Guide til valg af bore-/skruemaskinen

Om du er flittig gør-det-selv´er eller professionel håndværker, så er en bore- og skruemaskine uundværlig i værktøjskassen.
Men hvilken bore-/skruemaskine skal du investere i? Og kan du nøjes med én maskine til det hele, eller har du brug for flere modeller?

Se hele vores udvalg af bore- og skruemaskiner her.

Slagboremaskine eller borehammer?

Hvilken type af bore- og skruemaskine du skal vælge, afhænger meget af dit behov og hvilke materialer du skal bore og/eller skrue i.
Måske du skal i gang med at bygge din egen terrasse? Det kan også være at du har brug for at samle et IKEA-møbel eller måske bare hænge et par billeder op?

Der findes overordnet 3 typer af boremaskiner:

 • Bore-/skruemaskinen er god til mindre opgaver som ophængning af billeder og andet, samling af møbler og andre småreparationer

 • Boremaskinen er bedre til lidt tungere boreopgaverne, da den kører med flere omdrejninger end bore- /skruemaskinen

 • Slagboremaskinen eller borehammeren er den helt tunge dreng i klassen med et kraftigt slagværk og er til dig, der skal bore store huller i hård beton

De fleste boremaskiner kan også anvendes som slagboremaskine. En kvalitetsboremaskine vil kunne bore i blødere beton og mursten. Skal du bore i hård beton eller sten vil borehammeren dog være det rette valg.   

Vi anbefaler selvfølgelig altid at vælge en skrue- og boremaskine i god kvalitet, så den er kraftfuld nok, når du gerne vil bore i hårdere materialer.

9 ting du skal overveje før køb af bore- /skruemaskine

Der findes mange forskellige mærker på markedet men hvad er de vigtigste ting du skal se efter? Disse 9 overvejelser bør du gøre dig, inden du træffer dit valg.

 • Spænding: Spændingen er lig med maskinens motorkraft og kan svinge fra 3,6 volt helt op til 36 volt. De fleste maskiner er på 12-18 volt og kan klare det meste

 • Borepatron: På små maskiner kan borepatronen være på kun 10 mm. Vil du gerne bore med større bor, bør den være mindst 13 mm. De mest populære borepatroner er med selvspændende patron, som gør det nemt og hurtigt at skifte bor

 • Momenttrin: De fleste bore-skruemaskiner har momenttrin fra 1-10. Indstil det rigtige momenttrin, når du sætter skruer i, så du undgår at skrue for dybt i materialet. Start med de laveste trin først

 • Gear: Langt de fleste modeller har to gear. 1. gear - færre omdrejninger men højt drejemoment og dermed mere skruekraft. 2. gear - primært til at bore. Under boring er det vigtigt med høje omdrejninger, særligt i meget hårde materialer

 • Hus: På dyre modeller er huset støbt i kvalitetsplast eller metal, så maskinen kan holde til en mere hårdhændet behandling

 • Motor: Mange populære modeller er med kulløs eller børsteløs motor. Her er kullet er erstattet af elektronik, som ikke giver nogen friktion og derved giver en mere energieffektiv motor, længere levetid og bedre udnyttelse af batteriet

 • LED-lys: Nogle modeller har LED-lys på fronten. Det er en fordel, når du arbejder steder med svag belysning

 • Greb: Med blød belægning får du godt greb om maskinen

 • Batteri: Jo flere amperetimer, desto længere tid kan du arbejde uden at lade op

Med eller uden batteri?

Som med så meget andet elværktøj kan bore- og skruemaskiner både fås med en batteridrevet motor eller en leding, som giver maskinen strøm.

Eldrevet boremaskine

Når du vælger en el-boremaskine, behøver du aldrig at tænke over, om der er nok strøm på batteriet og med en god forlængerledning, kan du altid nå en stikkontakt. Med en eldreven maskine løber du aldrig tør for kræfter og skal ikke vente på et batteri, der skal lade op.

Skal du bruge en kraftfuld boremaskine anbefaler vi en eldrevet, da den ofte giver en højere ydelse i meget kompakte materialer.

Batteridrevet boremaskine

Mange af de populære modeller er med akku eller batteri og i langt de fleste tilfælde vil en batteridrevet bore- og skruemaskine være kraftig nok til at klare bore- og skrueopgaverne.

Med en batteridrevet bore- og skruemaskine kan du altid arbejde, selvom du ikke har adgang til strøm og er det mest praktiske valg, hvis du skal have den med rundt til forskellige opgaver i løbet af dagen.

De forskellige mærker optimerer hele tiden på deres batterier og ladere og der er desuden mange af mærkerne, hvor du kan anvende samme batteri, til flere af dine maskiner.

Størrelsen på maskinen er også vigtig. En lille bore- og skruemaskine er god til at komme til med på steder med lidt plads, som for eksempel hvis du skal samle møbler. Hvorimod en stor maskine kræver mere plads men har også flere kræfter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.