Huset og haven i marts

Huset og haven i marts

Marts er årets første forårsmåned, og vinteren er officielt (ifølge kalenderen) overstået for denne gang.

I denne måned er de vigtigt at få kigget på, hvad vinteren har betydet for dit hus, og klargøre haven til sommersæsonen:

Huset i marts

Gennemgang af facade, gavl og sokkel

Vinteren kan være hård ved både facaden, gavlen og soklen. Det er derfor i disse dage en god ide at kigge huset efter for eventuelle skader, revner, løse fuger, rådne brædder mv. og få disse skader udbedret.

Kig nærmere på træværket i vinduer og døre

Marts er også en god måned til at tjekke træværkets tilstand i både vinduer og døre. Her er det naturligvis værd at kigge på træets tilstand, overflade og funktion.

  • Træets tilstand: Ser træet fint ud, eller er det råddent/nedbrudt?
  • Træets overflade: Skal det have olie eller maling?
  • Funktion: Kan dør/vindue stadig åbnes, uden problemer?

Forårsrengøring af boligen

I en normal hverdag er det ikke sikkert, at du/I kommer helt i bund med rengøringen. Men 1-2 gange om året kan det være en fornuftig ide at få gjort ordentligt rent i hele huset.

Marts er en god måned at gøre det i, så huset er i god stand inde, når vejret forhåbentligt snart indbyder til mere tid i haven.

Haven i marts

Plant træer og buske

Hvis vejret indbyder til det (hvis vejret ikke er for køligt), kan du nu begynde både at plante buske og træer. Hvis du planter tidligt, er der god mulighed for, at planterne faktisk også overlever.

Du kan også plante udvalgte blomster, der godt kan klare temperaturerne lige nu. Det er selvfølgelig dog ikke så smart at plante deciderede sommerblomster, da chancen for at de overlever er ret lille.

Beskær buskene nu, inden de sætter knopper

Mange buskene kan med fordel beskæres i marts, inden blomstringen for alvor går i gang. Hvad du skal gøre ved den enkelte busk afhænger naturligvis af, hvilken busk der er tale om.

Læs Bolius’ guide på området her: https://www.bolius.dk/beskaering-af-traeer-og-buske-17034

Fjern ukrudt i haven og køkkenhaven

Er vinteren temperaturmæssigt gået på hæld, vil ukrudtet lige så stille vise sig i haven. Ved allerede at udrydde nu, kan du spare tid på den lange bane, når sommeren for alvor viser sig fra sin gode side.

For det første viser ukrudtet sig tidligere end de andre ”almindelige” planter i haven, og for det andet har de endnu ikke fået lange rødder endnu, hvorfor de er lettere at fjerne nu, end hvis du først fjerner dem i sommermånederne.

Fjern mos i haven

Hvis du ønsker en mosfri plæne, når vejret bliver bedre, er marts en god måned at tage kampen op mod mosset i, da det her oftest vil sidde løst. Tag kampen op med en rive, plæneklipper, elektrisk mosfjerner, pesticider eller en vertikalskærer.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.