Huset & haven i august - hvad skal der styr på?

Huset & haven i august

Der er stadig masser af vigtige og/eller nyttige opgaver at udføre i haven, mens august indendørs måske mest går på at nedkøle huset.

Huset i august

Sluk ikke-nødvendige el-apparater, når du skal på ferie

Når du skal på ferie, er der flere ting der giver god mening at gøre, inden huset lukkes ned for ferien. En af de ting er at gå huset igennem for el-apparater, der ikke behøver være tændte i ferien, og sørge for kontakten er slukket, så du ikke skal bruge penge på stand by-strøm. Se vores udvalg af Døgnur her.

Gå husets hængsler efter, og smør dem med oliekanden

Har du noget tid til overs i ferien, kan du med god grund bruge lidt tid på at gennemgå husets hængsler, og smøre dem med oliekanden. Se vores udvalg af smørelse.

Holde temperaturen nede i boligen, i sommervarmen

Når temperaturerne i boligen bliver højere i sommeren, kan det være svært at få kølet boligen ned.

Følg disse korte råd, hvis du gerne vil forsøge at holde varmen nede:

  • Luk vinduer og døre i dagtimerne, rul persienner/gardiner for, rul markisen ud, sæt solsejlet op – eller sæt skodder for vinduerne. Det er med til at holde temperaturen nede i boligen.
  • Lav gennemtræk i boligen i 5-10 minutter og helst tidlig morgen eller sen aften, hvor luften udenfor er køligere.
  • Sæt vinduet på klem, hold døre åbne eller opsæt en vifte/ventilator for at holde temperaturen nede i soveværelset.

Se vores udvalg af gardiner til Velux vinduer

Se vores udvalg af Air Conditioner

Se vores udvalg af ventilator

Haven i august

Plant jordbær

I august måned kan du med fordel plante nye jordbær i haven, da jordtemperaturen er høj. Husk at plante med god afstand, dvs. 30 cm mellem planterne og 50 cm mellem rækkerne. Gør du det, mindsker du risikoen for eventuelle sygdomme, og/eller at planterne tørrer ud.

Tjek træværk for råd og skader

Tjek træværket igennem ift. at afdække, om der er opstået eventuelle råd eller skader. Laver du denne gennemgang mindst en gang årligt, kan du komme mange problemer i forkøbet. Se vores udvalg af træbeskyttelse.

Klip hækken (igen)

Fik du overstået hækkeklipningen i juni/juli? Så trænger hækken nok til en studsning nu. Fordelen ved at klippe af to omgange er, at hækken bliver tættere, og står skarpere hen over hele vinteren. Se vores udvalg af hækkeklipper.

Tæm græsplænen, hvis du har været på ferie

Har du været på ferie i en periode, og kommer hjem til en lang græsplæne? Den bedste måde at ”tæmme” græsplænen på igen, er først at slå græsset på en højere indstilling og derefter på en lavere. Se vores udvalg af plæneklipper.

Overfladebehandling af dit træværk

Husker du at holde dit træværk ved lige mindst en gang årligt, så undgår du de større reparationer på træværket. Vedligeholdelsen kræver typisk den rigtige type olie, beskyttelse eller maling, med mindre du har en af visse træsorter, som holder mange år uden træbeskyttelse. Det være sig:

  • Teak
  • Lærk
  • Eg
  • Ceder
  • Robinie

Læs mere om behandling af træværk her: (https://www.bolius.dk/overfladebehandling-af-udvendigt-traevaerk-16198)

Trim bærbuskene og udnyt høsten

Mange bærbuske har allerede givet årets afkast, mens andre er lige på trapperne. Fx hindbær, solbær og ribs har givet afkast, så de skal egentlig ”blot” gøres klar til at overvintre. De grene, der har givet hindbær, bør skæres af helt nede ved bunden, og årets nye skud skal tilpasses så der kun er 10 cm mellem hvert skud. Herud over skal du tynde lidt ud i de ældre grene på solbær-/ribsbuske, da det er de nye grene, der giver mest. Se vores udvalg af gødning.

Forlæng blomstringen af haveplanter

Havernes blomster har et eneste formål, at blomstre, så de kan sætte frø, og sikre at planterne overlever. Hvis du kniber- eller klipper blomsterhovederne af, vil de begynde at visne, og nye knopper vil dukke op. Dermed vil roser, ærteblomster og krukkeplanter forsætte blomstringen i længere tid. Se vores udvalg af gødning.

Hjælp havens dyr i tørken

Ligesom du måske lider i varmen, så gør havens dyr det også. Men vil du gerne hjælpe yderligere, kan du fx anlægge havedam eller et fuglebad.

Stop gødning af roserne

Når vi har rundet 1 august, er det ikke længere nødvendigt at gøde roserne. Fortsætter du alligevel, vil de fortsat vokse og sætte nye skud langt ud på efteråret. Planten vil dermed også letter tage skade, når frosten sætter ind.

Beskæring af havens træer

Hvis du skal have beskåret dine træer i haven, er august en god måned at gøre det. Træerne er stadig i vækst, om end ikke så kraftigt som i foråret, men træerne kan bedre lukke sårene efter en tilklipning og holde eventuelle svampesygdomme væk. Se vores udvalg af beskærersakse.

Udluft drivhuset

Husk stadig at lufte godt ud i drivhuset, da luftfugtigheden stiger i varmen. Normalt kan du lade både døren og vinduerne stå hele døgnet. Se vores udvalg af tilbehør til drivhuset.

Høst, og opbevar æblerne

Husk at plukke de æbler der er modne, så de ikke går til spilde. Det smarteste er at sætte dem et sted, hvor det både er fugtigt og køligt, og hvor der er så meget luftcirkulation som muligt. Se vores udvalg frugtplukker, frugtpresser m.m.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.