Huset & haven i december - hvad skal jeg lave?

Huset og haven i december

Huset i december

Tjek selv dine elinstallationer

Større fejl i elinstallationerne er sværere for den glade amatør at opdage. Men der kan alligevel være noget hentet i, at tjekke fx elapparater, kontakter og lamper

  • Tjek elapparaterne for synlige skader, løse forbindelser eller buler
  • Tjek hvor meget der er sat til en stikkontakt. Er mere end 4 forskellige apparater sluttet til, kan det skabe en større risiko for eventuelle brande. Har du koblet flere stikdåser sammen, vil denne risiko blive endnu større.
  • Tjek lamperne ift. åbne samlinger eller andre skader, der gør dem farlige at have tændt. Herud over kan du ved samme lejlighed sikre, at pærens watt passer med det der er anbefalet, til den pågældende lampe.

Tjek om dit hjem er brandsikkert

Brandalarmer er uundværlige i hjemmet, da de faktisk kan komme til at betyde forskellen mellem liv og død.

Som oftest har du en, af to forskellige typer brandalarmer:

  • Den/de strømforsynede brandalarm(er), som er koblet op i hele huset. Dette kan også være en brandalarm, der er en del af din tyverialarm. Fordelen er, at de er meget driftsikre, og går en alarm, går de alle
  • Den batteridrevne røgalarm gør det, den skal – men skal løbende kontrolleres, og minimum en gang årligt tjekkes ift. om batteriet snart skal skiftes.

Haven i december

Plantning af nye træer og buske

Hvis ikke frosten har fået fat i jorden endnu, kan du sagtens plante nye træer og buske rundt i haven, så længe disse er løvfældende – altså træer eller buske, der taber bladene i løbet af året (typisk i efteråret i Danmark), for at danne nye blade igen.

Frostbeskyttelse af vandhaner, haveslanger og baljer

At vand kan fryse til is, hvis det er koldt nok, er nok basisviden for enhver. Det vil, med andre ord, også sige, at vandet kan fryse til is i fx vandhaner, haveslanger eller baljer, og skabe frostskader.

Husk derfor at tømme alle delene for vand, og luk for yderligere vandtilstrømning, så der ikke opstår skader.

Vand & foder til havens dyr

Uanset om du har egern, fugle eller andre dyr i haven, vil mange af dem have sværere forhold i frostvejret ift. at skaffe mad og vand.

Du kan hjælpe dem godt på vej vha. mad og vand ved foderbrættet. Vær dog opmærksom på, at der også kan dukke bl.a. rotter op ved brættet. Og er det mest dem, der spiser af foderet, er det bedst at stoppe fodringen med det samme.

Undgå for meget salt i tilfælde af glatte stier

Smeltevand med salt er ikke yndlingskost for planterne i haven. Så skal du passe bedst på dine planter, er det bedst at spare på saltet.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.