Hvilken hækkeklipper skal jeg vælge? (guide 2021)
Læsetid: ca. 10 minutter
Er din busk noget sjusk, eller mangler du bare en ny hækkeklipper? Så er du kommet til det rette sted! Hos 10-4 har vi nemlig lavet en guide til hvordan du finder den bedste hækkeklipper til netop dit behov. Hvad end du ønsker en hækkeklipper fra Bosch, Dewalt, Black & Decker, Al-ko eller Makita, så har vi den rigtige hækkeklipper til dig.
Krav til hækkeklipperen:
Inden du læser om fordele og ulemper ved forskellige typer af hækkeklippere er det vigtigt at du er opmærksom på hvad dit behov er. De faktorer som du skal tage med i dine overvejelser er: størrelsen på din hæk (højde, længde og bredde), tykkelsen på grenene og hvor meget hækkeklipperen Maks må veje. Nedenfor er faktorerne forbundet med en hækkeklipper listet, samt hvilke dimensioner på hækken de er relevante overfor.
Afstanden på knivbladene (snitstyrke)
Afstanden på knivbladene er det som afgør hvor tykke grene den kan tage. En stor afstand på knivbladene betyder at den kan tage tykke grene, hvor en kort afstand betyder at den er bedre egnet til tyndere grene. Nedenfor er der lavet et overblik over hvad du skal gå efter i forhold til hvor tykke grenene på din hæk er.
- 16 mm og ned, passer bedst til tynde grene.
- 20 – 26 mm kan tage normale grene.
- 27 – 30 mm og op efter kan tage tykke grene.
Slagtal (effektivitet)
Slagtallet afgør hvor effektiv din hækkeklipper er til at klippe grenene. Jo større din hæk er jo højere slagsantal skal du bruge, da det betyder at den kan klippe din hæk hurtigere. Nedenfor er der en oversigt over hvad et højt, mellem og lille slagtal er.
- 3000+ slag/min: meget effektiv.
- 2000 – 3000 slag/min: forholdsvist effektivt.
- 0 - 2000 slag/min: mindre effektiv.
Vægt
I forhold til vægt skal du være opmærksom på, at hvis du har en stor hæk, så skal du have en lettere hækkeklipper. Med en lettere hækkeklipper skal du ikke nemlig ikke holde for mange pauser eller være bange for at få ondt i ryggen.
- 3,5 - 4+ kilo er meget og egner sig ikke til store hække og svagere rygge.
- 3 - 3,4 kilo er medium og egner sig til mellemstore hække.
- 2-3 kilo er let og egner sig godt til større hække.
Snitlængde (længden på sværdet)
Snitlængden, eller længden på sværdet, betyder noget for bredden og højden på din hæk. Hvis du har en meget bred og høj hæk, så skal du selvfølgelig have en lang snitlængde. Nedenfor er der beskrevet hvad en lang, medium og kort snitlængde er:
- 55 cm + er en lang snitlængde og egner sig godt til høje og bredde hække.
- 50 cm er en mellem længde som passer godt til normale hække.
- 45 cm er forholdsvist kort og anbefales til mindre hække.
Typer af hækkeklippere: Batteri, ledning eller Benzin?
Nu har du en forståelse for de forskellige faktorer der afgør om en hækkeklipper passer til dit behov. Nu vil der blive taget udgangspunkt i de forskellige typer af hækkeklipper som findes på markedet, nemlig batteri (Akku), Lednings og benzindrevne hækkeklippere. Under hvert punkt vil der blive gennemgået de forskellige fordele og ulemper forbundet med dem.
Batteridrevet (Akku) hækkeklipper
En praktisk og støjfri hækkeklipper som du kan bruge over alt i haven, uden at skulle bekymre dig om ledningslængde eller Co2 udslip. En batteridrevet hækkeklipper vejer ikke særligt meget og er derfor let at håndtere, hvilket gør klipningen betydeligt nemmere. Det som du skal være opmærksom på når du køber en batteridrevet hækkeklipper, er batteriets levetid. Det kan være en stor fordel at anskaffe et ekstra batteri, eller købe en hækkeklipper med 2. Hvis din hæk er meget stor eller du tager dig god tid med klipningen er det vigtigt at dit ekstra batteri er opladet og klar til at sætte i. De fleste batterier kan klare en arbejdstid på omkring 60 minutter og kan oplades på 60 til 90 minutter. Den batteridrevne er desuden også en af de billigere hækkeklippere at anskaffe og reparere. Den kan dog komme til kort hvis der er behov for meget kraft.
Fordele:
- Let og håndterbar.
- Støjfri.
- Ubegrænset rækkevidde.
Ulemper:
- Opladning af batteri
- Kan være utilstrækkelig, ved opgaver som kræver en meget kraftig hækkeklipper
Hækkeklipper med Ledning
En hækkeklipper med ledning er, ligesom den batteridrevne, let og nem at håndtere. Den har heller ikke noget batteri som skal skiftes ud, da den har en konstant strømkilde. Det som du skal være opmærksom på når du køber den, er ledningens længde. Det skal være sådan at du kan komme til med hækkeklipperen i haven uden at du rykker den ud af stikkontakten eller at du kommer til at klippe den over. Hækkeklippere med ledning er også relativt billige at anskaffe og reparere. Problemet med ledningens længde kan også kommes til livs med en kabeltromle.
Fordele:
- Støjsvag
- Billig
- Let
- Skal hverken have benzin eller nye batterier
Ulemper:
- Kræver en stikkontakt
- Kan være svær at håndtere på grund af ledningen
- Kan være for svag til tykke grene
Benzindrevet hækkeklipper
Den benzindrevne er en kraftig hækkeklipper som kan klare næsten alle opgaver. Hvis du vil være sikker på at du anskaffer dig en hækkeklipper som kan løse opgaven, så skal du have en benzinhækkeklipper. Med den kraftige motor kan en benzindrevet hækkeklipper klippe næsten alle grene, uden problemer. Det som du skal være klar over når du køber en benzindrevet hækkeklipper, er det store støjniveau fra motoren, Co2 udslippet og anskaffelses- og reparationsprisen.
Fordele:
- Meget styrke
- Alsidig
Ulemper:
- Støj
- Forurening
- Forholdsvis dyr
Anbefalinger fra 10-4:
Nu hvor du har fået et overblik over hvilke behov som skal opfyldes i forhold til din hæk, og hvilke typer hækkeklippere der er, så er du klar til at vælge en hækkeklipper.
Se hele vores udvalg af udvalgte mærker her:
Nedenfor har du 10-4s anbefalinger inden for de 3 forskellige hækkeklipper-typer.
Batteri (Akku): Makita DUH523Z 18V
Med denne Makita hækkeklipper DUH523Z 18V får du en utroligt behagelig hækkeklipper. Makita har designet en miljøvenlig hækkeklipper som er støjsvag og ergonomisk opbygget. Hækkeklipperen vejer 3,3 kg og har et greb som er belagt med gummi. Med en snitstyrke på 15 mm og en snitlængde på 52 cm får du her en komfortabel hækkeklipper, som kan klare det meste.
Ledning: Bosch AHS 480-24 T 550W
Bosch AHS 480-24 T 550W er den perfekte hækkeklipper til dig som aldrig går ned på udstyr. Bosch har skabt en yderst effektiv hækkeklipper som har en imponerende skæreydelse. Du får et ubelastet slagtal på 2.800 omdrejninger i minuttet, en snitstyrke på 24 mm og en snitlængde på 48 cm.
Benzin: Makita benzin EH7500W 2T 0,9hk
Makita benzin hækkeklipper EH7500W 2T 0,9hk er en Kraftfuld og effektiv benzinklipper i høj kvalitet, som er lavet til dig der aldrig går ned på udstyr. Klipperen er udstyret med dobbeltslebne knive, som har en snitstyrke på 21,5 mm. Desuden har hækkeklipperen en snitlængde på 75 cm.
Andet udstyr til at holde din hæk pæn
Hos 10-4 sælger vi et væld af haveredskaber, som også kan bruges til din hæk. Hvis du finder ud af, en dag efter du har klippet din hæk, at du har misset et par grene, så er det træls at skulle finde hækkeklipperen frem igen. Det er der heldigvis råd for det. Du kan nemlig købe både grensakse og hækkesakse hos os.
Grensakse
Med en grensaks kan du få klippet enlige genstridige grene, uden problemer og uden at du skal slide på dine håndled og albuer. Takket være opbygningen af grensaksen får du nemlig meget klippekraft. Grensakse fås i forskellige størrelse som passer til forskellige størrelser af grene. Det er altså op til dig at finde ud af hvilke størrelse som du har behov for. Du kan dog altid tage det sikre valg og vælge en stor grensaks, så du ved at du kan klippe grenene.
Du finder her på siden forskellige modeller fra Fiskars og Grouw.
Hækkesakse
En hækkesaks har mindre klippekraft, men kan til gengæld tage mange små grene på samme tid. Hvis du har en hæk som skal klippe på en mere fin og/eller kompliceret måde, så er en hækkesaks en god ide. Hækkesaksen kan enten bruges til at klippe det hele på mindre hække som skal give haven et pænt udtryk, eller til at give det sidste finish til en større hæk efter du har været i gang med hækkeklipperen.
Hvornår og hvor ofte skal jeg klippe hæk?
Som udgangspunkt er der ikke noget fast tidspunkt som er det ”rigtige” at klippe hæk. Det er dog en dårlig ide at klippe hækken senere end august, da de nye skud som kommer efter klipningen ikke når at blive klar til frostvejret. Du risikerer derfor at din hæk fryser og bliver grim.
Hvis du vil have at din hæk bliver ved at være pæn, så skal du klippe den 2 gange hen over sommeren. Det er særligt gældende hvis din hæk er en løvfældende hæk, som taber bladene om vinteren, fx liguster, lærk og tjørn. Et godt udgangspunkt er at klippe hækken i starten af juni og så en gang i august, så holder du den pæn. Hvis du derimod kun vil klippe den en gang eller har en bøgehæk, så anbefaler vi at du gør det i juli.
Hvordan klipper jeg hækken lige?
Hvis du vil gøre det nemt for dig selv at klippe lige så gør du klogt i at sætte 2 pinde op på hver sin ende af hækken og så binde en snor imellem dem i den samme højde. Så kan du følge snoren hele vejen, og være sikker på at hækken får den ønskede højde hele vejen igennem.