11. jul. 2024

Huset og haven i maj måned hos 10-4.dk

Huset og haven i maj

Der er nu, formentligt, rigtig godt gang i haven. Græsset vokser, og flere blomster og planter begynder nu at titte frem. Årstiden betyder flere opgaver ude end inde, men et par opgaver er dog fint at få styr på nu, inde i huset.

Huset i maj

Der begynder at være færre opgaver at udføre inde i huset, i hvert fald af den alvorlige slags. Men nogle opgaver er dog gode at udføre nu.

Fiks gulvafløbet

En af de opgaver, der kan komme i løbet af hele året, er at sørge for at gulvafløbet virker efter hensigten. Det er en opgave, der opstår i alle hjem på et eller andet tidspunkt. Er det ikke et akut opstået problem, og er du alligevel i gang med forårsrengøringen, er det en god ide at rense det netop nu. 

Årsagen til et tilstoppet gulvafløb er typisk forårsaget af skidt og snavs, der samler sig her. Løsningen er en af følgende:

 • Er der stadig lidt gennemløb i afløbet? I dette tilfælde er det bedst at benytte sig af en løsning med (næsten) kogende vand samt brug af opvaskemiddel.
 • Er afløbet lukket helt af? Så kan det være nødvendigt at tage risten i gulvafløbet op, og rense selve afløbet og vandlåsen for skidt, snavs og hårrester. Husk latexhandsker.
 • Er afløbet lukket helt af, på trods af ovenstående forsøg på rensning, er du nødt til at have fat i en kloakmand, der kan kigge nærmere på situationen.

Bemærk: Det er bedst ikke at benytte sig af hverken kaustisk soda eller afløbsrens til rensning af afløbet, da det både er giftigt og skadeligt for miljøet. I værste fald kan brugen af disse rensemidler endda også betyde ætsede rør, hvilket naturligvis ikke er at foretrække.

Sikr at vinduerne i huset lukker tæt

Kan vinduerne ikke lukkes helt i, som de ellers kunne tidligere? Så er dette naturligvis en god ide at få kigget på. Helt konkret kan problemet være, at fugt har været med til at gøre vinduesrammen skæv, og nu binder vinduet. Sekundært kan vinduet have fået tilført maling ad flere omgange, og nu er vinduet ganske enkelt blevet for stort til fortsat at passe ind i vinduesrammen. Til sidst kan huset have sat sig, og vinduet er dermed blevet skævt.

Løsningsmulighederne kan være:

 • Hænger vinduet: Løs problemet ved at hæve vinduet med et par hængselsringe.
 • Er problemet for meget maling: Slib malingen af, så der er plads til i hvert fald 1-2 nye lag maling. Støvsug karmen og tør af med en klud. Mal vinduet over på ny.

Gennemgå ventilationssystemet

Rens eller udskift filtre i ventilationsanlægget for at sikre god luftkvalitet. Filtre i ventilationssystemer samler støv, pollen og andre partikler over tid, hvilket kan reducere effektiviteten og forværre indeklimaet. Ved at rengøre eller udskifte disse filtre regelmæssigt, typisk hver 3-6 måned, sikrer du, at systemet fungerer optimalt og bidrager til et sundere hjemmemiljø. Især nu hvor det som regel er polletid.

Opdater sikkerhedsudstyr

Tjek batterier i røgalarmer og kuliltealarmer, og sørg for, at de fungerer korrekt. Røgalarmers batterier bør testes månedligt og udskiftes mindst en gang om året for at sikre, at de er fuldt funktionsdygtige. Kuliltealarmer, som kan redde liv ved at advare om farlige niveauer af kulilte, kræver også regelmæssig test og batteriudskiftning. Udskift enheder, der er over 10 år gamle, da deres sensorer kan blive mindre pålidelige over tid. Hav et par ekstra på lager, hvis du har en campingvogn som du skal på ferie i.

Huset og haven i maj hos 10-4.dk

Haven i maj

Temperaturen stiger (typisk) i maj, og der begynder at ske mere og mere i haven i form af både græs, buske og planter, der vokser. Opgaverne nu er:

Plant ud nu

Hvis du ikke allerede er begyndt at plante ud, er det nu det skal gøres, da der normalt ikke er frost i maj måned. Tøm havekrukkerne for gammel jord og plant sommerblomster og krydderurter i krukker og plantekasser på terrassen eller altanen. Læg en fast rutine ind for vanding og overvej eventuelt at fylde en plastflaske med vand, vend den på hovedet og stik den i jorden. Så har du lidt ekstra vanding i tørre tider. Skal du plante træer og buske kan det gøres hele året så længe man kan stikke en spade i jorden men udvalget er typisk størst nu. Udplant stauder og overvej et bunddække i bedet så du slipper for ukrudt.

Også de mere eksotiske planter kan nu tages udenfor. Overvej i den forbindelse om de har plads nok i krukken, eller om de skal plantes om, i samme ombæring. Det kan spare dig arbejde senere hen på sæsonen.

Få styr på ukrudtet

Ligesom mange planter begynder at vokse nu, tager ukrudtet også til i disse dage. Og luger du tidligt, er spirerne små og jorden typisk våd, hvilket gør at ukrudtet er forholdsvist nemt at fjerne. En tidlig indsats betyder ofte at arbejdet bliver mindre senere og at du skal gøre det sjældnere end du skal klippe græs.

Især mælkebøtterne begynder nu at blomstre i haven. Skal du slippe helt af med disse, så de ikke kommer tilbage næste år, skal de stikkes og hives op med rod. Det hjælper altså ikke kun at fjerne toppen af planten. For at sikre, at du får hele roden med op, skal du benytte enten et mælkebøttejern, der er det klassiske haveredskab med kort skaft, der betyder at du ikke skal ned på alle fire og arbejde.

Græsplænen

I maj måned er der flere vigtige opgaver for at vedligeholde din græsplæne:

 • Gødning: Giv plænen en god omgang gødning for at styrke væksten.
 • Klipning: Klip græsset regelmæssigt, men undgå at klippe det for kort. En højde på 4-5 cm er ideel.
 • Mosbekæmpelse: Fjern mos med en vertikalskærer eller mosrive for at forbedre luft- og vandgennemtrængeligheden.
 • Vanding: Sørg for at vande græsplænen i tørre perioder, helst tidligt om morgenen eller sent om aftenen.
 • Reparation af bare pletter: Så græsfrø i bare pletter for at sikre en tæt og jævn plæne.

Husk at vedligeholde græsslåmaskinen med ny kniv, udskiftning af eventuel motorolie samt frigør græsafklip.Har du en robotplæneklipper, skal den eventuelt have nye knive, fjerne græsrester og gå afgrænsningskablet efter for om det skulle have løsnet sig. Juster klippehøjden.

Tjek brønde og rens dem

En vigtig opgave i løbet af året er at få tjekket dine brønde på grunden. Dette er en opgave, der er en god ide at gøre 1-2 gange årligt (i foråret og sent efterår), så du undgår eventuelle oversvømmelser og tilstopninger. Herudover har du også vedligeholdelsespligt i forhold til disse brønde.

Det er umiddelbart en forholdsvis let opgave at udføre:

 • Fjern dækslet
 • Opsaml eventuelt snavs med en kloakrenser
 • Spul sider og bunden af brønden for snavs. Du kan også benytte en kost til at børste kanterne rene for snavs.
 • Fjern også eventuelt snavs fra dækslet og karmen på dækslet.
 • Tjek brønden for eventuelle skader og revner. Er der skader her, er det naturligvis vigtigt at kontakte en autoriseret kloakmester, så du kan få styr på, at alt er som det skal være.

Tagrenderens

Rensning af tagrender er vigtig for at undgå tilstopning, som kan føre til vandskader på tag og fundament. Fjern blade, grene og andet affald manuelt eller med en tagrendeske. Skyl derefter tagrenderne med en haveslange for at sikre, at vandet løber frit gennem nedløbsrørene. Dette bør gøres mindst to gange om året, i foråret og efteråret. Du kan også læse vores guide til rensning af tagrender.

Kontrol af taget

Inspektion af taget for skader er essentiel for at forhindre lækager og strukturelle skader. Gå op på loftet og kig efter vandskader, misfarvning eller skimmel. Udendørs, kontroller tagets overflade for manglende eller beskadigede tagsten eller shingles, og tjek inddækninger omkring skorstene og ventilationsåbninger for utætheder. Reparer eller udskift beskadigede dele om nødvendigt. Overvej om det er tid til at bestille en algerens eller gør det selv. Gør det samme i sommerhuset.

Terrassevedligehold

Terrassevedligeholdelse indebærer rensning og beskyttelse af terrasseoverflader. Start med at feje terrassen for snavs og blade. Brug en højtryksrenser eller en stiv børste og sæbevand til at fjerne alger, mug og pletter. Efter rengøring, påfør en træbeskyttelse eller olie for at beskytte træterrasser mod vejr og slitage, eller en passende sealer for sten- og fliseterrasser. Se vores udvalg af træbeskyttelse.

Læs mere om årets gang i hus og have

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.