Huset og haven i april

Huset & haven i april

Foråret viser sig nu mere og mere fra sin gode side, og måske har varmegraderne også sneget sig godt op på skalaen med to decimaler.

April betyder en noget større andel af arbejde i haven, og yderligere tjek af husets tilstand efter vinteren.

Huset i april

I april er der stadig et par vigtige opgaver at få styr på i huset, som udspringer fra, hvordan vinteren har behandlet dit hus:

Tjek husmuren for eventuelle revner

Frost, sne og storme kan alle betyde skade på din bolig i løbet af efterår og vinter. Det er derfor vigtigt at få tjekket, om det har haft konsekvenser for husmurens udseende, i form af revner på tværs af sten og fuger i murværket.

Det er vigtigt både at tjekke ude og inde 1-2 gange i løbet af året, så du opdager eventuelle skader i god tid.

Udenfor er det en god ide at tjekke soklen, murværket generelt, over vinduerne, fugerne mellem vinduer og muren, selve gavlen samt muren tæt på hjørnerne af huset.

Indenfor skal du tjekke efter eventuelle revner i vægge, i flisegulve, mellem gulvet og væggene samt mellem væggene og loftet.

Når du har dannet dig et overblik, er det en god ide at kontakte en fagperson, der kan kigge nærmere på revnen og fortælle, hvordan problemet skal løses.

Tjek soklen og reparer eventuelle skader

Det er vigtigt at tjekke husets sokkel løbende og udbedre eventuelle skader. Selv små skader er vigtigt at få ordnet, da de kan udvikle sig til noget mere.

Tjek efter, om en eventuel revne er begrænset til selve soklen (overfladisk revne), eller om revnen også fortsætter op i selve murværket (sætningsrevne).

En overfladisk revne behøver ikke nødvendigvis udvikle sig til en sætningsrevne, men hold øje løbende, da igangværende revner kan forårsage problemer på sigt. Det er derfor en god ide at stoppe revnens udvikling, så snart som muligt.

Haven i april

April betyder nogle flere opgaver, hvis du vil have planter, grøntsager og frugttræer i haven:

Læg kompost ud i haven og plant ud

For at give de bedste muligheder for dine planter og buske i haven, bør du nu lægge kompost ud i bede og under hække. Det forbedrer jorden, så denne bliver klar til udplantning, når frosten er væk.

Klargør, lap og slå græsplænen

Søg for at rive blade og kviste sammen inden første omgang med plæneklipperen i denne sæson, så plæneklipperen har en helt ”ren” have at arbejde i.

Har du mulighed for at indstille hvor høj græsset skal være på din plæneklipper, vil det være hensigtsmæssigt med en græshøjde på 3-4 cm nu, så græsset kan begynde at gro – og gå herefter bør du gå ned til en højde på 2 cm, når græsset virkelig begynder at gro.

Er der huller i græsplænen bør disse også lappes nu, inden græsset for alvor begynder at gro.

Klargør køkkenhaven, plant nye grøntsager og lug ukrudt løbende

Du kan nu klargøre køkkenhaven til højsæsonen og begynde at plante nye grøntsager.

Læg kartofler allerede nu, da de er med til at rense jorden godt igennem. Du kan også plante asparges, salat, krydderurter, sommerblomster mv.

Sørg desuden for at luge ukrudt i haven løbende, men start gerne allerede nu med en grundig lugning, hvor du får ukrudtsplanterne op med rod, så de ikke stikker frem igen senere på året. Benyt helst en gravegreb, så rødderne ikke, ved en fejl, bliver skåret over i processen.

Plant nye frugttræer- & buske

Du kan allerede nu plante fx æble- eller blommetræer samt udvalgte hække (dronninge-, rhododendron- og spiræahæk) i haven. Husk at vande dem løbende og grundigt.

Udplant forspirede planter og så frø til forspiring i drivhuset

Har du haft gang i forspiring af planter, kan du nu begynde at plante ud. Arbejder du målrettet med dette, skal der både sås planter og prikles (plantes om) hver uge i denne måned.

Har du drivhus kan du nu godt starte på plantning af grønt som hhv. agurk, peberfrugt og tomat, men også sommerplanter og køkkenurter.

Årets gang i huset og haven

Vil du gerne vide, hvad der skal gøres i hus og have resten af året?

Læs mere om årets gang i hus og have her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.