5. jul. 2024

Julelys med god samvittighed

Hvad er hyggeligere i den mørke tid end dekorativ julebelysning? Lyskæder inde og ude i træer, på buske og på altanen kan dog være hårde ved elregningen. Så hvilken slags julebelysning skal du vælge? Herunder giver vi dig en guide og gode råd til julebelysning – både ude og inde.

 

Miljørigtig og energibesparende LED-julebelysning

Vil du gerne skåne miljøet og sikre dig, at dine lyskæder og andre lysdekorationer kan bruges igen år efter år, så er LED-julebelysning det helt rigtige valg. Den lange levetid kombineret med en høj energieffektivitet, gør LED-belysning meget mere miljørigtigt. Hvilket er en stor fordel i juletiden, hvor vi bruger meget mere belysning end vi gør resten af året.

Er dine lyskæder og julebelysning af ældre dato såsom glødepærer, bør du derfor overveje, om det er på tide at få skiftet til LED pærer. Med LED-julebelysning kan du få julehygge for alle pengene og på en mere energieffektiv måde. 

 

Julebelysning med timer

Du kan med fordel benytte lyskæder med timer-funktion, sådan at dine julelys tænder og slukker automatisk. Med timerfunktionen sørger du både for, at elregningen holdes på et minimum. Samtidig kan du sørge for det gode naboskab, ved at sikre at det udendørs julelys kun er tændt på bestemte tidspunkter og for eksempel ikke forstyrrer dine naboers nattesøvn, ved at oplyse deres soveværelser.

LED-lyskæder i forskellige farver

LED-lyskæder kan have forskellige farver alt efter hvilken LED-pære det er. Inden du køber nye lyskæder, skal du derfor overveje hvilken farve du går efter. Skal lyskæden være varm hvid (svagt gullig), neutral hvid (ingen farve) eller kold hvid (blålig hvid). Du kan selvfølgelig også få mere spraglede lyskæder med både rød, gult, grønt og blåt lys, alt efter hvad du foretrækker.

Guide til energirigtig julebelysning

 

 

Hvilken lyskæde skal jeg vælge? Batteri eller til stikkontakt?

Du kan få LED lyskæder med enten batteri eller stikkontakt men hvad skal du vælge? En lyskæde med batteri, er ideel til dig, der ønsker at pynte op, men ikke lige har en stikkontakt i nærheden eller gerne vil undgå lange forlængerledninger. Med en batterilyskæde har du mulighed for at hænge den op, lige hvor du ønsker. Til gengæld skal du skifte batterierne, når den løber tør for strøm.

En lyskæde til stikkontakt har typisk en længere ledning fra det sidste LED-lys og hen til stikproppen, så den kan nå hen til den nærmeste stikkontakt. Fordelen ved en lyskæde med stik, er at du ikke skal tænke på at skifte batterier, når de løber tør for strøm.

 

Udendørs julebelysning, der skaber stemning

Der findes et hav af forskellige lyskæder, - figurer og andet julebelysning til haven. Det vigtigste er dog at din udendørs julebelysning er i en kvalitet, der kan tåle både hårde frostgrader men også den fugtighed, som den danske vinter kan byde på.

Det betyder at lyskæden skal have en IP-grad på mindst IP44 og at kabler, stik, batteribokse og samleled skal være vandtætte, så der ikke sker kortslutninger.

Den mest populære form for udendørs julebelysning er LED-lyskæden, som både kan anvendes i træer, buske, flagstænger og langs husets tagrender og gavle.

Julelys i haven og på altanen skaber en hyggelig stemning og behøver ikke være den store belastning for hverken miljø eller pengepung. Herunder får du 5 gode råd til en sikker og energirigtig udendørs julebelysning.

Se udvalget af udendørs julebelysning

Guide til energirigtig julebelysning

5 gode råd til den udendørs julebelysning

  • Tjek at lyskæden er beregnet til udendørsbrug. Her skal IP-graden altid være 44 eller højere, så den kan tåle fugtigt vejr og den skal være CE-mærket

  • Sørg for at lyskæden er med jordstik, når den skal anvendes udendørs

  • Hvis du anvender forlængerledning eller transformer, skal du sikre dig at samlinger slutte tæt, for at anvende julelyset udendørs

  • Undgå at få ledninger i klemme i dør- og vinduesåbninger, da du risikerer at der går hul på ledningen, hvilket kan resultere i stød eller kan forårsage brand

  • Spar på elregningen ved at anvende LED-julelys og anvend timerfunktion, så lyset ikke er unødigt tændt

 

 

Indendørs julebelysning til vinduer og vindueskarm

Fordelen ved indendørs LED lysdekorationer i vinduet, er at de både skaber stemning inde men også udefra gennem ruden. På den måde kan naboer og forbipasserende også kan nyde godt af din dekorative julebelysning.

Hæng en flot julestjerne med LED-lys op eller hvad med en flot, traditionel svensk julestage eller små lysengle. Mulighederne er mange, når det kommer til indendørs julebelysning.

Se udvalget af indendørs julebelysning

LED-julelys med batteri, timer og fjernbetjening

Mange af de små, indendørs LED lysdekorationer er med batteri, hvilket er praktisk, så du ikke skal tænke på, at de skal stå i nærheden af en stikkontakt og du slipper for grimme ledninger.

De fleste indendørs julelys fås også med timer, som er en stor fordel, så du slipper for at gå rundt og tænde og slukke alle dine små lysdekorationer selv. På den måde kan du sætte dit LED julelys til for eksempel at lyse i 6 timer ad gangen, hvorefter det slukker i 8 timer og derefter tænder af sig selv igen.

En anden smart ting til dine LED julelys er en fjernbetjening. Her kan du nemt og bekvemt tænde og slukke alle dine julelys fra sofaen. Hvis du anvender lyskæde eller små LED-lys på dit juletræ, er det også en praktisk måde at tænde og slukke disse.

 

Guide til energirigtig julebelysning

 

Tips til opbevaring af lyskæder

  • Når du ikke anvender dine lyskæder, skal de opbevares tørt. Undgå derfor fugtige kældre, hvis du gerne vil genbruge din lyskæde år efter år

  • Vær forsigtig, når du tager lyskæden ned ned. Sørg for at pærerne ikke støder mod hinanden eller rammer jorden

  • Den bedste opbevaring af dine lyskæder er ikke altid den æske du købte den i. En god idé er at vikle lyskæden omkring et stykke aflangt pap, en træstok eller lign. På den måde slår pærerne sig ikke mod hinanden og du undgår at lyskæden filtrer sammen under opbevaringen

Guide til energirigtig julebelysning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld vores nyhedsbrev og modtag skarpe tilbud, rådgivning og aviser

Ved tilmelding bekræfter jeg at jeg har læst og accepteret betingelserne for nyhedsmailen

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder.