Guide til støvklasser og industristøvsugere

Der er masser af støv på byggepladserne, hvilket kan være sundhedsskadeligt. Med det rette udstyr og sikkerhedsforanstaltninger kan man få bugt med de farlige partikler i luften. Her kan den rette industristøvsuger opsuge og fange partiklerne fra arbejdsmiljøet i særlige filtre, være løsningen og skabe en højere sikkerhed for dig på dit arbejde.

Se udvalget af industristøvsugere

Støvklasser

Støv er inddelt i forskellige støvklasser alt efter hvor støvet kommer fra, for at karakterisere støv og vurdere de potentielle sundhedsrisici. Støvklasser bruges til at angive, hvor farligt støv er. Jo farligere støvet og affaldet er, jo mere kræves der af din industristøvsuger. Det er derfor vigtigt, at du vælger en industristøvsuger, som er egnet til dit formål.

 

 

 

Støvklasse L - Ufarligt støv

Støvklasse L refererer til en lavere grad af filtreringsevne i støvsugere, da disse industristøvsugere er beregnet til ufarligt og almindeligt støv som f.eks. husstøv, jord og lignende, der ikke er sundhedsskadeligt, da det ikke udgør nogen sundhedsrisiko ved indånding, men stadig kræver beskyttelse.

Støvsugerne i støvklasse L er derfor beregnet til almindelig rengøring i husholdningen, lette industrielle miljøer, på kontorer m.m., hvor støvet ikke er farligt for arbejderne

Støvklasse M – Farligt støv

Støvklasse M støvsugere er velegnede til moderat farligt støv, der findes på byggepladsen. Med M-klassen er du sikker på, at 99,9 procent af partiklerne bliver opsamlet i filteret og giver et sikkert arbejdsmiljø.

Støvklasse M kan f.eks. bruges til træstøv fra nåletræer, støv fra spartelmasse, fyldemasse, lak, gips, cement, beton, fliseklæb eller maling som f.eks. oliemaling eller kvartsholdige materialer som f.eks. grus og sand.

Støvklasse L

Støvklasse M

Støvklasse H – Kræftfremkaldende støv

Støvklasse H er støvsugere med den højeste filtreringsevne, der gør dem velegnede til at beskytte mod alvorlige sundhedsrisici. Hermed er støvsugere fra støvklasse H også særdeles velegnet til byggepladsen.

Støvsugere i støvklasse H beskytter mod kræftfremkaldende støv, f.eks. træstøv fra løvtræer eller respirabelt kvarts. Støv med kræft- og sygdomsfremkaldende partikler samt støv med skimmelsporer, blyholdigt støv, asbest, mineralske fibre, bitumen og syntetiske mineralske fibre som f.eks. glasuld.

Støvklasse H

Sundhedsmæssige konsekvenser ved støvudsættelse

Støvudsættelse kan have en række sundhedsmæssige konsekvenser, især hvis det indebærer eksponering for farlige eller sundhedsskadelige støvpartikler. De potentielle sundhedsmæssige konsekvenser af støvudsættelse kan omfatte:

 • Luftvejssygdomme
  • Indånding af støvpartikler kan irritere luftvejene og føre til akutte og kroniske tilstande som hoste, bronkitis, astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Støveksponering kan forværre eksisterende luftvejssygdomme og øge risikoen for infektioner.
 • Lungesygdomme
  • Ved langvarig eksponering for bestemte typer støv, som f.eks. asbest, kvarts eller kulstøv, kan alvorlige lungesygdomme som silikose, asbestose og kulstofsorte i lungerne udvikle sig. Disse sygdomme kan have livslange konsekvenser og øge risikoen for lungekræft.
 • Allergiske reaktioner
  • Nogle støvpartikler kan indeholde allergener, der udløser allergiske reaktioner hos følsomme individer. Dette kan inkludere symptomer som nældefeber, rhinitis og eksem.
 • Forværret helbredstilstand
  • Personer med eksisterende helbredstilstande som hjerte-/lungesygdomme eller diabetes kan opleve forværret tilstand som følge af støveksponering.

Beskyttelse mod støv

For at minimere risikoen for sundhedsmæssige konsekvenser forbundet med støvudsættelse er det vigtigt at træffe passende sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte mod støv og dets sundhedsrisici. 

Brug af personligt sikkerhedsudstyr som åndedrætsværn, beskyttelsesdragter, arbejdshandsker og øjenbeskyttelse kan være effektivt, hvor især åndedrætsværn er effektive til at holde støvet væk fra lungerne. 

Generel rengøring af arbejdsområdet og brugen af ordentlig ventilation samt aftrækssystemer for at fjerne støv fra arbejdsområdet hjælper også med at beskytte mod støv.

Hvilken industristøvsuger skal jeg vælge?

Industristøvsugere er meget kraftige og designet til at håndtere krævende rengøringsopgaver, så de kan opsamle støv, snavs og partikler i større mængder. Industristøvsugere bruges ofte til at rengøre store områder som fabrikker, lagre og byggepladser samt til at håndtere materialer som savsmuld, metalstøv og kemikalier.

Industristøvsugere er ikke bare kraftigere end almindelige husholdningsstøvsugere, men har større sugekraft, stor kapacitet og avancerede filtreringssystemer.

Vælg en industristøvsuger på batteri

En industristøvsuger på batteri giver mere mobilitet og fleksibilitet sammenlignet med en støvsuger med ledning, hvor du ikke er begrænset af en strømkilde eller et kabel. Dette kan være en fordel, når du arbejder på store områder eller, når du ikke har en strømkilde til rådighed. Batteridrevne støvsugere er også mere støjsvage end støvsugere med ledning, og så optager de også mindre opbevaringsplads pga. deres kompakte design. 

Ulempen ved industristøvsugere på batteri er midlertidig, at du skal huske at have ekstra batterier på lager, da batteridrevne industristøvsugere har en begrænset driftstid og vil kræve regelmæssig opladning.

Vælg en industristøvsuger på ledning

Med en industristøvsuger på ledning kan du arbejde i længere perioder uden afbrydelse og skal ikke tænke på opladning. Støvsugere på ledning kan også være mere kraftfuld end en batteridrevet støvsuger, da den ikke er begrænset af batterikapacitet og kan yde mere stabilt.

Det er vigtigt at bemærke, at en industristøvsuger på ledning kræver en tilgængelig stikkontakt, og at du skal have ledningen i tankerne, så du ikke træder på eller snubler over den under brug.

 

Se hele udvalget af industristøvsugere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.