret, at der kommer fugle op under taget. Et fuglegitter tilbyder desuden ventilation, således der kommer frisk luft op under tagets underside. Herved undgår du også fugt og frostskader med fuglegitteret.

Du kan både få fuglegitter med ventilation og fuglegitter uden ventilation, alt efter hvad dit behov er.

Se hele udvalget af fuglegitter

Taghætter

En taghætte er det samme, som det nogen kalder for en aftrækshætte. Det er enden af en ventilationskanal som kommer fra lokaler i hjemmet, som køkkener og badeværelser, hvor der opstår vanddamp. En taghætte kan også bruges til ventilering af selve tagkonstruktionen.

Uanset om dit tag er af tagsten, eternit eller bølgeplader, så er det en god ide at lave det med en taghætte. For at undgå fugtbaseret råd og svamp, så er en taghætte nødvendig. Taghætten skaber nemlig ventilation og trykudligning.

Hvis taget er lavet af tagpap, så skal taghætten bruges til at afslutte aftrækskanaler fra badeværelset eller køkkenet.

Kan jeg lave det selv?

Med mindre du selv er ekspert på området, så anbefaler vi, at du får en fagperson til at hjælpe dig eller lave det for dig.

Se hele udvalget af taghætter

 

Love og regler

Det er ikke altid kun op til dig, hvilket tag du må have på dit hus. Der er lovkrav og regler i bygningsreglementer, lokalplaner og servitutter, som er med til at diktere hvilken type tag du må vælge til dit hus.

Der er 4 slags regler, love og anvisninger om hvordan du skal montere tagebelægninger og hvilke tag du må have.

  • De generelle love og regler for tage og tagbelægninger kan du se i bygningsreglementet, der udgives af trafik-, bygge- og boligstyrelsen.
  • Hvis du vil vide, om der gælder særlige regler for dit hus, kan du se tjekke i tinglyste servitutter og lokalplanen. Hvis dit hus er bevaringsværdigt eller fredet, kan du også se det i lokalplanen.
  • Du finder selvfølgelig også specifikke monterings- og brugsanvisninger fra producenten, du køber taget af.
  • Brancheorganisationer leverer også generelle vejledninger og anvisninger om forskellige typer tag.

Hvad sker der hvis du ikke følger reglerne?

Hvis du ikke følger anvisningerne eller reglerne kan du miste garantien på taget. Så hvis der sker skader på grund af dårlig montering, dækker forsikringen højst sandsynligt ikke skaderne eller reparationen. Hvis du ikke følger producentens anvisninger, kan producenten også fraskrive sig produktansvaret. 

Ved større tilfælde kan du risikere, at kommunen eller en anden offentlig magt forlanger, at dit tag skal fjernes eller ændres. Et eksempel på det er, hvis du ændrer taget på et hus, der er fredet.

Det er et krav at alle tage skal kunne stå imod vind og være grundigt fastgjort til resten af huset. Taget skal desuden være sikret imod fugtskader og være modstandsdygtigt overfor brand.

Taget skal også have en hældning, så regn og andet vand kan løbe af. Det vil ofte være opfyldt hvis tagfladens hældning er mere end 2,5 procent dvs. 2,5 cm pr. meter.

Tagbelægninger skal desuden opfylde krav til enten den danske standardisering for brandkrav eller det tilsvarende europæiske krav. De tagbelægninger, som opfylder kravene er bla. tagpap, tagsten af tegl og beton og eternitplader.

Andre tagbelægninger som ikke opfylder kravene, må godt bruges, hvis dit hus ligger mindst 10 meter fra naboskel og stier. Hvis der findes 2 separate bygninger, som har et brandfarligt tag på grunden, skal afstanden mellem bygningerne være mindst 20 meter.

Hvilke regler og love kan der være i lokalplaner og servitutter?

Mange lokalplaner har præcise krav til tagbelægningens type og udformning. Der kan ikke siges noget generelt om disse, så du skal selv undersøge hvad disse krav er. Det samme gælder eventuelle servitutter.

Spørgsmål? Få gratis hjælp!

Vi håber, du føler, at du er blevet klogere på hvilken type tag og undertag, som du skal have til dit nye hus eller til dit renoveringsprojekt. 

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at skrive til vores kompetente kundeservice i chatten eller kontakte os på e-mail.

Læs også vores tagrendeguide

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.