Huset & haven i februar - hvad skal ordnes?

Huset & haven i februar

Februar betyder stadig kolde temperaturer, og det er dermed oplagt at få kigget nærmere på nogle af de opgaver, der mangler at blive ordnet, inde i huset. I haven er der lidt opgaver, som godt kan startes op på, lige så stille, mens du venter på de lidt højere temperaturer.

Huset i februar

Rens afløbet og tjek vandlåsen

Rens afløbet og tjek vandlåsen:

  • Sæt en balje eller en spand under vandlåsen
  • Løsn de to plastomløbere
  • Rens bøjningen
  • Monter igen

Afkalk brusenichen

Afkalk brusenichen med en blanding af husholdningseddike og opvaskemiddel i blandingsforholdene: 2 dele opvaskemiddel til 1 del husholdningseddike.

Læs mere om fremgangsmåden her

Mal badeværelset, hvis det trænger

Trænger badeværelset til en opfriskning? Så er det måske et godt projekt at arbejde med nu, hvor der ikke er så mange opgaver i haven.

Husk at male med en maling, der tåler at blive brugt på badeværelset, også kaldet en vådrumsmaling. Denne type maling er tilsat diverse stoffer, der hæmmer mug og skimmelvækst.

Det anbefales ikke at male i vådzonen, altså her hvor du tager bad samt der, hvor du træder ud af badet.

Se Dyrups guide til maling af fliser her. Du kan også se guiden som video her.

Tjek udsugningen

Tjek løbende, at udsugningen på badeværelset fungerer efter hensigten. Hold et stykke papir op til ventilatoren og sikr, at papiret holdes oppe af suget. Så fungerer udsugningen efter hensigten.

Rens vaskemaskinen

Undgå den lidt sure lugt fra vaskemaskinen med en hurtig, simpel kur:

Rens trevlesien og kør herefter en vask på 60ºC med vaskepulver – uden tøj. Når vasken er færdig, rens trevlsien igen – og gentag vasken 2-3 gange, ind til der ikke er mere snavs i trevlsien.

Kør herefter endnu en vask på 60ºC – denne gang uden sæbe, for at skylle maskinen godt igennem.

Rens emhætten

For at have den bedst mulige emhætte, er det vigtigt at rense filtret hver måned. Den letteste måde at rense filtret på er ved at lægge det i opvaskemaskinen, uden tallerkner, bestik eller andet i maskinen. Alternativt kan filtrene også lægges i blød i vand og sæbe i mindst 1 time og skrubbes med en børste eller en svamp efterfølgende.

Er filtret meget snavset, kan det være nødvendigt at lægge det i blød i 5-6 timer i stedet. Er det utrolig beskidt, bør filtret helt udskiftes.

Haven i februar

Tjek spireevnen på frø fra sidste sæson

Har du gemt frø fra sidste sæson?

Tjek deres spireevne ved at lægge frøene på et par lag fugtig køkkenrulle og stil dem ved stuetemperatur og dæk dem til med husholdningsfilm.

Frøene vil svulme op og frøkappen vil revne, hvis der er liv i frøene, mens de vil rådne og ikke ændre sig, hvis der ikke er liv i dem.

Form dit frugttræ

Har du plantet nye frugttræer i løbet af efteråret? Så er det nu, hvis de skal beskæres.

Klip en tredjedel af alle skud længere end 75 cm og klip over knoppen, der vender udad. Beskæringen vil sikre, at der bliver godt med lys og plads til frugterne, og at der vil komme en flot krone med i alt tre til fem hovedgrene.

Lad nu træet være, og lad det bære frugt i et par år, inden du skal tænke på at udføre yderligere indgreb.

Lug ud i bedene

Er vinteren mild vil du ofte opleve, at ukrudtet breder sig hele sæsonen. Fordelen ved at luge i vintermånederne er dog, at det er lettere at se forskel på planter og ukrudt lige nu.

Luger du nu, bliver opstarten af den nye sæson lettere.

Sæt hårdføre planter i drivhuset

Har du hårdføre planter som nerie, oliven eller laurbær, kan du sagtens stille dem ud i drivhuset i slutningen af februar selvom drivhuset ikke er opvarmet. Der må dog ikke være dagsfrost.

Sæt fuglekasser op

Denne tid på året er god til at sætte fuglekasser op. Hæng kasser 3-4 meter over jorden, og vend hullet i fuglekassen mod syd, sydøst eller øst.

Sørg for åndehul til fiskene i havedammen

Er vejret ekstra koldt? Husk at tjekke havedammen for åndehuller for fiskene. Fjern eventuel sne, så solens lys kan slippe igennem til fiskene, og lav forsigtigt huller i isen.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.