9. aug. 2024
Vælg en dykpumpe efter dit behov
En dykpumpe er uundværlig i mange situationer og ikke kun ved skybrud og oversvømmede kældre. En dykpumpe er god at have ved hånden, hvis kælderen bliver oversvømmet men også hvis din swimmingpool eller havnebassinet skal tømmes for vand.
Der findes flere forskellige modeller men de fleste dykpumper er bygget op på samme måde. Dykpumpens kompakte pumpehus, suger vandet ind via bunden af dykpumpen ved derefter at pumpe det ud via slangen foroven på dykpumpen.
En dykpumpe gør arbejdet for dig, da den automatisk via en svømmeflyder kan tænde og slukke afhængigt af vandstanden. Det betyder at du faktisk kan placere din dykpumpe permanent i for eksempel kælderen, da flyderen registrerer, hvis vandstanden bliver for høj og den går derefter automatisk i gang. Når dykpumpen har pumpet tilstrækkelig med vand ud, afbryder flyderen pumpen igen.
Det skal du overveje før du køber en dykpumpe
Inden du går ud og investerer i en dykpumpe, skal du gøre dig klart, hvad du skal bruge din dykpumpe til.
Der er nemlig forskel på, hvor beskidt vand de forskellige dykpumper kan pumpe op. Nogle pumper kan klare meget beskidt vand med partikler op til 25 mm, hvorimod andre er til mere rent vand og kan kun overkomme mindre partikler.
Der er også forskel på hvor dybt dykpumpen kan suge, så her skal du også tænke over, hvor du vil anvende din dykpumpe.
Skal du bruge en dykpumpe til en brønd eller mindre havebassiner med forholdsvis klart vand, kan du som regel klare dig med en mindre pumpe, som kan klare mindre partikler.
Skal du derimod dræne en oversvømmet kælder eller en udendørs fiskedam, hvor vandet kan være grumset, skal du investere i en stor dykpumpe, der kan klare store partikler på 25 mm.
Selvom mange dykpumper ofte, er små og kompakte, kan de sagtens flytte flere tusind liter vand i timen. Dykpumpens evne til at flytte vand afhænger bl.a. af pumpens motor og kræfter men også af pumpeslangens størrelse og hvor højt vandet står.
Få et bedre indeklima med en affugter
Hvis du oplever fugt i hjemmet eller har haft en oversvømmet kælder, er det vigtigt at komme i gang med at affugte så hurtigt som muligt, så du kan sikre det gode indeklima.
Et fugtigt miljø i boligen kan både udløse lugtgener, mug og skimmelsvamp og kan skade både din bolig men også dit helbred. En affugter kan i det fleste tilfælde hjælpe ved at fjerne noget af fugten fra luften og derved sænke luftfugtigheden.
Hvilken affugter skal du vælge?
Ting du skal tænke over inden du køber en ny affugter, er blandt andet hvor stor en vandtank affugteren skal have. Vandtankens størrelse er afgørende for, hvor ofte den skal tømmes for vand. Du kan også få affugtere, som kan tilkobles en slange, som kan føres til et afløb. På den måde slipper du får hele tiden at skulle tømme den.
Du skal desuden tænke over, hvor stort et rum affugteen skal stå i, så du er sikker på at maskinen kan affugte hele rummet uden problemer. Det kan også være at du har brug for at flytte rundt på affugteren. Her er det en mindre og flytbar model du skal investere i.
Se også efter temperaturer affugteren kan indstilles til. Nogle affugtere kan indstilles til forskellige luftfugtighedsværdier, hvor affugteren så automatisk kan tænde og slukke alt efter rummets luftfugtighed.
Gå også gerne efter en affugter med lavt strømforbrug men som stadig er effektiv, så du sparer på elregningen.
Nogle affugtere kommer med ekstra funktioner som timere, apps osv. Er affugteren udstyret med støv- og/eller kulfilter, kan det være med til at fjerne lugtgener og beskytte affugteren mod at samle støv inden i.
Hvordan du bruger affugteren korrekt
Når du skal i gang med at affugte et rum, bør rumtemperaturen være minimum 15 grader og højst 30 grader, for en bedre tørring af rummet.
Brug en eller flere affugtere til luftfugtigheden er nede på ca. 35-40 procent. Hold alle døre og vinduer lukkede mens affugteren er i gang, så den ikke bruger kræfter på at affugte udeluften.
Affugt ikke i støvede miljøer, f.eks. under byggeri, da støvet kan skade motor og følere.
Lad affugteren køre indtil der kun er 12-15 procent i gulve og vægge. For ikke at påføre nye skader bør tallet ikke blive lavere end det.
Hvis du har haft en vandskade i for eksempel kælderen, så undgå skaltørring, hvor kun overfladen er tør. Lad derfor affugteren køre et par uger. Kontakt også dit forsikringsselskab, som kan hjælpe dig med at vurdere, hvor længe det skal tørre.
Se hele udvalget af affugtere her.