Blank eller mat - hvilken maling skal jeg vælge?

Blank eller mat - hvilken glansgrad skal malingen have?

Om malingen er blank eller mat, har stor betydning for det færdige resultat, samt væggens overflade og egenskaber. Udtrykket og rengøringsvenligheden af overfladen afhænger af glansgraden i din maling. Vi giver dig her et par retningslinjer for, hvilken glans du skal bruge til hvilke vægge.

Se vores udvalg af indendørs maling

Malingens glansgrad fra 0-100

Glans i maling angives på en skal fra 0-100, hvor 0 er ultramat og 100 er helblank. For eksempel betyder glans 5, at der er blandet 5% lak i malingen. Jo højere glans, jo mere skinnende og glat bliver overfladen. Dog ligger de mest anvendte typer maling mellem ovenstående to yderpunkter på glansskalaen.

Maling med høj glans vil altid være lettere at vaske og rengøre end en mat maling med lavere glans. Maling med høj glans giver også mere genskin, reflekterer lyset og lyser rummet op. Derfor er det vigtigt at vælge en maling med den rette glans, alt efter opgaven.

Du skal derfor overveje to ting, før du finder malerpenslen frem:

  • Hvor meget skal loft og væg reflektere lyset i rummet?
  • Og hvor vaskbar skal overfladen være?

Glansgraden i malingen har ikke kun betydning for, om væggen bliver mat eller blank, men også hvor slidstærk overfladen er. En blank maling beskytter også mod snavs, fugt og er god til vådrum samt overflader med meget slid, for eksempel gulve. Vær dog opmærksom på ikke at anvende maling med for høj glans, da disse blive mindre åndbare.

Gør forarbejdet grundigt

En blank maling reflekterer som sagt lyset bedre, da der er blandet mere lak i malingen og overfladen bliver mere skinnene. Maler du dine vægge med en blank maling, er det vigtigt at gøre dit forarbejde godt og spartle alle huller og revner, da ujævnheder, revner med mere, ses tydeligere på en blank overflade.

Herunder får du beskrevet hvilken type glans maling, der egner sig til forskellige formål.

 

 

 

Dyrup maling

Maling til køkkenet

Som udgangspunkt anbefaler man en højere glans til køkkenet, da der især omkring området ved komfuret kan forekomme madstænkt. Derfor kræver det en slidstærk maling, der er nem at tørre af.

Anbefalinger har derfor været, at man benyttede en maling med højere glans omkring madlavningsområdet. I dag er det blevet muligt at producere maling af en højere kvalitet. Det betyder at du kan anvende en mere mat maling i køkkenet, men som samtidig er slidstærk og nem at rengøre. På den måde opnår du også et mere ensartet udtryk af dine vægge, når alt er malet med samme glansgrad. Dette er for eksempel at foretrække i køkkenalrum.

Det er derfor blevet sværere at give et helt klar svar på hvilken glansgrad af maling du skal anvende i køkkenet.
Ønsker du en mat maling som stadig er vaskbar anbefaler vi Dyrup Mat og Vaskbar 5. Det er en mat og slidstærk maling, som er vand- og fedtafvisende. Den forbliver mat selv efter hyppig afvaskning. Køb udvalget af maling til køkken og bad.

Vi anbefaler: Dyrup Køkken og Bad 25, Dyrup Væg 10 ekstra dækkende eller Mat og Vaskbar 5.

Maling til badeværelset

Et rum som badeværelset, som dagligt bliver udsat for fugt, skal du bruge en maling med højere glans. Vælg en maling med minimum glans 20, så du får en mere hårdfør maling, der kan modstå fugt. Køb udvalget af maling til køkken og bad.

Vi anbefaler: Dyrup Køkken og Bad 25

Maling til stuen

Stuen er et af de rum i boligen, hvor du befinder dig mest og det er derfor vigtigt at vælge den rigtige maling til dine stuevægge.
I stuen er maling med en lavere glans at foretrække, da mindre genskin er at foretrække. Når du skal vælge vægmaling, skal du dog vælge en maling med højere glansniveau end maling til lofter, da vægge er mere udsatte. Vælg derfor en maling med en glansgrad mellem 5-10.

Er der meget lysindfald i rummet, anbefaler vi Dyrup Perfekt Finish 2 helmat, som sikrer en flot, ensartet refleksfri overflade, uden synlige rullespor og penselstrøg. Denne maling er også meget velegnet, hvis du ønsker en mørkere farve på en enkelt væg. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Vi anbefaler: Dyrup Væg 5 & 10 ekstra dækkende, eller Dyrup Perfekt Finish 2.

 

Maling til børneværelset

I børneværelset er det en god idé at vælge en maling med højere glanstal end stuen. Når børnene leger og er aktive, bliver væggene udsat for meget mere berøring end øvrige opholdsrum.
Vælg som minimum en maling med glans 10 eller højere, for at få slidstærke vægge. Ønsker du et mere mat udtryk henviser vi til Dyrup Mat og Vaskbar glans 5. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Vi anbefaler: Dyrup Væg 10 ekstra dækkende eller Dyrup Mat og Vaskbar 5.

Maling til døre, vinduer og paneler

Når det kommer til maling af døre, vinduer og paneler, anbefaler vi at du vælger en maling med høj glans, da disse overflader udsættes for meget berøring. Vi har træmaling ned til glans 10 med stor slidstyrke, men dog er glans 25 meget brugt da, døre og fodlister m.m. ofte er malet i glans 20 fra fabrik. Køb udvalget af maling til træ og metal.

 

 

Dyrup børneværelse

Maling til gulvet

Dit gulv udsættes for meget slid og kræver hyppig rengøring. Derfor anbefaler vi at du som minimum bruger en maling med glans 50 til gulve. Ønsker du en mere lakblank overflade, skal du vælge en maling med endnu højere glans eller for eksempel Dyrup Gulvlak. Køb udvalget af maling til gulvet.

Vi anbefaler: Dyrup gulvmaling 50 – vand- eller oliebaseret.

Maling til loftet

Når du maler loft, skal du gå efter en maling med lav glans, der giver en mat overflade. Derved reflekteres lyset ikke. Som hovedregel kan du gå efter en maling med en glansværdi mellem 2 og 5, når du køber loftmaling. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Til gipslofter anbefaler vi Dyrup Reflexfri maling glans 02 til gips samt filtet lofter. Med denne kan du skjule overgange fra ruller m.m. ved lysindfald.

Dyrup farveprøve

Farveprøver

Er du usikker på valg af farve til væggen, så anskaf en farveprøve, inden du maler et helt rum. En god idé er at male en farveprøve både på det lyseste og det mørkeste sted i rummet, så du bedre kan vurdere farven i forskelligt lys.
I 10-4.dk tilbyder vi farvetester i glans 5, som kan tones i flere farver og vi står klar i vores butikker til at hjælpe dig med at vælge den rette maling med den rette glans.

 

I 10-4.dk har vi Dyrup maling, som er en kvalitetsmaling og som kan tones i mange farver. Når du køber maling, vælger du farve på farvevælgeren, som du finder på de forskellige maling, som kan tones.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.