5. jul. 2024

Guide til valg af sikre låse og låsecylindre

Guide til sikre låse og cylinderlåse

Opdag hvordan du effektivt beskytter dit hjem mod indbrud med den rigtige lås. Vores guide giver dig indsigt i valg af sikre låsecylindre, tips til udskiftning, og hvordan du sikrer, at dine låse opfylder nutidens sikkerhedskrav. Læs med og gør dit hjem sikrere i dag!

Din lås kan være for gammel - tjek om dine låse stadig er sikre

Er du flyttet i nyt hus eller har du ikke helt overblik over, hvor mange nøgler der er i omløb? Der kan være mange grunde til at tjekke, om du har brug for nye cylinderlåse i din privatbolig eller på arbejdspladsen. En måde at sikre dig at dine låse stadig er sikre, er at tjekke dit nøglebundt. Hænger her den traditionelle Ruko-nøgle med rundt hoved? Så bør du skifte dine låse. Ifølge Ruko/Assa Abloy blev denne slags nøgle lanceret i 1930´erne og er af lav sikkerhed i forhold til de moderne cylinderlåse man kan få i dag.

Nøglen med det runde hoved indeholder kun 5 stifter, og anbefales derfor ikke til yderdøre. Dine låse skal desuden både have bore- og dirkesikring, for at have den højeste sikkerhed. Hvor sikker din lås er, er skjult inde i selve låsecylinderen. Cylinderen indeholder en række stifter og jo flere stifter, jo mere sikker er låsen. I dag anbefales det, at cylinderen er med minimum 6 stifter, da denne er sværere at dirke eller bore op. Så jo mere kompleks en låsecylinder er, jo højere sikkerhed har låsen.

Ruko låsene og nøglerne fra Ruko / Assa Abloy er, udover at være bore- og dirkesikrede, også patenterede. Det betyder at du er sikret mod ulovlig kopiering af dine nøgler. Kun originale nøgler og låse kan anvendes sammen. Har du brug for en ekstra nøgle, skal du derfor kontakte din lokale 10-4 butik eller en anden godkendt Assa Abloy forhandler, som kan kopiere din nøgle.

Se vore udvalg af dørgreb og låse

Hvad er en låsecylinder?

En låsecylinder er fyldt med mekaniske dele og er med til at bestemme sikkerhedsniveauet for din lås. Jo flere stifter og avanceret mekanik, des højere sikkerhed.

Men hvordan ved du hvad den rigtige lås er til din dør? Et godt råd er at have en cylinderlås på yderdøren med minimum 6 stifter. På indersiden kan du vælge mellem at have en vrider eller en lås, der skal åbnes med nøgle på begge sider af døren.

Ruko/ Assa Abloy er et de førende brands inden for godkendte cylinderlåse, når du skal beskytte dit hjem og din ejendele. Cylinderlåsene fra Ruko er både udstyret med dirke- og boresikring, som betyder at ubudne gæster, får svært ved at trænge ind i dit hjem.

Hvilken sikkerhed skal din låsecylinder have?

Når du vælger en låsecylinder til din bolig, eller blot skifter ny lås i en gammel dør, er det vigtigt at overveje sikkerhedsniveauet for at sikre dit hjem mod indbrud. Her er en oversigt over forskellige låsecylindre og deres sikkerhedsniveauer:

Garant Plus

  • Garant Plus er toppen af sikkerhed for private boliger med en låsecylinder, der indeholder 16 stifter. Dette høje antal stifter giver Garant Plus det højeste sikkerhedsniveau, hvilket gør den ideel til yderdøre. Med Garant Plus følger et kort med en personlig kode, som sikrer kontrol over antallet af nøgler til din bolig og giver en unik sikkerhed. Fordelen ved Garant Plus er at nøgler IKKE kan kopieres uden koden fra kortet.

Serie 1200

  • Serie 1200 tilbyder et højt sikkerhedsniveau med en cylinder, der indeholder 6 stifter og en nøgle med 12 koder. Dette gør Serie 1200 til en sikker løsning for din bolig, hvor nøglen har dobbelt så mange skæringer sammenlignet med nøglen til Serie 600. En kodebrik medfølger til låsen for yderligere sikkerhed ved bestilling af ekstra låsecylindere eller nøgler.

Serie 600RB

  • Serie 600RB er en opdateret og patenteret version af Serie 600 med dirke- og boresikring. Denne lås er en god mellemvej i sikkerhed, hvor den nye nøgle kan åbne gamle Serie 600 låse med samme nøglekode, men gamle nøgler uden patent kan ikke åbne de nye låse. Dette sikrer en opgradering i sikkerhed uden at skulle udskifte alle låsecylindre på én gang.

Serie 600

  • Serie 600, genkendelig på det trapezformede nøglehoved, har en grundlæggende boresikring med en cylinder, der indeholder 6 stifter. Denne teknologi anbefales dog ikke til aflåsning af yderdøre, da den ikke længere lever op til moderne sikkerhedskrav.

Serie 500

  • Serie 500 har det laveste sikkerhedsniveau med kun 5 stifter i låsecylinderen og er kendetegnet ved nøglen med det runde hoved. Denne lås anbefales ikke til aflåsning af boliger, specielt ikke til yderdøre, grundet dens lave sikkerhedsniveau.

Ved valg af låsecylinder er det essentielt at overveje sikkerhedsniveauet i forhold til dine behov og boligens placering. Højere sikkerhedsniveauer anbefales til yderdøre for at sikre den bedste beskyttelse mod indbrud.

Hvilken form skal din låsecylinder have?

Cylinderlåse fra Ruko/Assa Abloy findes i tre forskellige faconer. Når du skal skifte en eksisterende cylinderlås med en nyere model, skal du sikre dig, at den nye cylinder har samme facon som din nuværende. På den måde er du sikret at den nye cylinder passer ind i den låsekasse, som sidder inde i døren.

Faconen på en låsecylinder til yderdøren kan enten være rund, oval eller dråbeformet. Den dråbeformede cylinderlås hedder også en profilcylinder.

Låsecylinderens facon er ikke afgørende for hvor sikker låsen er, men afhænger af, hvilken låsekasse der sidder i din dør.

Rund cylinder

Den runde cylinder sidder på den udvendige side af yderdøren, så du kan låse efter dig, når du går hjemmefra. Den runde cylinder er placeret under dørgrebet på din dør.

Rund cylinderlås

Oval cylinder

Den ovale cylinder sidder ligeledes på den udvendige side af yderdøren og anvendes ofte til hoveddøre og terrassedøre med en vrider på indersiden af døren. Den ovale cylinder er placeret over dørgrebet.

Oval cylinderlås

Profilcylinder / Dråbecylinder

En profilcylinder er monteret igennem døren og kan fås med både en lille eller en stor vrider til den indvendige side af døren. De fås også med cylinder på både udvendig og indvendig side, hvis man vil bruge en nøgle på begge sider af døren. Profilcylinderen er placeret under dørgrebet. Profilcylindre findes i mange forskellige dimensioner, derfor er det vigtigt at være opmærksom på centerhullets afstand til både cylinder (c) og knop (k) siden.

Hvis du har problemer med at finde den rigtige størrelse, kan du komme ind i din nærmeste 10-4 med din gamle lås, hvor vi vil stå klar til at finde den rigtige størrelse.

Profilcylinderlås

Dør med cylinder og vrider

Vil du gerne have en vrider på den indvendige side af døren, skal du vælge en oval cylinder eller en profilcylinder.
Forskellen på de to cylindre er størrelsen. Den ovale cylinder er større i diameteren end profilcylinderen, dog vælges typen af cylinder ud fra hvilken type låsekasse der sidder i døren.

Dør med lås på begge sider

Vil du gerne kunne låse din dør med nøgle både udvendig og indvendig fra, skal du vælge en rokoko cylinder, hvis denne passer i din låsekasse.

Rokokocylinderen monteres på den indvendige side af døren med to skruer. Monteres på indersiden på grund af sikkerheden, sådan at udefrakommende ikke kan tilgå låsecylinderen og derved bryde ind.

Hvis låsekassen i din dør bruger profilcylinder, skal der i stedet for Rokoko vælges en profilcylinder uden knob, men med cylinder i begge sider.

Rokokocylinder

Sådan skifter du selv din låsecylinder

Det er faktisk ikke så svært at skifte låsecylinderen selv. Men det er en god idé at gøre forarbejdet godt, så du er helt sikker på at den nye cylinder passer til døren.  

Mål døren inden du køber din nye låsecylinder

Inden du går ud og anskaffer dig en ny låsecylinder, er det vigtigt at du måler din dør og undersøger et par ting.

For eksempel er din dør højre- eller venstrehængt? For at finde ud af dette, skal du stille dig på den side af døren, hvor du kan se hængslerne, når døren er lukket. Sidder hængslerne til venstre er døren venstrehængt, og omvendt hvis det er til højre.

Låsen betegnes efter døren. Det vil sige, at den venstrehængt dør har en venstrelås og en højrehængt dør har en højrelås.

Derefter skal du kende 3 forskellige mål på døren:

  • A-mål er afstanden fra midten af låsekassen til den udvendige side af døren. Brug A-målet når du skal finde de rette produkter til låsens udvendige side.
  • B-mål er afstanden fra låsekassen til udvendige side af døren. Brug B-målet til at finde de rette produkter til låsens indvendige side.
  • C-mål er afstanden fra selve døren til det yderste punkt på cylinderringen, der sidder på den indvendige side. C-målet bruges hvis du ikke har en vrider på den indvendige side af din dør.

Du kan med fordel bruge Assa Abloys tilbehørsberegner til opmåling a din dør. Du finder tilbehørsberegneren her

Mål din dør

Afmontering af den gamle låsecylinder

Start med at løsne de to skruer på vrideren på indersiden af døren. Sørg for at holde fast på cylinderringen på ydersiden af døren, så den ikke falder på gulvet, når skruerne løsnes.

Når vrideren og den udvendige cylinderring er fjernet, skal du herefter fjerne vriderpinden, der holdes fast af to skruer. Vær opmærksom på at selve cylinderen løsnes, så sæt gerne en finger udvendig igen, så den ikke falder ud.

Nu kan du trække cylinderen ud på dørens forside. Træk herefter pladen med vridepinden ud på indersiden af døren.

Nu er du klar til at sætte din nye låsecylinder i.

Sådan sættes den nye låsecylinder i

Nu skal du til at sætte en ny cylinder i. Tag gerne nøglerne ud af den nye cylinderlås, så du ikke beskadiger nogle af delene, når du sætter den i. På den måde sørger du også for, at den bliver i den rigtige position.

Når låsen skal samles, skal de to lange skruer på pladen med vriderpinden, fange cylinderens skruehuller på ydersiden, hvor du skal skrue dem fast.

Tjek gerne undervejs at låsemekanismen virker ved at dreje lidt på vrideren eller prøve at dreje med nøglen. Låsen skal kunne drejes uproblematisk.

Derefter skal du sætte cylinderringen på. Du kan både få cylinderringe med og uden skruehuller. Om du vælger det ene eller andet kommer kun an på udseendet af låsen men hvis cylinderringen er med skruehuller skal skrueenderne sidde på indersiden, så tyve ikke kan tilgå dem udefra.

Til sidst skal du sætte vrideren på. Kontroller om den virker som den skal. Sæt nu cylinderringen på den anden side. Det kan godt være lidt et pillearbejde men det kan lade sig gøre. Spænd skruerne, så de griber fast og sørg for at vrideren sidder som den skal, inden skruerne efterspændes.

Du har nu monteret din nye låsecylinder.

Elektroniske låse

Hvis du eller en i din husstand er typen der aldrig kan finde sin nøgle, så har vi hos 10-4.dk også et godt udvalg af elektroniske låse, som kan låses og låses op både med nøgle, kode og app. Med denne type lås er man sikret nem adgang til sit hus.

Hvis dette er noget for dig, kan du se udvalget af elektroniske låse, eller kontakte din nærmeste 10-4 butik.

Ønsker du at få skåret nye nøgler eller få lagt ny eller eksisterende lås om til nye eller ældre nøgler, kan vi i 10-4.dk også klare den. Find din nærmeste 10-4 Byggemarked og Tømmerhandel og få rådgivning om både nye og eksisterende Ruko nøgler og låse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.