Huset & haven i januar - hvad skal gøres?

Huset & haven i januar

Januar måned er ikke den måned, der er allermest at lave i haven. Der er dog alligevel opgaver at udføre, som du kan få gavn af senere på året. Inde i huset er januar en god måned at tjekke op på nogle af de ting, som du måske ikke når/har mulighed for at kigge på i løbet af året, men som er vigtige at få styr på.

Huset i januar

Opgaver i boligen i januar:

Hold styr på dit el-, vand- og varmeforbrug

Starten af året er et godt tidspunkt at tjekke op på, om der er udsving at spore i el-, vand- eller varmeforbruget i boligen.

Er der hul på vandrør et sted? Har et nyt apparat betydet et større elforbrug end året før? Og bruger du mere varme, end det er nødvendigt? Tjek det hele igennem, så du kan rette ind i det nye år.

Luft ud - selv om vinteren

Det er vigtigt at lufte ud hele året – også om vinteren.

Mange dropper udluftningen om vinteren, for at holde på varmen, men det er vigtigt for at holde et godt indeklima og et godt helbred for beboerne i huset – hele året rundt.

Luft gerne ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk, så den gamle luft skiftes ud med nyt.

Gennemgå alle husets døre og skru løse håndtag fast

Januar er en god måned at tjekke op på ”mindre” problemer, som fx dørhåndtag. Typisk opstår der problemer pga. en løs roset eller et løst håndtag på dørgrebspinden:

  • Rosetten kan (måske) blot fikses, ved at efterspænde skruerne. Er skruerne slidte, kan problemet oftest løses ved at udskifte skruerne i rosetten
  • Er selve håndtaget løst, kan det også (i nogle tilfælde) blot løses ved at efterspænde skruerne. Er dette ikke løsningen kan det enten løses ved at bore nye huller til dørgrebsstifterne. Skift evt. dørhåndtagne ud.

Få styr på de elektriske fejl i hjemmet (det, du selv kan gøre)

Som almindelig beboer, har du lov til at:

  • Udskifte en stikkontakt
  • Udskifte en afbryder, hvis du udskifter med en, der passer til den allerede installerede dåse
  • Trække ledninger til lamper fra stikkontakter eller lampeudtag
  • Sætte lamper op

Januar er en god måned at udføre denne type opgaver i, så du er klar til resten af året.

Gennemgå dine forsikringer

Januar er en god måned at give dine forsikringer et hurtigt tjek. Mange forsikringsselskaber har online-værktøjer til at vurdere dit indbo, men du kan også blot ringe til dit forsikringsselskab og få en snak om dine forsikringer og om de passer til dit behov.

Haven i januar

Opgaver i haven i januar:

Giv græsplænen ro

Har du klippet græsset for sidste gang i år? Så er det bedst blot at lade græsset være nu, og lade det hvile frem til det igen begynder at spirre i forårte. Undgå at gå for meget på det – og især i frostvejr.

Gør rent i drivhuset

Medmindre du benytter drivhuset til vinteropbevaring af diverse planter og/eller krukker, er det en god årstid at få gjort godt rent i drivhuset.

  • Fjern planterester fra sidste sæson. De kan evt. indeholde svamp- eller sygdomme.
  • Fjern alger på alle flader. Benyt en stiv børste, rent vand og en god sæbeblanding. Brun sæbe er særligt nyttigt her, da det løsner alger og tager livet af skadedyrene i drivhuset.
  • Foretag et jordskifte i drivhuset, så du har de bedste betingelser for god vækst næste sæson.

Vask dine krukker og pas på dem over vinteren

Vask krukkerne af inden den nye sæson. Det bliver du glad for er gjort, når det bliver tid til igen at plante ud i krukkerne. Ligesom i drivhuset, kan der være masser af bakterier, rødder og jordrester i drivhuset – og måske sygdomme.

Er vinteren hård med regn og hård frost, vil det være bedst at tage krukkerne indenfor, så de ikke går i stykker inden den nye sæson.

Planlæg næste sæson

Modsat mange andre måneder af året, er haven gået lidt på hæld, og det er nu en god ide at trække luft ind og planlægge næste år.

Fordelen ved at planlægge foråret nu er, at du lettere undgår ”hovsa”-løsninger og fejlkøb.

Er haveredskaberne klar?

Ny sæson og nye opgaver – kan redskaberne stadig ”klare mosten”?

Skal øksen have nyt skaft? Skal elredskaberne have olie? Tjek haveredskaberne nu, så de er klar, når sæsonen starter igen i foråret.

Køb frø og sæt dem til spiring

I januar begynder de første frøposer ofte at komme. Et godt råd er derfor, hvis du er på udkig efter nogle af de lidt mere specielle typer at købe dem når du ser dem. De kan nemlig hurtigt forsvinde.

De mere almindelige typer er oftest lettilgængelige det meste af sæsonen.

Fjern sne fra planter

Sne og frost kan være hård ved haven, og især store mængder tøsne kan let ødelægge planter og knække selv de tykke grene.

Du kan hurtigt klare problemet ved at ryste træerne og hække fri for sneen.

Mad og drikke til fuglene

Husk fuglene i de helt kolde dage. Det kolde vejr gør det sværere for fuglene at finde føde og vand.

Er det rigtig koldt, vil vandet naturligvis fryse til is. Så vandskålen skal både tilses og fyldes ofte – og evt. med varmt vand, så der går længere tid før vandet fryser igen.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.