5. jul. 2024

Blank eller mat - hvilken maling skal jeg vælge?

Hvilken glansgrad skal malingen have?

Om malingen er blank eller mat, har stor betydning for det færdige resultat, samt væggens overflade og egenskaber. Udtrykket og rengøringsvenligheden af overfladen afhænger af glansgraden i din maling. Vi giver dig her et par retningslinjer for, hvilken glansgrad du skal bruge og til hvilke af hjemmets vægge.

Se vores udvalg af indendørs maling

Malingens glansgrad fra 0-100

Glans i maling angives på en skal fra 0-100, hvor 0 er ultramat og 100 er helblank. For eksempel betyder glans 5, at der er blandet 5% lak i malingen. Jo højere glans, jo mere skinnende og glat bliver overfladen. Dog ligger de mest anvendte typer maling mellem ovenstående to yderpunkter på glansskalaen.

Maling med høj glans vil altid være lettere at vaske og rengøre end en mat maling med lavere glans. Maling med høj glans giver også mere genskin, reflekterer lyset og lyser rummet op. Derfor er det vigtigt at vælge en maling med den rette glans, alt efter opgaven. Du skal derfor overveje to ting, før du finder malerpenslen frem. Hvor meget skal loft og væg reflektere lyset i rummet? Og hvor vaskbar skal overfladen være?

Glansgraden i malingen har ikke kun betydning for, om væggen bliver mat eller blank, men også hvor slidstærk overfladen er. En blank maling beskytter også mod snavs, fugt og er god til vådrum samt overflader med meget slid, for eksempel gulve. Vær dog opmærksom på ikke at anvende maling med for høj glans, da disse blive mindre åndbare.

 

Hvilken glans skal du male med hos10-4.dk

Valg af glansgrad

Malingens glansgrad fra 0-100 varierer fra ultramat til helblank, hvilket påvirker både æstetik og funktionalitet i rummet. Herunder følger en oversigt over, hvad forskellige glansgrader er velegnede til, samt de fordele de tilbyder.

 • Glans 1-4 (Ultramat til meget mat)
  • Velegnet til soveværelser, lofter og andre områder, hvor man ønsker minimal lysreflektion.
  • Skjuler ujævnheder og mindsker synligheden af ridser. Skaber en rolig og blød atmosfære i rummet
 • Glans 5-10 (Mat)
  • Velegnet til stue, spisestue, børneværelse og andre rum hvor moderat lysrefleksion ønskes uden for meget glans.
  • Moderat lysreflektion, som hjælper med at skjule små imperfektioner i væggen, samtidig med at overfladen er forholdsvis let at vedligeholde.
 • Glans 20-30 (Silkemat)
  • Velegnet til køkkener, badeværelser og entréer, hvor der er behov for regelmæssig rengøring.
  • Modstandsdygtig overfor snavs og fugt. Er mere holdbar og lettere at rengøre end mat maling.
 • Glans 30-50 (Semi-gloss)
  • Velegnet til døre, vindueskarme og køkkenkabinetter.
  • Meget holdbar og vaskbar. Reflekterer lyset effektivt og giver en mere levende finish, der kan modstå hyppig berøring og rengøring.
 • Glans 60-90 (Højglans til næsten helblank)
  • Velegnet til møbler, skabe og træværk samt gulve i højt trafikerede områder.
  • Ekstremt holdbar og let at rengøre. Lyser rummet op ved at reflektere meget lys og giver et elegant og skinnende udseende.

Valget af glansgrad bør tage hensyn til både rummets brug og de ønskede æstetiske og vedligeholdelsesmæssige kvaliteter. Højere glansgrader er mere vaskbare og reflekterende, men kan kræve mere omhyggelig forberedelse af overfladen for at undgå at fremhæve ujævnheder.

Gør forarbejdet grundigt

En blank maling reflekterer som sagt lyset bedre, da der er blandet mere lak i malingen og overfladen bliver mere skinnene. Maler du dine vægge med en blank maling, er det vigtigt at gøre dit forarbejde godt og spartle alle huller og revner, da ujævnheder, revner med mere, ses tydeligere på en blank overflade.

Herunder får du beskrevet hvilken type glans maling, der egner sig til forskellige formål.

 

 

 

Dyrup maling

Hvilken maling til køkkenet?

Som udgangspunkt anbefaler man en højere glans til køkkenet, da der især omkring området ved komfuret kan forekomme madstænk. Derfor kræver det en slidstærk maling, der er nem at tørre af.

Anbefalingen har derfor været, at man benyttede en maling med højere glans omkring madlavningsområdet. I dag er det blevet muligt at producere maling af en højere kvalitet. Det betyder at du kan anvende en mere mat maling i køkkenet, men som samtidig er slidstærk og nem at rengøre. På den måde opnår du også et mere ensartet udtryk af dine vægge, når alt er malet med samme glansgrad. Dette er for eksempel at foretrække i køkken alrum.

Det er derfor blevet sværere at give et helt klart svar på, hvilken glansgrad af maling du skal anvende i køkkenet. Ønsker du en mat maling som stadig er vaskbar anbefaler vi Dyrup Mat og Vaskbar 5. Det er en mat og slidstærk maling, som er vand- og fedtafvisende. Den forbliver mat selv efter hyppig afvaskning. Køb udvalget af maling til køkken og bad.

Vi anbefaler: Dyrup Køkken og Bad 25, Dyrup Væg 10 ekstra dækkende eller Mat og Vaskbar 5.

Hvilken maling til badeværelset?

I et rum som badeværelset, som dagligt bliver udsat for fugt, skal du bruge en maling med en højere glans. Vælg en maling med minimum glans 20, så du får en mere hårdfør maling, der kan modstå fugt. Køb udvalget af maling til køkken og bad.

Vi anbefaler: Dyrup Køkken og Bad 25

Hvilken maling til stuen?

Stuen er et af de rum i boligen, hvor du befinder dig mest og det er derfor vigtigt at vælge den rigtige maling til dine stuevægge.
I stuen er maling med en lavere glans at foretrække, da vi typisk foretrækker mindre genskin. Når du skal vælge vægmaling, skal du dog vælge en maling med højere glansniveau end ved maling til lofter, da væggene er mere udsatte end loftet. Vælg derfor en maling med en glansgrad mellem 5-10.

Er der meget lysindfald i rummet, anbefaler vi Dyrup Perfekt Finish 2 helmat, som sikrer en flot, ensartet refleksfri overflade, uden synlige rullespor og penselstrøg. Denne maling er også meget velegnet, hvis du ønsker en mørkere farve på en enkelt væg. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Vi anbefaler: Dyrup Væg 5 & 10 ekstra dækkende, eller Dyrup Perfekt Finish 2.

 

Hvilken maling til børneværelset?

I børneværelset er det en god idé at vælge en maling med højere glanstal end til stuen. Når børnene leger og er aktive, bliver væggene udsat for meget mere berøring end i de øvrige opholdsrum. Vælg som minimum en maling med glans 10 eller højere, for at få slidstærke vægge. Ønsker du et mere mat udtryk, henviser vi til Dyrup Mat og Vaskbar glans 5. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Vi anbefaler: Dyrup Væg 10 ekstra dækkende eller Dyrup Mat og Vaskbar 5.

 

Hvilken maling til døre, vinduer og paneler?

Når det kommer til maling af døre, vinduer og paneler, anbefaler vi at du vælger en maling med høj glans, da disse overflader udsættes for meget berøring. Vi har træmaling ned til glans 10 med stor slidstyrke, men dog er glans 25 meget brugt da, døre og fodlister m.m. ofte er malet i glans 20 fra fabrik. Køb udvalget af maling til træ og metal.

 

 

Dyrup børneværelse

Hvilken maling til gulvet?

Dit gulv udsættes for meget slid og kræver hyppig rengøring. Derfor anbefaler vi at du som minimum bruger en maling med glans 50 til gulve. Ønsker du en mere lakblank overflade, skal du vælge en maling med endnu højere glans eller for eksempel Dyrup Gulvlak. Køb udvalget af maling til gulvet.

Vi anbefaler: Dyrup gulvmaling 50 – vand- eller oliebaseret.

 

Hvilken maling til loftet?

Når du maler lofter, skal du gå efter en maling med en lav glans, der giver en mat overflade, således at du undgår at lyset reflekteres. Som hovedregel kan du gå efter en maling med en glansværdi mellem 2 og 5, når du køber loftmaling. Køb udvalget af maling til væg og loft.

Til gipslofter anbefaler vi Dyrup Reflexfri maling glans 02 til gips samt filtet lofter. Med denne kan du skjule overgange fra ruller m.m. ved lysindfald.

Dyrup farveprøve

Farveprøver

Er du usikker på valg af farve til væggen, så anskaf en farveprøve, inden du maler et helt rum. En god idé er at male en farveprøve både på det lyseste og det mørkeste sted i rummet, så du bedre kan vurdere farven i forskelligt lys. Du kan få inspiration til valg af farve til hjemmte i vores guide.

 


I 10-4.dk kan du købe en farvetester i glans 5, som kan tones i flere farver og vi står klar i vores butikker til at hjælpe dig med at vælge den rette maling med den rette glans.

 

I 10-4.dk har vi Dyrup maling, som er en kvalitetsmaling og som kan tones i mange farver. Når du køber maling, vælger du farve på farvevælgeren, som du finder på de forskellige maling, som kan tones.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.