9. okt. 2024

Huset og haven i november, få tips hos 10-4.dk

Huset og haven i november

Når vi når til november, er det tid til at tænke over, hvordan du bedst kan vedligeholde dit hjem og din have i takt med, at temperaturen falder og naturen gør sig klar til vinteren. Årets gang i huset og haven handler om at tage små, men vigtige skridt for at sikre, at både dit hjem og din have er klar til de udfordringer, de kolde måneder byder på. Ved at følge denne måned-for-måned kalender får du hjælp til at holde styr på, hvilke opgaver der skal løses hvornår.

Se hele årets gang i huset og haven

Huset i november

Ved at følge årets gang måned for måned, får du ikke kun ro i sindet, men du undgår også uforudsete overraskelser, der kan være dyre at rette op på. Det handler om at være på forkant. For eksempel kan du med den rette forberedelse undgå frostsprængninger i rør eller at din have lider under vinterkulden. Kalenderen giver dig en struktureret tilgang, så du altid ved, hvad der er vigtigt at gøre nu og i de kommende måneder. På den måde er dit hjem og din have altid i topform, og du kan nyde vinteren uden bekymringer.

Tjek dit varmesystem

Tiden er igen kommet til at der er koldt om aftenen samt om natten, og radiatorer eller gulvvarme skal i gang igen. Luftlommer i radiatorerne kan reducere varmestrømmen og gøre varmesystemet mindre effektivt. Udluft derfor radiatorerne for at sikre, at de opvarmer rummet jævnt. Hvis du bruger en varmepumpe, fyr eller gasfyr, kan det være klogt at få varmesystemet serviceret af en professionel, Det kan forhindre nedbrud midt om vinteren og forbedre systemets effektivitet, som både gælder for sommerhuset og hjemme i huset. Sørg for, at termostaterne virker korrekt, da de ellers kan give en uensartet opvarmning af huset og ujævn brug af radiatorer og gulvvarme.

 

Årets gang i huset og haven hos 10-4.dk

Vand i sommerhuset – husk at slukke for vandet

Hvis dit sommerhus står tomt hen om vinteren, er det vigtigt at lukke for hovedhanen for at forhindre, at vandet fryser og forårsager frostsprængninger i rørene. Åbn haner og ventiler for at tømme vandet ud af systemet, inklusive eventuelle vandtanke, brusekabiner og toiletter. Det reducerer risikoen for skader forårsaget af frosset vand. Temperaturen i sommerhuset skal dog helst være på minimum 15 gader, hvis du vil undgå frostskader på vandrør, hvorfor det giver mening at besøge sommerhuset jævnligt henover vinteren og opvarme alle rum. 

Når du nu er i sommerhuset alligevel, kan du fjerne ekstra nøglen under potteplanten, fjerne ting af værdi som frister indbrudstyve, åbne skabe og skuffer for at vise at de er tomme. Det kan også være en hjælp at tilmelde dig en sms tjeneste f.eks. hos dit forsikringsselskab, så du ved hvornår der kommer ekstra meget regn og rusk.

Test røgalarm og kuliltealarm

En røgalarm er den billigste livsforsikring man kan få, Tryk på testknappen på både røgalarm og kuliltealarm for at sikre, at de virker korrekt. Hvis de ikke giver lyd, skal batterierne udskiftes eller enhederne skiftes ud. Selvom alarmen virker ved test, er det en god idé at udskifte batterierne årligt for at være sikker på, at de fungerer i en nødsituation. Sørg for, at du har alarmer placeret i nærheden af soveværelser, i køkkenet, og hvor der er potentielle kilder til kulilte, som ved brændeovn eller fyr. Rækken af flere røgalarmer er også en sikring mod at hvis den ene ikke virker er den næste klar til at give lyd. Hos 10-4 kan du få et udvalg af røgalarmer og batterier som typisk er dem på 9V.

Fugt og skimmelsvamp

Vintermånederne medfører ofte, at folk holder vinduer og døre lukket for at bevare varmen, men dette kan medføre dårlig ventilation og fugtophobning. Derfor er det vigtigt at holde øje med potentielle fugtkilder i hjemmet. Fugt kan trænge ind gennem vægge, vinduer eller tage, især hvis der er revner eller dårlig isolering. Tjek steder som kældre, badeværelser og køkkener for fugtophobning og vær særligt opmærksom på rum med dårlig ventilation.

Hold øje med mørke pletter, en muggen lugt og fugtige overflader. En fugtmåler kan hjælpe dig med at identificere et forhøjet fugtniveau i vægge og lofter, hvor det kan være svært at se med det blotte øje. Fugtige områder kan hurtigt udvikle skimmelsvamp, hvilket kan skade både dit hjem og dit helbred. Sørg for at lave en regelmæssig udluftning, eller overvej at installere et ventilationssystem i rum med høj luftfugtighed, som badeværelser og køkkener.

At tage hånd om fugt i november kan hjælpe dig med at forhindre skade på dit hjems struktur og forbedre indeklimaet, hvilket er vigtigt for både sundhed og komfort. Fugt kan forårsage råd i træværk, skade vægge og lofter og være grobund for skimmelsvamp, som kan føre til åndedrætsproblemer og allergiske reaktioner. Derfor er det afgørende at være proaktiv og forebygge fugtproblemer, før de bliver alvorlige. Læs mere i vores guide til hvad kan jeg gøre ved fugt i kælderen.

Frostsikring og isolering af rør

Sørg for, at uisolerede rør i kolde områder som kældre og lofter er isolerede f.eks. med rørskåle, da du kan forhindre frostsprængninger og varmetab i rørene. Hvis du har udendørs vandhaner eller slanger, bør du tømme dem for vand og slukke for dem, så de ikke fryser og sprænger. Alternativt kan man få en udendørhaner som er frostfrie. Det er vigtigt at gennemgå hele VVS-systemet for lækager, der kan forværres, når kulden rammer, som også gælder hvis du har en krybekælder eller et sommerhus. 

Artiklen fortsætter under billedet

 

Årets gang i huset og haven 10-4.dk

Maling indendørs kan øge velværet i hjemmet

I november er det ofte for koldt og vådt til at male udendørs, da malingen har brug for tørre og temperaturmæssigt stabile forhold for at hærde korrekt. Indendørs projekter påvirkes derimod ikke af vejret, og det giver derfor god mening at fokusere på opfriskning af vægge, lofter eller træværk i hjemmet. Især fordi vi nu går ind i de kolde måneder, hvor man tilbringer mere tid indenfor.

Ved at male i november kan du friske rummene op, så du får en lys og behagelig atmosfære i hjemmet, når vinterens mørke og kulde sætter ind. Et nymalet rum kan skabe en følelse af fornyelse og hygge, hvilket er ekstra værdsat, når man er indendørs det meste af dagen. Mange begynder også at forberede deres hjem til kommende gæster og familiesammenkomster i løbet af november. Ved at male kan du få dine stuer og spisestuer til at fremstå friske og indbydende før højtiderne. Et flot malet hjem skaber en indbydende stemning til gæster og forbedrer generelt følelsen af at være hjemme.

Maling er en relativt nem måde at forvandle et rum uden større renoveringer eller ombygninger. Lette farver kan hjælpe med at reflektere det begrænsede naturlige lys, så rummet føles større og lysere, selv på mørke vinterdage. Ved at vælge varme, indbydende farver, kan du skabe en hyggelig atmosfære, der passer til de kolde vintermåneder.

Udendørs timer på lyset, især hyggelyset

November bringer kortere dage, så det er en god idé at opsætte udendørs belysning på en timer, så det automatisk tændes, når det bliver mørkt. Udendørs belysning er ikke kun praktisk, men kan også skabe hygge. Sørg for at have passende belysning ved indgangspartier og terrasser, så du får en varm og indbydende stemning. Se vores julebelysning til inde og ude.

Tjek loftsrummet

Sørg for, at isoleringen i loftsrummet stadig er effektivt, og at der ikke er tegn på fugt eller skader fra skadedyr. Sørg for, at loftet er godt ventileret for at forhindre kondens og fugtophobning. Hvis ventilationen er dårlig, kan det lede til skimmelsvamp eller andre fugtrelaterede problemer.

Årets gang i haven hos 10-4.dk

Haven i november

Selvom november måske føles som en måned, hvor haven går i dvale, er der faktisk mange opgaver, du kan klare nu for at sikre, at haven trives gennem vinteren og står klar til foråret. Ved at tage de rette skridt nu kan du beskytte dine planter, forberede din græsplæne, rense tagrenderne og skabe gode forhold for havens fugle. November er en af de vigtigste måneder, når det handler om at give haven den bedste start på den kolde sæson – og der er masser af praktiske tips, der kan gøre arbejdet lettere for dig.

Hjælp havens fugle med vandbad og fuglemad

I november er det ikke kun dig selv og din have, der har brug for lidt ekstra omsorg – havens fugle har også brug for hjælp til at komme godt igennem vinteren. Når temperaturen falder, og naturens fødekilder bliver knappe, kan du gøre en stor forskel for fuglene ved at tilbyde dem både mad og vand.

Fugle har brug for vand til både at drikke og bade i, selv når det er koldt. Ved at stille et lavt vandbad frem i haven, hjælper du dem med at holde sig rene og hydratiserede. Sørg for at tømme og fylde vandbadet dagligt, så vandet ikke fryser. Fuglene har også svært ved at finde føde som bær, frø og insekter, og her kan du hjælpe ved at sætte fuglefoder frem. Fedtrige fødevarer som fuglekugler, solsikkefrø og nødder giver fuglene den nødvendige energi til at klare vinterkulden. Hæng foderkugler i træer eller sæt en foderstation op, hvor fuglene kan komme til maden uden at være udsat for rovdyr. Se vores udvalg af fuglehuse, foderautomater og fuglemad.

Plantning i bedet

November er stadig en god måned til at plante træer, buske og hække, da jorden endnu er varm nok til, at planterne kan etablere sig, inden frosten sætter ind. Så længe du kan få spaden i jorden kan du plante buske, stauder og hyggelige juletræer til belysning. Efterårsplantning sikrer, at planterne får et forspring til foråret, da rødderne begynder at vokse og de små fimrehår udvikler sig vinteren over. Sørg for at vande godt efter plantningen og beskyt sarte planter med barkflis eller vinterdække.

Beskæring af buske og træer

November er et godt tidspunkt for vinterbeskæring af løvfældende buske og træer, og det er noget nemmere at se træets struktur, når der ikke er blade på grenene. Beskæring nu kan forbedre væksten til foråret og give bedre blomstring. Fjern døde, syge eller krydsende grene for at styrke plantens struktur. Vær dog opmærksom på, hvilke planter der har godt af beskæring på denne tid af året. Er du i tvivl så undgå det og vent til foråret. Se vores udvalg af beskæring.

Afdækning af krukker med blomster med vintermåtter

Sarte planter i krukker har brug for ekstra beskyttelse i de kolde måneder, så rødderne ikke fryser. Brug vintermåtter, granris eller bobleplast til at dække krukkerne og beskytte rødderne mod frost. Flyt eventuelt krukkerne tættere på huset eller ind i et drivhus for ekstra beskyttelse. Med den rette forberedelse kan dine krukkeplanter overleve vinteren og være klar til foråret.

Udendørs timer på lyset, især hyggelyset

De mørke novemberaftener er oplagte til at installere udendørs belysning, der både skaber hygge og sikkerhed. En timer til udendørs belysning gør det nemt at holde haven oplyst, uden at du behøver at tænke på at tænde og slukke manuelt. Overvej energieffektive LED-lys, som giver en varm og indbydende glød hele vinteren.

Græsplænen

Græsplænen skal have lov til et hvil, hvor for meget trampen rundt komprimerer jorden. Derimod kan du fjerne eventuelt nedfaldne blade så den får nemmere ved at få luft. Stik eventuelt lodrette huller i plænen med f.eks. en greb, for at overskydende regnvand nemmere kan sive ned i jorden.

Årets gang i haven hos 10-4.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.