Huset & haven i juli - hvad skal du have styr på?

Huset & haven i maj

Der er nu, formentlig, rigtig godt gang i haven. Græsset er begyndt at vokse, og flere blomster og planter begynder nu at titte frem. Årstiden betyder flere opgaver ude end inde, men et par opgaver er dog fint at få styr på nu, inde i huset.

Huset i maj

Der begynder at være færre opgaver at udføre inde i huset (i hvert fald af den alvorlige slags). Men nogle opgaver er dog gode at udføre nu:

Fiks gulvafløbet

En af de opgaver, der kan komme i løbet af hele året, er at sørge for at gulvafløbet virker efter hensigten. Det er en opgave, der opstår i alle hjem på et eller andet tidspunkt. Er det ikke et akut opstået problem, og er du alligevel i gang med forårsrengøringen, er det en god ide at rense det netop nu.

Årsagen til et tilstoppet gulvafløb er typisk pga. diverse skidt og snavs, der samler sig her.

Løsningen er en af følgende:

 • Er der stadig lidt gennemløb i afløbet? I dette tilfælde er det bedst at benytte sig af en løsning med (næsten) kogende vand samt brug af opvaskemiddel.
 • Er afløbet lukket helt af? Så kan det være nødvendigt at tage risten i gulvafløbet op, og rense selve afløbet og vandlåsen for skidt, snavs og hårrester.
 • Er afløbet lukket helt af, på trods af ovenstående forsøg på rensning, er du nødt til at have fat i en kloakmand, der kan kigge nærmere på situationen.

Bemærk: Det er bedst ikke at benytte sig af hverken kaustisk soda eller afløbsrens til rensning af afløbet, da det både er giftigt og skadeligt for miljøet. I værste fald kan brugen af disse rensemidler endda også betyde ætsede rør, hvilket naturligvis ikke er at foretrække.

Sikr at vinduerne i huset lukker tæt

Kan vinduerne ikke lukkes helt i, som de ellers kunne tidligere? Så er dette naturligvis en god ide at få kigget på. Helt konkret kan problemet være:

 • Fugt har været med til at gøre vinduesrammen skæv, og nu binder vinduet.
 • Vinduet har, gennem tiden, fået tilført maling af flere omgange, og nu er vinduet ganske enkelt blevet for stort til fortsat at passe ind i vinduesrammen.
 • Huset har sat sig, og vinduet er dermed blevet skævt.

Løsningsmulighederne kan være:

 • Hænger vinduet?
  • Løs problemet ved at hæve vinduet med et par hængselsringe.
 • Er problemet for meget maling?
  • Slib malingen af så der er plads til, i hvert fald, 1-2 nye lag maling efterfølgende.
  • Støvsug karmen efter slibningen og tør af med en klud
  • Mal vinduet over på ny.

Haven i maj

Temperaturen stiger (typisk) i maj, og der begynder at ske mere og mere i haven i form af både græs, buske og planter, der vokser. Opgaverne nu er:

Plant ud nu

Hvis du ikke allerede er begyndt at plante ud, er det nu det skal gøres, inden temperaturerne bliver endnu højere. Skal du plante træer og buske skal temperaturen op på 8-10 grader, og for sommerblomster skal du i hvert fald sikre, at frosten er helt ude af jorden først.

Også de mere eksotiske planter kan nu tages udenfor. Overvej i den forbindelse om de har plads nok i krukken, eller om de skal plantes om, i samme ombæring. Det kan spare dig arbejde senere hen på sæsonen.

Få styr på ukrudtet

Ligesom mange planter begynder at vokse nu, tager ukrudtet også til i disse dage.

Især mælkebøtterne begynder nu at blomstre i haven. Skal du slippe helt af med disse, så de ikke kommer tilbage næste år, skal de stikkes – dvs. hives op med rod. Det hjælper altså ikke kun at fjerne toppen af planten.

For at sikre, at du får hele roden med op, skal du benytte enten et mælkebøttejern, der er det klassiske haveredskab med kort skaft, der betyder at du skal ned på alle fire og arbejde, eller en decideret mælkebøttefjerner, som er et haveredskab med langt skaft, der sikrer en oprejst arbejdsgang.

Begge kan efterfølgende let renses ved brug af vand.

Tjek brønde og rens dem

En vigtig opgave i løbet af året er at få tjekket dine brønde på grunden. Dette er en opgave, der er en god ide at gøre 1-2 gange årligt (i foråret og sent efterår), så du undgår eventuelle oversvømmelser og tilstopninger. Herud over har du også vedligeholdelsespligt ift. disse brønde.

Det er umiddelbart en forholdsvis let opgave at udføre:

 • Fjern dækslet
 • Opsaml eventuelt snavs med en kloakrenser
 • Spul sider og bunden af brønden for snavs. Du kan også benytte en kost til at børste kanterne rene for snavs.
 • Fjern også eventuelt snavs fra dækslet og karmen på dækslet.
 • Tjek brønden for eventuelle skader og revner. Er der skader her, er det naturligvis vigtigt at kontakte en autoriseret kloakmester, så du kan få styr på, at alt er som det skal være.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.